«Ύβρις» η ενέργεια μετονομασίας της Καραμπατζάκη

Ως «ύβρις» με την αρχαία σημασία της λέξης μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια μετονομασίας της Καραμπατζάκη αναφέρει σε επιστολή του προς την εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς, πρώην Γενικός Γραμματέας της Εστίας «ΙΩΝΕΣ», ενώ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σήμερα οδός Άννας Αϊβαζόγλου, προκειμένου να μετονομαστεί. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

Αξιότιμε Κύριε Διευθυντή της εφημερίδας «ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

Διάβασα την, Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, στα Ηλεκτρονικά Μέσα Δικτύωσης, τη σχετική πρόσκληση, που αποστέλλεται στα μέλη της Επιτροπής Ονοματοθεσίας και Μετονομασίας Οδών και Πλατειών Δήμου Βόλου, η οποία αναφέρει τα θέματα που θα συζητηθούν και τα οποία είναι «η μετονομασία των οδών Καραμπατζάκη και Ίωνος στη Νέα Ιωνία». Επ’ αυτών των θεμάτων, επιτρέψατε μου, να ενημερώσω τους αναγνώστες της εφημερίδας σας και να διατυπώσω κάποιες απόψεις, δεδομένου ότι έχω ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, με τη συγγραφή δύο βιβλίων μου, που αναφέρω παρακάτω:
Στο 1ο Θέμα διαβάζουμε: «Μετονομασία της οδού Ιώνος σε οδό Άννας Αϊβαζόγλου». Συμφωνώ να ονομαστεί κάποια οδός στο όνομα της αείμνηστης Προέδρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», η οποία διετέλεσε πρώτη και επί 19 συναπτά έτη Πρόεδρος της Εστίας «ΙΩΝΕΣ» και συνετέλεσε τα μέγιστα στην επίτευξη των σκοπών της. Διαφωνώ όμως με το όνομα. Δεν είναι δυνατόν να μετονομαστεί η οδός ΙΩΝΟΣ, γιατί ο ΙΩΝ ήταν ο μυθικός γενάρχης και ήρωας των Ιώνων, που ξεκίνησε από την Αττική και ίδρυσε στη Μικρά Ασία την αποικία των Ιώνων, την Ιωνία. Η οδός αυτή ονοματοθετήθηκε για να δείξει τη σχέση της αρχαίας Ιωνίας και την επιστροφή των Ιώνων (Μικρασιατών προσφύγων) στη νέα τους πόλη, τη Νέα Ιωνία Βόλου. Η μορφή του ΙΩΝΑ είναι έμβλημα του τέως Δήμου Νέας Ιωνίας και η πρώτη σφραγίδα του Δήμου Νέας Ιωνίας, που ιδρύθηκε το 1947, είχε στη μέση τον ΙΩΝΑ. Η οδός ΙΩΝΟΣ είχε ονοματοθετηθεί το 1958 επί δημάρχου Νέας Ιωνίας Αλ. Δημόπουλου. Αντί της οδού ΙΩΝΟΣ, προτείνω να μετονομαστεί η οδός Γεωργίου Σίνα σε «οδός Άννας Αϊβαζόγλου», εκεί όπου βρίσκονται και τα σημερινά γραφεία της Εστίας ΙΩΝΕΣ και φέρουν το όνομά της, πίσω ακριβώς (δυτικά) από το Δημαρχείο Νέας Ιωνίας, παράλληλος της Λεωφόρου Ειρήνης.
Στο 2ο Θέμα διαβάζουμε: «Μετονομασία της οδού Καραμπατζάκη σε οδό «Θυμάτων Τρομοκρατίας», ύστερα από διαβιβαστικό έγγραφο αίτησης κατοίκων της περιοχής της οδού Καραμπατζάκη». Αυτό το αίτημα το θεωρώ απαράδεκτο και παράλογο να ικανοποιηθεί και να γίνει μετονομασία της οδού. Οι άνθρωποι που υπέβαλαν αυτό αίτημα, ίσως, δεν ξέρουν ότι ο αείμνηστος Ευάγγελος Καραμπατζάκης ήταν ο πρώτος δήμαρχος της Νέας Ιωνίας στον νεοσύστατο Δήμο της Νέας Ιωνίας το 1947 και είναι ένα ιστορικό και σεβαστό πρόσωπο. Η «οδός Δημάρχου Ευάγγελου Καραμπατζάκη» ονοματοθετήθηκε το 1961 (πριν 51 χρόνια) επί δημάρχου Νέας Ιωνίας Απόστολου Βολίδη. Για τον δήμαρχο Ευάγγελο Καραμπατζάκη ας διαβάσουν στο βιβλίο μου «ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, Μνήμες και Τιμές, Ιστορία των δρόμων και των πλατειών του Δήμου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας», έκδοση Εστίας ΙΩΝΕΣ, 2006, σελ.121. Επίσης στο βιβλίο μου «Συναξάρι των πρώτων οικιστών της Νέας Ιωνίας Βόλου από το 1924», Έκδοση Εστίας ΙΩΝΕΣ, 2013, σελ.61, αναφέρεται η «Ιστορία της οικογένειας Ευάγγελου Καραμπατζάκη», μια επώνυμη οικογένεια της Νέας Ιωνίας. Μια τέτοια ενέργεια μετονομασίας, νομίζω, πως θα θεωρηθεί «ύβρις», με την αρχαία της σημασία της λέξης, για εμάς τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας, απογόνους Μικρασιατών προσφύγων, που ζήσαμε τον αείμνηστο Δήμαρχο Ευάγγελο Καραμπατζάκη, στην προσπάθειά του να μεταβληθεί ο προσφυγικός συνοικισμός σε μια ανθρώπινη πόλη.
Στο 3ο Θέμα διαβάζουμε: «Μετονομασία της οδού Αϊβαζόγλου σε οδό Τζωρτζ Χόρτον». Εδώ υπάρχει κάποια ασάφεια και ανακολουθία. Εφόσον δεν υπάρχει οδός Αϊβαζόγλου πώς θα μετονομαστεί σε οδό Τζωρτζ Χόρτον; Επ’ αυτού έχω να εκθέσω τα εξής: Οδός Τζωρτζ Χόρτον στην Νέα Ιωνία υπάρχει. Βρίσκεται στη συνοικία Αγίου Σπυρίδωνος, από την οδό Μυτιλήνης έως την Κερκύρας στις σιδηροδρομικές γραμμές, παράλληλη (κάτω) της οδού Αδραμυττίου. Με Απόφαση του Δήμου Νέας Ιωνίας (216/2007), επί δημάρχου Παύλου Μαβίδη και έγκριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας (7994/30-06-2008), μετονομάστηκε η οδός Αλωπίου, σε οδό «Προξένου Τζωρτζ Χόρτον». Δυστυχώς, παρά τις οχλήσεις μου στην αρμόδια υπηρεσία, δεν έχει τοποθετηθεί σχετική πινακίδα. Ο Τζωρτζ Χόρτον ήταν Πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, φιλέλληνας, που βοήθησε τους Έλληνες στις ώρες της Τραγωδίας το 1922. Η Εστία ΙΩΝΕΣ είχαμε καλέσει την κόρη του Νάνσυ Χόρτον και την τιμήσαμε σε σχετική εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο Νέας Ιωνίας στις 14 Σεπτεμβρίου 2003 με θέμα «Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» και ομιλητή τον δημοσιογράφο κ. Γ. Λεονταρίτη. Και, μάλιστα, όταν έγινε η ονοματοθεσία της οδού Τζωρτζ Χόρτον, ανακοινώσαμε στην κ. Νάνσυ Χόρτον την Απόφαση του Δήμου Νέας Ιωνίας. Επομένως, δεν τίθεται θέμα κάποιας μετονομασίας, αλλά απομένει στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, να επισπεύσει την τοποθέτηση της πινακίδας και δεν, βεβαίως, έχει καμία σχέση με το όνομα της Άννας Αϊβαζόγλου, που αναφέρεται άνευ αντικειμένου.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς
πρώην Γενικός Γραμματέας της Εστίας «ΙΩΝΕΣ»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.