Σούρλας και Πάτσης μιλούν για το οργανωμένο έγκλημα στο ποδόσφαιρο

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, Ανδρέας Πάτσης, μίλησαν στη Δίκη στο Σκάϊ για το οργανωμένο έγκλημα στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα ο Γιώργος Σούρλας αποκάλυψε ότι μεγαλοπαράγοντας ήξερε από πριν την άρση απορρήτου στις συνομιλίες του, αφού το βούλευμα είχε σταλεί στο σπίτι του!

Σούρλας: «Είχε το βούλευμα άρσης απορρήτου στο σπίτι του μεγαλοπαράγοντας»

Συγκεκριμένα τα όσα είπε ο κ. Σούρλας: «Για μας πρέπει ο αθλητισμός να εκφράζει το επίπεδο πολιτισμού μίας χώρας και δεν πρέπει να μολύνεται από τα επίπεδα της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά να αποτελεί εφαλτήριο για την εξυγίανση της χώρας από τα νοσηρά αυτά φαινόμενα. Μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ηθικού και κοινωνικού υποβάθρου. Εκτιμώντας όλες αυτές τις παραμέτρους τον Απρίλιο μήνα διοργανώσαμε μία ημερίδα με το Υπουργείο Πολιτισμού. Εξεπλάγην με αυτά που άκουσα την πρώτη φορά. Δεν είμαι και τόσο γνώστης του αθλητισμού, όμως παράγοντες σοβαροί της δικαιοσύνης, του αθλητισμού είπαν ότι σήμερα είναι πολύ βαριά η κατάσταση που επικρατεί στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Έγινε λόγος για οργανωμένο έγκλημα στον χώρο του αθλητισμού. Χρηματισμό, δωροδοκία στις γενικές συνελεύσεις των αθλητικών ενώσεων, εκβιασμοί, καταστροφή καταστημάτων με στόχο τη σιωπή μαρτύρων, μπράβοι, νονοί της νύχτας στο ποδόσφαιρο, διαιτητές που εκβιάζονται, λοιδορούνται και στοχοποιούνται, εκβιασμοί, παρεμβάσεις παραγόντων της εξουσίας της διαδικασίας. Και για να απαντήσω στο ερώτημα που θέσατε. Ναι ελέχθη από δικαστικό λειτουργό. Βούλευμα άρσης απορρήτου, βρέθηκε στο σπίτι μεγαλοπαράγοντα, την ίδια ημέρα βρέθηκε στο σπίτι του από την ημέρα έκδοσης. Εστάλη στο σπίτι του. Όλα αυτά που σας λέω δεν είναι προσωπικές μου διαπιστώσεις. Άλλωστε γι αυτό καλέσαμε όλους αυτούς τους ειδικούς, τους αθλητικούς παράγοντες, τους εισαγγελείς, ανθρώπους της αστυνομίας, να μας πουν τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί θεωρούμε πολύ σημαντική υπόθεση στη γραμματεία που προΐσταμαι την υπόθεση του αθλητισμού.

Δεν γνωρίζω το όνομα, αλλά και να το ήξερα δεν θα το έλεγα. Θέλουμε να εξυγιανθεί ο χώρος του αθλητισμού θα πρέπει να σπάσουν αυτά τα κυκλώματα και αυτά τα αποστήματα. Ένα πολύ μεγάλο στοιχείο είναι ότι πολλά ποδοσφαιρικά σωματεία αποτελούν εφαλτήριο για επιχειρηματικά συμφέροντα, για τη σύσταση εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας. Αυτό εμένα μου το έμαθε, νεαρό βουλευτή τότε, ο Κοσκωτάς. Είναι πολύ σπουδαίο λοιπόν και έχει να κάνει και με τη Δημοκρατία. Χρειάζεται για αυτό, ένας οικονομικός παράγοντας – απατεώνας, ένας εκπρόσωπος της εξουσίας, μια τράπεζα, ένα Μέσο ενημέρωσης, ένα σωματείο ισχυρό και ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το λέω αυτό με αίσθημα ευθύνης. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη λειτουργία εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας».

Πάτσης: «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»

Ο Ανδρέας Πάτσης από την πλευρά του αναφέρθηκε και στο θέμα της Νίκης Βόλου και στις γνωστές πλέον συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την αθώωση του Εθνικού Γαζώρου, στο ματς με τον Τύρναβο, που στέρησε από την κυανόλευκη ομάδα την απευθείας άνοδο στη Β’ Εθνική.

Για την υπόθεση με τον Εθνικό Γαζώρου, που αθωώθηκε για τα έκτροπα στο ματς με τον Τύρναβο: «Ήταν πραγματικά μια περίεργη υπόθεση. Αν δικαιώνονταν η πλευρά του Τυρνάβου τότε η Νίκη Βόλου θα ανέβαινε απευθείας στη δεύτερη κατηγορία. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι η εμπλοκή στο ποδόσφαιρο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τη Γ’ Εθνική. Δεν φανταζόμουν ότι θα υπήρχε τόσο ενδιαφέρον για ομάδες της τρίτης κατηγορίας. Έχω εκπλαγεί».

Για την ΕΠΟ: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν θεσμοί. Αυτό που λείπει είναι οι ηγέτες οι οποίοι λειτουργούν μέσα στους θεσμούς. Είναι θέμα ηγεσίας, ειδικού βάρους, είναι θέμα πολιτικού ανδρός. Θυμόσαστε ότι επί Ιωαννίδη καταστρατηγήθηκε ο ΚΑΠ. Κάποιες ομάδες δεν μπορούσαν να παίξουν στο πρωτάθλημα πριν από δύο χρόνια. Ο υπουργός όμως για να μη θυσιάσει ενδεχομένως τη βουλευτική του έδρα, ο ίδιος ποδοπάτησε τους θεσμούς οι οποίοι υπήρχαν. Θεσμικό πλαίσιο λοιπόν υπάρχει. Υπάρχει όμως έλλειψη πολιτικών ανδρών και ηγετών να θυσιάσουν και να θυσιαστούν. Η ΕΠΟ έχει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της και καλά κάνει και τις έχει. Αυτός ο οποίος ηγείται της ΕΠΟ έχει την ευθύνη για το πώς θα λειτουργήσουν οι θεσμοί. Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα. Είπατε πριν ότι όποτε την ΕΠΟ τη συμφέρει αποφασίζει μόνη της όπου δεν την συμφέρει. Η ίδια η Βουλή δέχεται την ανομία και τη μη ισονομία έναντι των οικονομικών παραγόντων οι οποίοι λειτουργούν στο ποδόσφαιρο και ουσιαστικά λένε αυτές οι ομάδες έχουν διαφορετικά κριτήρια από τις άλλες. Τότε ποιο το παράδειγμα που δίνουν στους αμέσως από κάτω από αυτούς; Διότι εδώ δεν μιλάμε ότι απλά δόθηκε μια παράταση στα θέματα φορολογικής, ασφαλιστικής ενημερότητας ή εγγυητικών επιστολών, εδώ μιλάμε για μία ανομία, για μία παρατυπία, για μία έλλειψη αντιμετώπισης με ισότητα και ισονομία ποδοσφαιρικών οικονομικών παραγόντων».

Για τις πλαστές φορολογικές ενημερότητες και για την έρευνα που γίνεται και στις φετινές: «Η ίδια η Βουλή αυτή τη στιγμή νομιμοποίησε την ίδια την ανομία. Εμείς προσπαθήσαμε ως ομάδα να είμαστε τακτοποιημένοι. Αν το ήξερα θα ήθελα να ακολουθήσω το καθεστώς των υπολοίπων… Και θα μπορούσα τα λεφτά αυτά να τα εξοικονομήσω. Γιατί ο κ. Τασούλας έκανε αυτό το πράγμα; Και γιατί συμπαρέσυρε συναδέλφους του βουλευτές; Και εντέλει γιατί οι κυβερνώντες συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στον απλό Έλληνα φορολογούμενο και κάνουν διακρίσεις; Μήπως στο ποδόσφαιρο εμπλέκεται και μια εκλογική πελατεία με τα τοπικά χαρακτηριστικά που έχει και ουδείς διακυβεύει το μέλλον του το πολιτικό για χάρη μιας φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας; Όταν λοιπόν αυτοί που κυβερνούν και νομοθετούν πράττουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, από εμένα που είμαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης γιατί απαιτείται να τηρώ απόλυτα τη νομιμότητα όταν ο πρώτος διδάξας είναι στην κορυφή και δίνει το σύνθημα, ότι με ανοχή μπορώ κι εγώ να παρανομώ και να παρατυπώ».

Για την παράταση των ενημεροτήτων μέσω των υδατοκαλλιεργειών: «Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που αναφέρει ότι όποιος δεν έχει τα πιστοποιητικά δεν συμμετέχει στο πρωτάθλημα. Το εντυπωσιακό είναι ότι παραβιάστηκε αυτό το θεσμικό πλαίσιο από τη Βουλή των Ελλήνων. Την παράταση των ενημεροτήτων την έβαλε στις υδατοκαλλιέργειες! Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Όταν έρχονται πολιτικά κόμματα και νομιμοποιούν αυτού του είδους τις διαδικασίες, λένε ναι κάντο για πελατειακούς λόγους, από κει και πέρα πώς μπορούμε να μιλάμε για μια αναδιάταξη, αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εδώ βγαίνουν κάποιες συνομιλίες. Δεν ξέρω αν είναι αληθινές και τι ερμηνείες μπορεί να δώσει ο καθένας. Όμως είναι σοβαρά ζητήματα που απασχολούν μια δραστηριότητα επιχειρηματική της ελληνικής κοινωνίας. Θα έπρεπε να σταματήσει να λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, μέχρι οριστικής εκκαθάρισης αυτού του προβλήματος, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Εγώ και ο οποιοσδήποτε λειτουργεί στο ποδόσφαιρο δεν γνωρίζουμε σε τι περιβάλλον λειτουργούμε αυτή τη στιγμή».

Ο Ανδρέας Πάτσης μίλησε και για την ΑΕΚ και για την αποχώρηση του Σταμάτη Βελλή από το ποδόσφαιρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.