Βασίλης Τζιώρας: «Οι Ευρωεκλογές μια αφετηρία για την δημοκρατική – προοδευτική πορεία της χώρας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι»

Γράφει ο Βασίλης Δ. Τζιώρας, Δικηγόρος, Υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Στις πιο κρίσιμες χρονικές περιόδους για την πορεία της χώρας, η Δικαιοσύνη, όπως κυρίως αυτή εκφράζεται με την απονομή της, βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο των εξελίξεων συγκεντρώνοντας την κοινωνική ανησυχία αλλά και την προσδοκία ταυτόχρονα των πολιτών για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα οικονομικά δεδομένα καθορίζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά η λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι αυτή που καθορίζει την ένταση και την έκταση της άσκησης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, έστω ως απόπειρα να αμβλυνθούν οι ανισότητες και να θεραπευθούν οι κοινωνικές παθογένειες. Κριτήριο, της κοινωνικής προόδου είναι όχι η ύπαρξη δικαστικής εξουσίας καθ’ εαυτή, αλλά η ποιότητά της. Αυτή που καθορίζει την συμβατότητα των νομοθετικών κειμένων με τις θεμελιώδεις αξίες του σύγχρονου Κράτους Δικαίου. Είναι οι αξίες τις οποίες κατέστησαν παρούσες και ενεργείς το Σύνταγμα και το διεθνοσυμβατικό και ενωσιακό δικαιο, που προστατεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και διασφαλίζουν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι εγγυήσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων τίθενται σε αντιδιαστολή και ενίοτε σε αντιπαράθεση με τις εξουσίες κυβερνητικής πολιτικής. Η δικαστική ανεξαρτησία είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε οι διαφορές γύρω από τη νομιμότητα και τα δικαιώματα να κρίνονται από πρόσωπα ικανά να αντισταθούν στις πιέσεις όσων ασκώντας εξουσία επιχειρούν να επηρεάσουν αθέμιτα την κρίση τους. Η ανεπηρέαστη από σχέσεις δύναμης τήρηση της νομιμότητας και ο σεβασμός των δικαιωμάτων δεν αποτελούν μόνο τους ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου, αλλά και στυλοβάτες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γι’ αυτό και η διεκδίκηση δημόσιου βίου με διαφάνεια, δημοκρατική νομιμότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη είναι τα συνταγματικά όρια αντίστασης στη διαφθορά και στη διαπλοκή, στις ανισότητες και αδικίες, στην αυθαιρεσία και ανεπάρκεια. Είναι δικαιώματα ουσίας κι όχι ρηματικής εκφοράς, που ριζοσπαστικοποιούν την πολιτική και κοινωνική παρέμβαση.

Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και η ανήθικη προσπάθεια συγκάλυψης των εξόφθαλμων πολιτικών και μη ευθυνών με αποκορύφωμα την κατ’ επίφαση εξεταστική επιτροπή, αλλά και το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος, κατέδειξαν με τον πλέον δραματικό τρόπο την ωμή πολιτική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης σε σημείο τέτοιο, που εξέθεσε διεθνώς την χώρα μας καθιστώντας αναπόφευκτη την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Παράλληλα επιχειρήθηκε δολίως – πλην όμως ανεπιτυχώς – να αποδοθούν ανθελληνικά κίνητρα σε όσους κατέδειξαν το μέγεθος της ευθύνης αλλά και της διαφθοράς όσων με πράξεις και παραλείψεις ευθύνονταν για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ κατ’ ουσία δεν έπραξαν τίποτα πέραν του να υπερασπιστούν εμπράκτως το πατριωτικό και δημοκρατικό τους καθήκον.

Αποκορύφωμα αυτού αποτέλεσε η κυβερνητική αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προσβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο βάναυσα την Ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της χώρας.

Οι επικείμενες λοιπόν ευρωεκλογές για όλους τους σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας δεν αποτελούν μια ακόμα κομματική καταμέτρηση δυναμικής, αλλά μια αφετηρία για την δημοκρατική – προοδευτική πορεία της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλείται να διαδραματίσει τον ιστορικό του ρόλο αναχαιτίζοντας την συντηρητικοποίηση και την ακροδεξιά απειλή δίνοντας πνοή και περιεχόμενο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.