Δίκαια και με ανατροπή η Ιταλία, 2-1 την Αλβανία (video)

Παρότι δέχθηκε γρήγορα γκολ σε ένα γήπεδο με 40.000 Αλβανούς

Η Αλβανία αιφνιδίασε τους πρωταθλητές Ευρώπης Ιταλούς, σκοράροντας μόλις στα 23 δευτερόλεπτα (σ.σ. το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Euro) πάλεψε για τη μεγάλη έκπληξη, ωστόσο οι παίκτες του Λουτσιάνο Σπαλέτι είχαν τον τρόπο να κάνουν τη γρήγορη ανατροπή, κρατώντας έστω και με άγχος τη νίκη με 2-1 στην 1η αγωνιστική του β’ ομίλου του Euro 2024.
Σίγουρα πάντως η Ιταλία ήταν συνολικά καλύτεροι και δεν «μάσησαν» ούτε από το γρήγορο γκολ που δέχθηκαν ούτε από τους 40.000 Αλβανούς στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ.
Οι Ιταλοί έτσι ξεκίνησαν επιτυχώς τη διαδικασία της υπεράσπισης του τίτλου που κατέκτησαν το 2021 στο «Wembley». Μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακοί, ωστόσο ήταν αποτελεσματικοί και είχαν καρδιά… πρωταθλητών, καθώς μέσα σε πέντε λεπτά ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και στη συνέχεια το υπερασπίστηκαν, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί. Παράλληλα η «σκουάντρα ατζούρα» έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στη φάση των «16» του Euro 2024.
Οι Αλβανοί μπήκαν στην αναμέτρηση με διάθεση να πιέσουν ψηλά και αιφνιδίασαν τους Ιταλούς, που υπέπεσαν σε ολέθριο λάθος στην άμυνά τους με το ξεκίνημα του παιχνιδιού. Ο Ντιμάρκο εκτέλεσε προς τα πίσω ένα πλάγιο άουτ, ο Μπαστόνι δεν έκανε κίνησης προς την μπάλα και το εκμεταλλεύτηκε ο Μπαϊράμι, ο οποίος μπήκε στην πορεία της. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός έκανε με τη μία το σουτ και νίκησε τον Ντοναρούμα για το 1-0 μόλις στο 23ο δευτερόλεπτο του ματς.
Πάντως, οι Ιταλοί ξεπέρασαν γρήγορα το αρχικό σοκ. Στο 2ο λεπτό, σε γύρισμα από τα δεξιά, ο Σκαμάκα έκανε την πάσα προς τον Πελεγκρίνι, ο οποίος με πλασέ έστειλε την μπάλα λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Στρακόσια. Σταδιακά η «σκουάντρα ατζούρα» απέκτησε τον έλεγχο του ματς, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αγωνιστικό χώρο.
Μάλιστα, στο 11’ οι παίκτες του Λουτσιάνο Σπαλέτι κατάφεραν να φθάσουν στην ισοφάριση, εκμεταλλευόμενοι το πρώτο τους κόρνερ στο παιχνίδι. Ο Μπαστόνι νίκησε τους πάντες στον αέρα και με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έκανε το 1-1 μετά από γέμισμα που έγινε από την αριστερή πλευρά.
Πέντε λεπτά μετά, η Ιταλία έκανε την ολική ανατροπή. Ο Μπαρέλα με δυνατό σουτ εκτός περιοχής, έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας των Αλβανών, διαμορφώνοντας το 2-1 στο 16’.
Μεγάλη φάση για το 3-1 στο 34’, όταν ο Σκαμάκα είδε την κίνηση του Φρατέζι, του πέρασε τη μπάλα, αυτός έκανε το σουτ, με τον Στρακόσια να βρίσκει λίγο τη μπάλα με το χέρι και να την στέλνει στο αριστερό κάθετο δοκάρι.
Όπως ήταν φυσιολογικό, το δεύτερο μέρος της αναμέτρησης δεν είχε τον ρυθμό του πρώτου 45λεπτου. Οι Ιταλοί είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δεν έπαιζαν πλέον με την ίδια ένταση, έριξαν λίγο ταχύτητα, έχοντας το προβάδισμα στο σκορ και κάπως έτσι η πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε στο 60′. Ο Κιέζα έκανε από τα δεξιά ένα πολύ ωραίο σουτ, αλλά τα φάλτσα που έβαλε δεν ήταν αρκετά, για να πάει η μπάλα στην εστία του Στρακόσια, καθώς πέρασε λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι.
Αντίθετα, η Αλβανία, που γενικώς ήταν ακίνδυνη, ήταν αυτή που έχασε τη μεγάλη ευκαιρία στο φινάλε. Οι παίκτες του Σιλβίνιο έφθασαν κοντά στην ισοφάριση, στη μοναδική τελική στην εστία που είχαν στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 90′ έγινε η βαθιά μπαλιά προς τον Μανάι, ο οποίος έκανε το πλασέ, με τον Ντοναρούμα να βρίσκει την μπάλα με τα πλευρά και να της αλλάζει για λίγο πορεία. Πάντως, το κόρνερ μετατράπηκε σε άουτ.
Ιταλία (Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντιμάρκο (83′ Ντιμάρκο), Καλαφιόρι, Μπαστόνι, Ντι Λορέντζο, Μπαρέλα (90’+2′ Φολορούνσο), Ζορζίνιο, Κιέζα (77′ Καμπιάσο), Πελεγκρίνι (77′ Κριστάντε), Φρατέζι, Σκαμάκα (83′ Ρετέγκι)
Αλβανία (Σιλβίνιο): Στρακόσια, Χισάι, Τζιμσίτι, Αχέτι, Μιτάι, Ασλάνι, Ραμαντάνι, Μπαϊράμι (87′ Μούτσι), Ασάνι (68′ Χότζα), Σεφέρι (68′ Λάτσι), Μπρόγια (76′ Μανάι).
Το πρόγραμμα και η βαθμολογία του Β’ ομίλου:
Σάββατο 15 Ιουνίου
Ισπανία-Κροατία 3-0
Ιταλία-Αλβανία 2-1
Τετάρτη 19 Ιουνίου
16:00 Κροατία-Αλβανία (ΕΡΤ1)
Πέμπτη 20 Ιουνίου
22:00 Ισπανία-Ιταλία (ΕΡΤ1)
Δευτέρα 24 Ιουνίου
22:00 Αλβανία-Ισπανία (ΕΡΤ3)
22:00 Κροατία-Ιταλία (ΕΡΤ1)
Βαθμολογία
1.Iσπανία 3β. (3-0)
2.Ιταλία 3β. (2-1)
3.Αλβανία 0β. (1-2)
4.Κροατία 0β. (0-3)
Δείτε το βίντεο με τα highlights:



Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.