Αφιέρωμα του ESPN στον Χουάν Φεράντο

Από τον ΝΠΣ Βόλος στην ινδική Γκόα πλέον ο Ισπανός προπονητής

Από τον Βόλο που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό του ΝΠΣ, ο Χουάν Φεράντο επέστρεψε στην πατρίδα του στην Ισπανία, για να ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε με το μάτι του και να συνεχίσει τελικά την καριέρα του στην Ινδία και στην ομάδα της Γκόα. Ο Φεράντο αποτέλεσε μάλιστα το κύριο πρόσωπο σε θέμα του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου ESPN, που αφιέρωσε αρκετό χρόνο και έκταση για την περίπτωσή του!

«Η Γκόα καλωσορίζει τον Χουάν Φεράντο, τον παθιασμένο με τον ποδόσφαιρο προπονητή που έχει δεσμούς με την Μπαρτελόνα και τον Αρσέν Βενγκέρ» τιτλοφορείται το θέμα του ΕSPN, περιγράφοντας την καθημερινότητά του, αλλά δίνοντας και το ιστορικό του.

Ο Χουάν Φεράντο ξεκινά την ημέρα του στέλνοντας μηνύματα μέσω Whatsapp σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται περίπου 7500 χλμ. μακριά. Για προπονητές φυσικής κατάστασης, γιατρούς και παίκτες. Τι άλλο μπορεί να κάνει ο νέος προπονητής της Γκόα FC Goa, της πρωταθλήτριας του ISL και εκπροσώπου της χώρας στο Ασιατικό Champions League, ενώ η Μπαρτσελόνα (και ο υπόλοιπος κόσμος) βρίσκεται σε lockdown;

«Αυτή είναι η στιγμή να μάθεις, να δουλεύεις, να δουλεύεις, να δουλεύεις και να πετάς τις  δικαιολογίες», λέει. Ο Φεράντο εξηγεί πώς περνά την ημέρα του συζητώντας προηγούμενους τραυματισμούς και επεξεργαζόμενος εξατομικευμένα σχέδια γυμναστικής για καθέναν από τους παίκτες του, παρακολουθώντας αγώνες από τις προηγούμενες δύο σεζόν και γενικά απλώς συνδεόμενος με τους ανθρώπους με τους οποίους θα ξοδεύει σύντομα όλο τον χρόνο του.

Το επιβεβλημένο παγκόσμιο κλείσιμο που έφερε ο Covid-19 είναι ένα ακόμη εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. «Αυτή είναι η ζωή, υπάρχουν όλη την ώρα προβλήματα, αλλά τι συμβαίνει όταν ανησυχείς γι’ αυτό; Τίποτα;». Εστιάζει λοιπόν στο τι μπορεί να κάνει και εργάζεται σκληρά όλη μέρα.

Όπως τονίζει το ESPN, για τον Φεράντο δεν ήταν εύκολο, παρουσιάζοντας την πορεία του στη Μάλαγα, στην Άρσεναλ ως γυμναστής, στη Σέριφ και στον ΝΠΣ Βόλος μεταξύ άλλων, μετά τους τραυματισμούς  του στο γόνατο που του στέρησαν το όνειρο να γίνει προπονητής από την ηλικία των 16 ετών, βρισκόμενος στις ακαδημίες της Εσπανιόλ. Το πρώτο ήρθε όταν ήταν ακόμα επίδοξος ποδοσφαιριστής στην ακαδημία της Εσπανιόλ. Μια σειρά τραυματισμών στα γόνατα και τα ισχία του τον ανάγκασαν να αποσυρθεί, σε ηλικία 16 ετών, πριν καν ξεκινήσει.

«Ήταν δύσκολο να το χειριστώ. Φυσικά, ονειρευόμουν να γίνω ποδοσφαιριστής, αλλά όταν έχετε πολλούς τραυματισμούς, οι προπονητές και οι σύλλογοι δεν θέλουν να σας πάρουν κίνδυνο», λέει και συμπληρώνει: «Ανεξάρτητα από το πόσο καλός είσαι τεχνικά ή τακτικά, οι σύλλογοι δεν σε πιστεύουν». Μάλιστα αποκαλύπτει ότι είχε αποφασίσει να γίνει κτηνίατρος(!), αλλά τελικά μία συζήτηση με τον πατέρα του τον οδήγησε στην απόφαση να επικεντρωθεί στις αθλητικές επιστήμες, έχοντας πλέον ολοκληρώσει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα με θέμα πώς η προπόνηση δονήσεων σώματος βοηθά στα άλματα επαγγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Λέει, ωστόσο, ότι η «κρίσιμη στιγμή» της καριέρας του ήταν όταν μετακόμισε στην Άρσεναλ, για να εργαστεί  με τον Άσσεν Βένγκερ το 2010 ως προπονητής φυσικής κατάστασης. Εκεί ήταν που γοητεύτηκε από το έργο ενός επικεφαλής προπονητή, και του άρεσε να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις διαδικασίες όπου ο Βενγκέρ δοκίμαζε διαφορετικές προσεγγίσεις για να βρει λύσεις για διάφορα προβλήματα.

Από εκεί βρέθηκε στην Μπράιτον του Γκας Πογέτ, μετά στη Μολδαβία, στην Κρήτη και στον Εργοτέλη, σε δύο ομάδες της Ισπανίας και στον ΝΠΣ Βόλος, για να πάρει συνεχόμενες ανόδους μέχρι και τη Super League.

Εκεί αναφέρει το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο που συνάντησε,μια βακτηριακή λοίμωξη στο μάτι που σχεδόν τον τύφλωσε. Με την απαιτούμενη εντατική ιατρική περίθαλψη το ξεπέρασε και πλέον είναι πρώτος προπονητής της Γκόα. Τώρα, που έχει αναρρώσει πλήρως, είναι σίγουρος ότι μπορεί να απορροφήσει τη φιλοσοφία του το νέο του κλαμπ. Ποια είναι αυτή; «Το να κερδίζεις» απαντά με χαμόγελο και τονίζοντας ότι μέσα στο γήπεδο υπάρχει και ο αντίπαλος…

Μία πάντως από τις ατάκες που ξεχωρίζουν στο αφιέρωμα του ESPN; «Στην Ελλάδα, εάν κερδίζετε, αγοράζετε τον εαυτό σας άλλες επτά ημέρες» είναι η ακριβής μετάφραση, εννοώντας φυσικά ότι κάθε νίκη εξασφαλίζει την παραμονή στην εκάστοτε θέση για μία τουλάχιστον εβδομάδα!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.