Αδέλφια Βολικάκη για την προπόνησή τους: Τυχεροί που είμαστε ακόμα ζωντανοί

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα μετράει πολλούς νεκρούς ποδηλάτες με τροχαία στους δρόμους αλλά και ενόψει των εξαγγελιών της κυβέρνησης για αλλαγή σε όλο το θεσμικό πλαίσιο γύρω από το ποδήλατο, η τοποθέτηση της νέας διοίκησης της ομοσπονδίας ποδηλασίας για την αγωνιστική ποδηλασία έφερε στην επικαιρότητα πολλά προβλήματα αλλά και παθογένειες πολλών ετών. Η παρουσίαση έγινε για να φωτιστεί ο δρόμος του Χρήστου και του Ζαφείρη Βολικάκη προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αλλά και την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από τη νέα γενιά ποδηλατών όπως ο Χανιώτης Κώστας Λιβανός και ο Λαρισινός Παναγιώτης Καρατσιβής.

To μοντέλο της F1 και η Ελλάδα
Αναδείχτηκε το πρόβλημα της έλλειψης εγκαταστάσεων, της προβληματικής λειτουργίας του μοναδικού ποδηταλοδρομίου στο ΟΑΚΑ, των οικονομικών προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα αδέλφια Βολικάκη στο δρόμο για το Τόκιο. Παρουσιάστηκαν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική ποδηλασία η οποία όπως αποδεικνύεται έχει να διανύσει μεγάλη ανηφόρα για να μπορέσει να μπει μέσα στον χάρτη ενός αθλήματος που όπως είπε και ο Χρήστος Βολικάκης «λειτουργεί με το μοντέλο της F1 και η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω».

Πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Η ομοσπονδία ποδηλασίας πέρασε μεγάλες φουρτούνες τα τελευταία χρόνια καθώς λόγω οικονομικών και διοικητικών ατασθαλιών δεν λάμβανε κρατική επιχορήγηση παρά μόνο για τα λειτουργικά έξοδα. Με τη νέα διοίκηση τα πράγματα έχουν μπει σε μία ρόττα και οι αθλητές που διακρίνονται μόνοι τους στο εξωτερικό μπορούν να ελπίζουν σε μία βοήθεια. «Το 2017 και το 2018 η ομοσπονδία δεν λάμβανε επιχορήγησε παρά μόνο για τα λειτουργικά που είναι 200.000 Ευρώ. Το 2019 για πρώτη φορά πήραμε 430.000 Ευρώ ετήσια επιχορήγηση. Με τα υπόλοιπα 230.000 συν τις 150.000 από την πολύτιμη βοήθεια από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε στους πρωταθλητές μας, να κάνουμε πρωταθλήματα και κυρίως ανάπτυξη. Χορηγοί δεν υπάρχουν και όσοι υπήρχαν έφυγαν μετά τα όσα έγιναν. Παλεύουμε για να προβάλουμε τη νέα προσπάθεια. Η ποδηλασία στοχεύει να έχει 5η συνεχόμενη παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες», είπαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιλτιάδης Κριμιζής και ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Πριστούρης, ενώ στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ και εκπρόσωπος της ποδηλασίας Ιάκωβος Φιλιππούσης.

Μεταξύ των κορυφαίων ο Βολικάκης
Μετά το οικονομικό το πρόβλημα των εγκαταστάσεων ήταν το πιο βασικό που έχει να αντιμετωπίσει συνολικά όλο το άθλημα. Συγκλονιστική ήταν η τοποθέτηση του βολιώτη παγκόσμιου πρωταθλητή Χρήστου Βολικάκη σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει για να ανταγωνίζεται τους κορυφαίους ποδηλάτες του πλανήτη, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει για να κάνει τις προπονήσεις του:

«Είναι τρέλα χωρίς φρένα»
«Εχουμε μόνο το ποδηλατοδρόμιο, αυτό του ΟΑΚΑ αλλά και αυτό υπό όρους. Εχω σπάσει αλυσίδες για να μπω μέσα να προπονηθώ τις αργίες και τις Κυριακές, χωρίς φώτα, χωρίς θέρμανση. Αυτό το ποδηλατοδρόμιο έπρεπε να ήταν ανοικτό σε όλους τους συλλόγους και κυρίως δωρεάν. Μόνο έτσι θα αναπτυχθεί η αγωνιστική ποδηλασία. Εγώ μαζί με τον αδελφό μου αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου κοντά στο σπίτι μας. Ξέρετε που κάνουμε προπονήσεις; Στο δημόσιο δρόμο και τα ποδήλατα αυτά όπως ξέρετε δεν έχουν φρένα. Η προπόνηση σε δημόσιο δρόμο είναι τρέλα. Είμαστε τυχεροί που ακόμα είμαστε ζωντανοί. Κάνεις δε μπορεί να διανοηθεί τις δυσκολίες. Ευτυχώς πριν λίγο καιρό πήραμε υποσχέσεις από τον κύριο Αγοραστό και τον κύριο Μπέο για τη δημιουργία ενός ποδηλατοδρομίου στο Βόλο. Αν γίνει αυτό θα κάνουμε τον Βόλο το κέντρο της παγκόσμιας ποδηλασίας. Αυτό πρέπει να γίνει και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Πρέπει να γίνουν και να αλλάξουν πολλά. ».

«Χρειαζόμαστε στήριξη»
Οσο για την κάλυψη των εξόδων για τις πολυδάπανες αποστολές ο Βολικάκης είπε: «Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουμε χρειαστεί 250.000 για αποστολές, ταξίδια, εξοπλισμό, υπέρβαρα κόστη στα αεροπλάνα και άλλα πολλά. Μας βοήθησαν οι χορηγοί μας και η διοίκηση της ομοσπονδίας κάνει ότι μπορεί. Η ποδηλασία σε υψηλό επίπεδο χρειάζεται μεγάλη στήριξη. Ευχαριστώ και την ΕΟΕ και τον πρόεδρο της Σπύρο Καπράλο που μου πήραν ένα καινούργιο ποδήλατο με σκοπό να τρέξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

Του έκλεψαν το μετάλλιο
Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει συνέλθει ο Βολικάκης από την αδικία που υπέστη το περασμένο Σάββατο στο Άπελντοορν της Ολλανδίας όπου διεξάγονταν το παγκόσμιο κύπελλο. Ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης κάνοντας μια ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση πήρε το χάλκινο μετάλλιο στους πόντους, αλλά το μετάλλιο άλλαξε χέρια λίγα λεπτά αργότερα μετά από απόφαση των κριτών, καταλήγοντας στα χέρια του Ιταλού Μικέλε Σκαρτεσίνι Ο φωτεινός πίνακας έδωσε αρχικά 3ο τον Χρήστο Βολικάκη, με 85 πόντους, αλλά μετά από ένσταση των Ιταλών και νέα καταμέτρηση, τον κατέταξαν στην 4η θέση. «Ειλικρινά δεν κατάλαβα τι έγινε, δε μου δόθηκε ποτέ πειστική εξήγηση και αρνήθηκαν να το αίτημα μου να δούμε τα βίντεο», είπε με παράπονο ο Βολικάκης.

Η πρόκριση σε Τόκιο και Παρίσι
Η πρόκριση των αδελφών Βολικάκη στο Τόκιο αλλά και το 2024 είναι ο μεγάλος στόχος του κορυφαίου διδύμου, ενώ το Παρίσι είναι ο στόχος για τους Λιβανό, Καρατσιβή. «Οι αδελφοί Βολικάκη έχουν πάρει το δρόμο τους και σηκώνουν όλο το άθλημα. Ο Καρατσιβής με τον Λιβανό έφεραν μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια κύπελλα και μαζί με 5-6 παιδιά που ακολουθούν θέλουμε να φτιάξουμε και πάλι μία δυνατή ομάδα όπως την δεκαετία του ΄90», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής Λάμπρος Βασιλόπουλος.΄

«Δεν έχουμε ασχοληθεί με τις γυναίκες»
Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Βασιλόπουλου σχετικά με την έλλειψη γυναικείας ομάδας ποδηλασίας: «Ούτε εμείς είχαμε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε την γυναικεία ποδηλασία, ούτε και οι γυναίκες έχουν ασχοληθεί με το άθλημα. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα αλλά το οικονομικό περιβάλλον δεν βοηθάει. Υπάρχει μεγάλο κενό στην γυναικεία ποδηλασία αλλά και πολύς χώρος για να κάνουμε δουλειά με νέα κοριτσάκια που θα αγαπούν το άθλημα».

Η ζωή μας θα ήταν αλλιώς με ποδήλατο
Σχετικά με το ποδηλατικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης να διαμορφώσει νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ποδηλασίας σε λαϊκή βάση ο Γ.Γ. της ομοσπονδίας Παναγιώτης Πριστούρης είπε: «Είναι ξεκάθαρο πως το ποδήλατο έχει κερδίσει έδαφος αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Μας έχουν υποσχεθεί πολλά κατά καιρούς αλλά έχουν γίνει ελάχιστα. Φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή μας εάν όλοι σήμερα είχαμε ένα ποδήλατο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.