Ολυμπιακή Εβδομάδα στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου  

Μουσική, Τέχνη και Αθλητισμός για το «ευ αγωνίζεσθαι»

Με πρωτότυπες αθλητικές, και όχι μόνο,  δράσεις τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας Βόλου την εβδομάδα Ολυμπιακής παιδείας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν διαδικτυακά τη ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης καθώς και τις συνεντεύξεις των: α) Λευτέρη Πετρούνια & Βασιλικής Μιλλούση, β) Πολυνίκης Εμμανουηλίδου και γ) Αντώνη Τσαπατάκη, μέσα από το Πρόγραμμα της 4ης Ολυμπιακής Εβδομάδας που προτάθηκε στα σχολεία από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.

Η κ. Βασιλική Χαρατζή, η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών, παρότρυνε τα παιδιά να ζωγραφίσουν έργα εμπνευσμένα από τα Ολυμπιακά αθλήματα.

Οι αθλητικοί αγώνες στο σχολείο ξεκίνησα με μία μικρή τελετή έναρξης, η οποία περιελάμβανε ρυθμικά σχήματα με αυτοσχέδια κρουστά και body percussion. Η ομάδα των παιδιών που τα παρουσίασε συμμετείχε σε πρόγραμμα κοινοτικής μουσικής που υλοποίησε στο σχολείο η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σοφηνίκη Μπατσκίνη, στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.

Η κοινοτική μουσική που ως σκοπό έχει την ένταξη των ατόμων σε ομάδα, προϋποθέτει κοινές με τον αθλητισμό αξίες, όπως αυτές της σωματικής και πνευματικής πειθαρχίας, του συντονισμού, της συνεργασίας και της πολιτισμικής συμπερίληψης. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και προσφέρει σωματική και ψυχική εκτόνωση-ιδιαίτερα σημαντική σε αυτές τις ηλικίες-και βέβαια χαρά και ικανοποίηση.

Εκτός των κλασικών αγώνων βόλεϊ, μπάσκετ και ποδόσφαιρο όμως, η εβδομάδα περιελάμβανε και αγώνες σκυταλοδρομίας στις οποίες συμμετείχαν με τεράστιο ενθουσιασμό τόσο αυτοί που αγωνίζονταν όσο και αυτοί που τους παρακολουθούσαν και τους εμψύχωναν.

Ο κ. Κώστας Ιωάννου, ο καθηγητής φυσικής αγωγής του σχολείου, μετέτρεψε την αυλή, σε έναν ευφάνταστο στίβο, χρησιμοποιώντας πολύχρωμα πιατάκια, κώνους, σκάλες προπόνησης και στύλους.

Τέλος, οι μαθητές δοκίμασαν τη δημοφιλή δοκιμασία φυσικής κατάστασης, το Παλίνδρομο. Σε αυτό ο αθλητής καλείται να καλύψει 20 μέτρα τρεξίματος, ανάμεσα από περιοδικά ηχητικά σήματα, σε ρυθμούς που μειώνονται ανάλογα με τα στάδια δυσκολίας, ξεκινώντας από το εύκολο προς το πιο δύσκολο. Ο ρυθμός των ηχητικών σημάτων ακολουθεί ένα παγκόσμιο πρωτόκολλο, γνωστό και ως beep test.

Με τον Αθλητισμό σε αγαστή συνεργασία με τη Μουσική και την Τέχνη, υπηρετήθηκε το Ολυμπιακό ιδεώδες του ευ αγωνίζεσθαι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.