Υποδομές για την εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών από την Περιφέρεια

Του Γιώργου Καλτσογιάννη - Θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Οι υποδομές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών. Μπορεί το εκπαιδευτικό προσωπικό να έχει τον πλέον κομβικό ρόλο στην διάχυση της γνώσης και στην καλλιέργεια της παιδείας, ωστόσο η επάρκεια και η άνεση των χώρων, όπου διδάσκονται τα μαθήματα σε συνδυασμό με την δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για την ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας.

Αν μη τι άλλο οι επαρκείς, άνετες και ευχάριστες σχολικές αίθουσες, τα σύγχρονα διδακτήρια που διευκολύνουν την ανάπτυξη διαφόρων εκπαιδευτικών μέσων και την αξιοποίηση του διδακτικού ψηφιακού εξοπλισμού κάνουν το μάθημα πιο αποδοτικό και το σχολείο πιο ελκυστικό για τους μαθητές.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης οι διαθέσιμοι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανέγερση νέων διδακτηρίων στην Μαγνησία ήταν ουσιαστικά ελάχιστοι.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αποτελεσματική ενέργεια για την δημιουργία νέων υποδομών και για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού ζητήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Αντιθέτως η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο μέτρο που της αναλογεί, καθώς τα σχολικά διδακτήρια ανήκουν στους Δήμους, συνέδραμε ουσιαστικά, ώστε και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης να ανεγερθούν νέα διδακτήρια για τους μαθητές και τους φοιτητές της Μαγνησίας.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια ανεγέρθηκε σε συνεργασία και με τους Δήμους το νέο κτήριο για το Δημοτικό στα Καλά Νερά, αλλά και το σύγχρονο διδακτήριο στο Βελεστίνο για την στέγαση του Επαγγελματικού Λυκείου.
Επίσης υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις με προσθήκες αιθουσών και βελτιώσεις στα διδακτήρια, όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών απέκτησε σύγχρονους χώρους διδασκαλίας και έρευνας στο ένα μέρος του κτηρίου Ματσάγγου που ανακαινίστηκε, ενώ ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες και το νέο κτήριο που θα στεγάσει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πεδίον Άρεως.
Ασφαλώς και δεν έχουν λυθεί όλα τα κτηριακά ζητήματα με τα σχολεία στην Μαγνησία.

Όμως η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σχέδιο και προσήλωση αξιοποιεί κάθε πηγή χρηματοδότησης και έμπρακτα συμβάλλει στην ουσιαστική μόρφωση της νέας γενιάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.