Το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Του Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελου Αποστολάκη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο ως προς την εξασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος όσο και ως προς την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, καθώς αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της. Η βασική αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος. Βασικό δόγμα λοιπόν είναι η αμυντική και όχι η επιθετική ανάπτυξη δυνάμεων. Για τον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων συνυπολογίζεται και η ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση της χώρας μας . Η θέση αυτή διαδραματίζει κομβικό ρόλο, καθώς η γειτνίαση μας με μια χώρα, όπως είναι Τουρκία, της οποίας η αναθεωρητική τάση έχει εκδηλωθεί εδώ και δεκαετίες αλλά και η εν γένει άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής, που μέσω απειλών χρήσης βίας στοχεύει στη μεθόδευση συγκεκριμένων συμπεριφορών και αντιδράσεων, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διαδικασία σχεδιασμού. Δεδομένης αυτής της γειτνίασης αλλά και των ευρύτερων αναταραχών που έχουν επισυμβεί από την Ουκρανία μέχρι το Ισραήλ , την Ερυθρά θάλασσα και τη Β. Αφρική, ο εξοπλισμός και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητος και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι η προτεραιοποίηση των απαιτήσεων, οι εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των επιχειρησιακών διδαγμάτων από τα τρέχοντα πεδία συγκρούσεων αλλά και η εμπλοκή της εγχώριας Αμυντικής βιομηχανίας , ώστε να μπορεί η χώρα να υποστηρίζει τα συστήματα άμυνας, να μην καθίστανται οι Ένοπλες Δυνάμεις απλός πελάτης των ξένων αμυντικών βιομηχανιών και να υπάρχει όφελος για την χώρα, αμυντικά, οικονομικά αλλά και μέσω της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας ώστε να προκύψει και λόγος αναστροφής του brain drain.

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και για απόκτηση οπλικών συστημάτων αιχμής. Υπάρχουν όμως και άλλες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και δεν περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως είναι η συντήρηση και αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος αεροπορικού στόλου υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, πριν την απόκτηση νέων πολεμικών αεροσκαφών αλλά και η άμεση αντικατάσταση μονάδων του στόλου με άλλες σύγχρονες, ενέργεια και που θα είναι αποτελεσματικότερη για τις Ε.Δ. σε σύγκριση με μια διαδικασία αναβάθμισης μεταχειρισμένων μονάδων με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αυτός ο σχεδιασμός δεν οδηγεί στην ποιοτική υπεροχή που έχουν ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Πέραν των προαναφερθέντων, έχω υποστηρίξει και συνεχίζω να υποστηρίζω, ότι για να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει πάντα να στηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό που τις στελεχώνει. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το πιο ισχυρό μας μέσο και έχουν ανάγκη στήριξης, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σοβαρά ζητήματα σε κάθε επίπεδο. Από την εν γένει κατάσταση των στελεχών και την έλλειψη αξιοκρατίας σε πολλά επίπεδα, έως τη στασιμότητα του μισθολογίου που μέσα σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες οδηγεί σε φτωχοποίηση και που συνδυαζόμενη με τις ελλείψεις στη μέριμνα προσωπικού, όπως είναι η ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το στεγαστικό πρόβλημα, φτάνουν τους ανθρώπους στα όριά τους και οδηγούν σε φαινόμενα όπως αυτό του αυξημένου αριθμού παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό και όχι μόνο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να εξετασθούν και οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ανακοινώθηκε από την αμερικανική πλευρά ότι θα αποδεσμεύσει την προμήθεια 40 F16 Block 70 στη Τουρκία και τα Kits για την αναβάθμιση σε Viper των 79 F16 που ήδη διαθέτει. Παράλληλα, ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να εγκριθεί προς την Ελλάδα το επονομαζόμενο «πακέτο» των F35, σε ένα σχήμα των 20+20 μαζί με ένα πακέτο «δωρεάν» παραχώρησης μη επιχειρησιακού υλικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ως προς το «δωρεάν» του πακέτου, μένει να δούμε ποιο θα είναι το τελικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος και τι θα περιέχει, καθώς και τι θα περιλαμβάνεται στο πακέτο της παραχώρησης δεδομένου ότι, θα πρέπει να εξεταστούν τα κόστη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του υλικού, ώστε αυτό να καταστεί επιχειρησιακά ικανό.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι τα ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, όπως είδαμε να γίνεται από την Κυβέρνηση με τα F35 και κυρίως πριν η συμφωνία καταστεί σαφής, καθώς ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει ορθή πληροφόρηση για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Μένει λοιπόν να δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για να κριθεί εάν και κατά πόσο είναι προς όφελος της χώρας να προχωρήσει στη συγκεκριμένη προμήθεια, καθώς προκύπτουν πολλά ερωτηματικά κατόπιν και των δηλώσεων της αμερικανίδας αναπληρώτριας ΥΠΕΞ Victoria Nuland, κατά την επίσκεψη της στη Τουρκία για το ενδεχόμενο επανόδου της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35 εφόσον προκύψουν κάποιοι όροι. Αυτό είναι ένα δεδομένο που θα πρέπει να συνυπολογιστεί κατά την εξέταση της σκοπιμότητας των συγκεκριμένων προμηθειών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.