Βουτιά στην ελπίδα για το μέλλον

Άρθρο της Λίας Ρογγανάκη*

Αγναντεύοντας τη θάλασσα βλέπεις όλους τους χρωματισμούς του μπλε που μπορείς να φανταστείς και μαγνητίζεσαι. Νιώθεις μια έλξη να βρεθείς στην αγκαλιά της ,ετοιμάζεις τον εξοπλισμό σου και είσαι έτοιμος να εξερευνήσεις ένα νέο κόσμο, διαφορετικός από ότι έχεις γνωρίσει, ένα κόσμο μαγικό.

Βυθίζεσαι μέσα της, αφήνοντας για λίγο πίσω σου την πανδημία,την κρίση και το άγχος . Από τη στιγμή που θα κατέβεις στο βυθό είσαι μόνος στην απόλυτη ησυχία . Οι ήχοι της επιφάνειας είναι πολύ μακριά και δεν ακούς τίποτα άλλο παρά μόνο την αναπνοή σου. Ξεχνάς την αίσθηση της βαρύτητας, αφήνεις τη θάλασσα να σε αγκαλιάσει ,νιώθεις ελεύθερος ,έχεις την αίσθηση ότι πετάς και βλέπεις μπροστά σου να ξανοίγεται ένας άγνωστος ,θαυμαστός κόσμος. Ο χρόνος αποκτά άλλο νόημα και το μόνο που έχει σημασία είναι να αναπνέεις.

Κάπου εκεί ανάμεσα στα χρώματα, στα φυτά και τα ψάρια ,νιώθεις ότι είσαι κι εσύ ένα από τα πλάσματα του βυθού. Και τότε μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνειδητοποιήσεις τι έχει πραγματική σημασία στην ζωή. Η ίδια η ζωή,η υγεία και η ασφάλεια μας.Μένεις μόνος σε ένα αργό κόσμο, με εικόνες σπάνιας ομορφιάς, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τον βυθό και τον εαυτό σου.

Η κατάδυση δεν είναι μόνο ένα χόμπι,καταλήγει να γίνει τρόπος ζωής. Αποκτάς θετικές συνήθειες σκέφτεσαι σαν δύτης και δρας σαν δύτης.Νοιάζεσαι για τον άλλον,φροντίζεις για την ασφάλεια,σέβεσαι το περιβάλλον και εκτιμάς κάθε είδους ζωής.

Παρά τα πλεονεκτήματα της υποβρύχιας κατάδυσης, η χώρα μας, με το απέραντο γαλάζιο, παρέμενε άγνωστη καταδυτικά. Μέχρι που ξεκίνησε από τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό , η δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου μουσείου και άνοιξε ο δρόμος για την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση του βυθού.Μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, αποτελεί ένα πραγματικό αρχαιολογικό θαύμα. Έναν υποβρύχιο Παρθενώνα,που μπορούμε όλοι να επισκεφτούμε σήμερα, χάρη στο όραμα του Κώστα Αγοραστού που διέκρινε τη σπουδαιότητα και τις προοπτικές του όλου εγχειρήματος ,το πίστεψε και αγωνίστηκε να το κάνει πράξη .Και ενώ για τους αρχαιολόγους είναι ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια της κλασικής αρχαιότητας, για τους δύτες αποτελεί μια μοναδική βουτιά στον 5ο αιώνα π.Χ. Ένας υποβρύχιος προορισμός μοναδικής ομορφιάς και περιπέτειας, καθώς μια σπάνια συγκέντρωση αμφορέων που ξεδιπλώνεται μπροστά σου σε μαγνητίζει. Βρίσκεσαι στο σκηνικό μιας τραγωδίας και μπορείς να δεις κάτι τόσο αθέατο για χιλιάδες χρόνια! Καθώς αναδύεσαι έχεις την γεύση από την Ελληνική ιστορία.

Δίκαια λοιπόν με το μουσείο αυτό καθιερώνεται η Ελλάδα στον χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.Δίκαια μέσα στο βαρύ κλίμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης δημιουργεί μια ελπίδα ανάπτυξης για το μέλλον.Ένα έργο αισιοδοξίας γιατί η ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα και η Ελλάδα έχει να επιδείξει ένα μοναδικό προορισμό στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, στην Αλόννησο και στο ναυάγιο της Περιστέρας.

Ο βυθός ,η επαφή με το νερό και η περιήγηση σε ένα ναυάγιο καλυμμένο με άμμο και κρυμμένο για 2.500 περίπου χρόνια ,διεγείρει την φαντασία και σε αφήνει εκστασιασμένο σε έναν κόσμο που ηχεί μόνο ηρεμία. Δεν θα υπάρξει άνθρωπος που θα προσπεράσει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια τέτοια αποκάλυψη και να απολαύσει ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ιστορίας. Αλλωστε όποιος σέβεται την ιστορία εξουσιάζει το μέλλον!Μια κατάδυση σε ένα υποβρύχιο μουσείο που μας διδάσκει πως καθήκον μας απέναντι στην ιστορία είναι να την ξαναγράψουμε!Μια βουτιά στην ελπίδα για το μέλλον!

* Γενική–Οικογενειακή Ιατρός – Περιφερειακή Σύμβουλος – Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.