Το “Επιχειρείν” της διοίκησης και η μη εποικοδομητική στάση της αντιπολίτευσης

Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT *

Η περιφέρεια Θεσσαλίας την τελευταία δεκαετία έχει υλοποιήσει 300.000 μικρά και μεγάλα έργα περίπου με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 5 δις ευρώ. Η Θεσσαλία είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα έως το 2030, κατά περισσότερο από 50%,. Αυτό είναι το βασικό εύρημα της έρευνας για τις επιδόσεις όλων των Περιφερειών της χώρας σε σχέση με τους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Επιλέχθηκε και συμμετέχει στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030. Διακρίθηκε στις 200 καλύτερες πρακτικές green deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Έχουν ολοκληρωθεί με την χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ και άλλων ταμείων έργα στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στις υποδομές και στον αθλητισμό. Έχει υποστηριχθεί το «επιχειρείν» με εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακά έργα για τους ιδιώτες.
Στη Μαγνησία έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία τετραετία πάνω από 4.300 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 1,1 δις ευρώ που σχετίζονται με υποδομές, αντιπλημμυρικά, παιδεία και πολιτισμού.
Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν και ευθύνη έχουμε όλοι εμείς που θέλουμε να ασχοληθούμε ή ασχολούμαστε με την Περιφέρεια ή δομές της, να τους εκπαιδεύσουμε στην κατανόηση της υλοποίησης των έργων. Όπως ανέφερε ο κ Αγορστός σε συνέντευξη του και όπως γνωρίζω και εγώ με την επαγγελματική μου ιδιότητα ως επενδυτικό σύμβουλος, οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι οι παρακάτω.
Ένα έργο προκειμένου να υλοποιηθεί εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, περνάει στο περιφερειακό συμβούλιο, περνάει στην οικονομική επιτροπή, προκηρύσσεται το έργο, περνάει από το ελεγκτικό συνέδριο και τον επίτροπο, περνάει και κρίνεται από την αποκεντρωμένη, περνάει από την τράπεζα της Ελλάδας και πληρώνεται.
Η περιφέρεια της Θεσσαλίας αναβαθμίστηκε σε πολλούς τομείς. Έγιναν έργα πνοής. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την «συμμαχία υπερ των πολιτών» (παράταξη του Κ Αγοραστού ) για κακοτεχνίες, ελλείψεις, κακή διοίκηση, καθυστερήσεις κτλ. Όποιος άνθρωπος έχει επιχειρήσει στη χώρα μας κατανοεί τις δυσκολίες και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί ένα έργο, ειδικά όταν εμπλέκονται νομοθεσίες που σχετίζονται με το Ελληνικό Δημόσιο ή τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η αντιπολίτευση ψήφισε την πλειονότητα των έργων που υλοποιήθηκαν. Αυτό σημαίνει είτε τα θεώρησε σωστά, είτε ήταν ανίκανη να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.
Η πρόσφατες θεομηνίες είχαν ως αποτέλεσμα τις καταστροφές περιουσιών και δημοσίων υποδομών. Οφείλουμε να εξηγήσουμε στον πολίτη που αρχίζει και πού σταματάει η ευθύνη της Περιφέρειας. Η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τον πόνο των συμπολιτών μας προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις χωρίς να έχει να προτείνει μία εναλλακτική στρατηγική. Εξάλλου τέσσερα χρόνια σιώπησε ή ψήφισε την πλειονότητα των έργων. Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε τους πληγέντες Θεσσαλούς να σταθούν στα πόδια τους ξανά και να τους δημιουργήσουμε τις προοπτικές και τη διάθεση να συνεχίσουν να επιχειρούν στους κλάδους που επιχειρούσαν πριν τις θεομηνίες.
Όταν κάποιος επιχειρεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών ή να δώσει αναπτυξιακές προοπτικές στον τόπο θα κάνει και λάθη, θα καθυστερήσει σε κάποια project και θα πάρει αποφάσεις που μπορεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα ή το αντίθετο. Όταν είσαι άπραγος τότε δεν θα κάνεις λάθη αλλά δεν θα συμβάλλεις στην ανάπτυξη του τόπου σου. Η αντιπολίτευση οφείλει να είναι ενεργή με προτάσεις εποικοδομητικές και παρεμβάσεις ουσίας. Η ανυπαρξία μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό στους διοικούντες η την αίσθηση ότι όλες οι αποφάσεις είναι σωστές.
Η περιφέρεια χρειάζεται ανθρώπους με εμπειρία, γνώση, ικανότητα και διάθεση να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στον τόπο. Η περιφέρεια χρειάζεται ανθρώπους να μπορούν διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις και να δημιουργούν τέτοιες συνθήκες οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Η περιφέρεια Θεσσαλίας χρειάζεται την «συμμαχία υπέρ των πολιτών» και τους κατάλληλους συμβούλους που έχουν τα εχέγγυα να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες προκλήσεις του μέλλοντος.

*Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.