Η Σοφία Σακοράφα εφ’ όλης της ύλης στο «Μagnesiasports»

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Σοφία Σακοράφα, με τον εκδότη της εφημερίδας «Μαγνησία», Αρχιμήδη Καρεκλίδη
Πανδημία, Ολυμπιακοί Αγώνες, εγκαταστάσεις και το πλάνο δεκαετίας του ΣΕΓΑΣ

Το Πανθεσσαλικό Στάδιο σφύζει από ζωή από το πρωί του Σαββάτου. Εκατοντάδες αθλητές εντός και εκτός ταρτάν, στο σκάμμα, στο βοηθητικό για ρίψεις, και λίγο πιο πάνω στις κερκίδες η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα. Ίσως τις έρχονται εικόνες από τη δική της αθλητική δράση. Μοιάζει όμως να είναι απόλυτα ικανοποιημένη που βλέπει τους αθλητές και τις αθλήτριες κάτω των 18 ετών να διεκδικήσουν το καλύτερο. Όπως άλλωστε τόνισε στη συνέχεια μιλώντας στο «Magnesiasports», τα πλάνα του ΣΕΓΑΣ, του οποίου ηγείται πλέον διαμορφώνονται πια για την επόμενη δεκαετία…

Οι σύλλογοι περιμένουν τον ΣΕΓΑΣ, και η Ομοσπονδία καλείται να βρει λύσεις σε μία δύσκολη εποχή… Τόσο λόγω πανδημίας όσο και λόγω των θεμάτων που έχουν προκύψει από τη συνεχώς μειούμενη κρατική στήριξη….

Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης

-Πριν πούμε για τη διοργάνωση, θα ήθελα ένα σχόλιο για τον αείμνηστο Βασίλη Σεβαστή.

-Υπήρξε μία ιδιαίτερη προσωπικότητα. Μας λείπει πάρα πολύ και από τον αγωνιστικό χώρο που βλέπετε αλλά και από τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Ήταν ένας άνθρωπος που δούλεψε πάρα πολλά χρόνια απ’ όλες τις θέσεις, όντας ένας σπουδαίος αθλητής, ως διοικητικός, ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και τελευταία ως γενικός γραμματέας. Νομίζω ό,τι και να πει κανείς, η έλλειψή του είναι πάρα πολύ μεγάλη, δεν μπορεί να καλυφθεί η απουσία του. Πρέπει να τον θυμόμαστε με ιδιαίτερη αγάπη, με ευγνωμοσύνη για τα όσα έχει προσφέρει στον κλασικό Αθλητισμό, και κυρίως είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε το έργο του, πιάνοντας το σκοινί από εκεί που το άφησε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Για να μπορούμε να πούμε κι εμείς ότι κάναμε κάτι και βάλαμε το δικό μας λιθαράκι στον χώρο του κλασικού Αθλητισμού.

-Η απώλεια του Βασίλη Σεβαστή είναι μία αφορμή για να δοθεί ένα μήνυμα προς τον εμβολιασμό και της αθλητικής οικογένειας;

-Προφανώς όλοι θα πρέπει να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε κανένα άλλο μέτρο πέρα από εκείνα που οι επιστήμονες που πρέπει να τους ακούμε, μας προτείνουν. Αυτά είναι ο εμβολιασμός, η καθαριότητα, η προσοχή, οι αποστάσεις και κυρίως εμείς που βρισκόμαστε στον Αθλητισμό, ελπίζοντας να μην κλείσουν ποτέ ξανά τα στάδια, να τηρούμε τα πρωτόκολλα, που είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Βάσει αυτών των πρωτοκόλλων ελπίζουμε και θέλουμε ν’ ανοίξουμε κι άλλες διοργανώσεις που για εμάς είναι πάρα πολύ σπουδαίες, όπως είναι ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος. Έχουμε ξεκινήσει τις εγγραφές βάσει της ΚΥΑ. Παρά το ότι έχουμε μία έξαρση τις τελευταίες ημέρες, ελπίζουμε ότι τα πράγματα μέχρι να μπούμε στη διαδικασία των δύο αγώνων, θα έχουν κάπως βελτιωθεί.

-Προστατεύτηκε τελικά ο Αθλητισμός στην εποχή της πανδημίας από την κυβέρνηση; Και σας ρωτώ με τι διττή ιδιότητα που έχετε, τόσο ως πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ όσο και ως βουλευτή του ΜεΡΑ25.

-Θεωρώ ότι παρθήκανε μέτρα που-κατά τη δική μου άποψη- ήταν όχι ακραία αλλά δημιουργήσανε προβλήματα. Όταν είσαι για παράδειγμα σε έναν ανοιχτό χώρο και έχεις μπροστά σου Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν μπορείς να απαγορεύεις στους αθλητές να προετοιμάζονται σ’ αυτά τις εκατοντάδες τετραγωνικών μέτρων, και να λες ότι δεν μπορεί να γυμναστεί κάποιος στη μία γωνιά του γηπέδου και κάποιος άλλος στην άλλη. Τους απαγόρευσαν δηλαδή να προετοιμαστούνε και να είναι και σωματικά και ψυχολογικά έτοιμοι για μεγάλους αγώνες. Ήταν ένα μεγάλο διάστημα αυτό και θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πρωτόκολλα εκείνη την εποχή. Οι επιδημιολόγοι και ο κ. υπουργός αποφασίσανε τελείως διαφορετικά. Εγώ πάλι θεωρώ ότι θα μπορούσαν να είναι τελείως διαφορετικά. Πάντως, η ιστορία θα δείξει. Τα παιδιά όμως κάνανε μία προσπάθεια.

-Έχουμε πάντως μία σημαντική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τον Στίβο και μάλιστα με πολλές αξιώσεις…

-Όντως με πολλές αξιώσεις και σε δύσκολες συνθήκες οι αθλητές και οι αθλήτριες έχουν προετοιμαστεί πολύ καλά για να μας δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Εγώ θα είμαι πολύ ευχαριστημένη προσωπικά γιατί ο Αθλητισμός δεν είναι μόνο να κάνεις ρεκόρ και να παίρνεις μετάλλια, αλλά και η συμμετοχή σε τέτοιες διοργανώσεις. Το να συμμετέχεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι μόνο η συμμετοχή, αφού σημαίνει ότι ο αθλητής ή η αθλήτρια έχει πιάσει ένα υψηλό όριο. Μακάρι να γυρίσουν πίσω με μετάλλια, θα είναι η μεγαλύτερη χαρά που θα μπορούσα να πάρω ως πρώην αθλήτρια και ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

-Πάντως, για να επιστρέψουμε στο Πανελλήνιο Κ18, βλέπουμε μία εντυπωσιακή διοργάνωση στον Βόλο, με μαζική παρουσία, μετά από πολύ καιρό μάλιστα.

-Τα παιδιά αγαπούν τον κλασικό Αθλητισμό, που είναι η βάση για όλα τα αθλήματα. Άρα, πρέπει όλοι να τον αγαπάμε και να σπρώχνουμε τα παιδιά μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκεί ομαδοποιούνται, μαθαίνουν πράγματα που θα τους ακολουθήσουν σε όλη τους της ζωή, όπως και αξίες. Έχουμε πάνω από 200 σωματεία στην πόλη και περισσότερα από 1600 άτομα, που δίνει επιπλέον ζωή στην πόλη, σε μία δύσκολη εποχή. Άλλη μία ανάσα… όπου πηγαίνουμε υπάρχει εκτός από την αθλητική, και μία άλλη διαδικασία μέσα στην πόλη. Επίσης υπάρχει η ζύμωση των ανθρώπων από όλες τις περιοχές της χώρας. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία και φυσικά με πολλά κέρδη για την τοπική οικονομία. Προσφέρουμε σε μία πόλη, γι’ αυτό και πιστεύω ότι αυτές οι διοργανώσεις δεν θα πρέπει να γίνονται μόνο στην Αθήνα αλλά και εκτός αυτής. Είχαμε μεγάλη επιτυχία σε άλλες περιοχές, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στην Ελευθερούπολη, για να κάνουμε αγώνες, εξαιρετικούς και διεθνούς επιπέδου.

Η ανάγκη στήριξης και προγραμματισμού στην πράξη

-Στηρίχθηκε πάντως ο Αθλητισμός; Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε προσφάτως μάλιστα ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πολλά…

-Οι υπουργοί βλέπουν τα πράγματα από τη δική τους θέση και μέσα σε κλειστά γραφεία εμείς από τη δική μας και στον ανοιχτό χώρο. Θεωρώ ότι μία ομοσπονδία όπως ο ΣΕΓΑΣ, που είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη της χώρας, με εκατοντάδες σωματείων και προσπαθώντας να αναπτύξει τον μαζικό Αθλητισμό για να κάνει τελικά αγωνιστικό και υψηλό Αθλητισμό, θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερες απολαβές από την Πολιτεία, ούτως ώστε να μπορεί ν’ αναπτύξει όλα όσα σας ανέφερα προηγουμένως. Δυστυχώς  γιατα χρήματα που παίρνουμε έχουμε, και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον κο Αυγενάκη αλλά μία σειρά διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά  χρόνια μείωσης της κρατικής επιχορήγησης προς την Ομοσπονδία. Δεν μπορείς να βοηθήσεις τα σωματεία όταν δεν έχεις χρήματα. Δεν μπορείς να βοηθήσεις τους αθλητές όταν τα χρήματα που παίρνεις έρχονται ίσα βάρκα ίσα πανιά με τα πάγια ανελαστικά έξοδα για να κάνεις αγώνες, να βοηθήσεις τους αθλητές, να τους στηρίξεις στην προετοιμασία και να τους δώσεις κάποια πριν γιατί πρέπει κι αυτοί ν’ αμείβονται γι’ αυτό που κάνουν.  Ή ακόμη να παίρνεις μέτρα γι’ αυτά τα παιδιά, γιατί δεν είναι όλα από εύπορες οικογένειες και μπορεί να χρειάζεται μία παραπάνω βοήθεια. Να πληρώνεις τους αθλητικούς χώρους…

-Φαντάζομαι αυτό είναι αρκετά σημαντικό….

-Μου κάνει εντύπωση που παίρνουμε χρήματα από τη μία τσέπη, του κράτους, και δίνονται στα γήπεδα. Ας πούμε στο Ολυμπιακό Στάδιο… Να πρέπει να πληρώσεις ενοίκιο για να κάνω Πανελλήνιο μου φαίνεται λίγο παράξενο. Είναι ένα στάδιο που έγινε για να γίνουν πανευρωπαϊκοί αγώνες Στίβου, και σιγά σιγά παραχωρείται σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Δεν έχω καμία αντίρρηση γι’ αυτό, αλλά με την ίδια διαδικασία θα πρέπει να δίνεται και στον κλασικό Αθλητισμό και μάλιστα στον Αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Εμείς πάλι αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούμε ένα γήπεδο, το Κ3 αν δεν κάνω λάθος, που έχει πολλά προβλήματα και που πρέπει να διορθωθούν. Πληρώνουμε ενοίκιο γι’ αυτό και την ίδια στιγμή που το χρησιμοποιούν οι αθλητές, έρχεται ο άλλος και κάνει σπορ. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Όταν κάνεις υψηλό Αθλητισμό πρέπει να τον φροντίζεις και να τον προστατεύεις με τέτοιον τρόπο ώστε οι αθλητές να είναι αφοσιωμένοι σ’ αυτό που κάνουν. Πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός, ένα άλλο ωράριο. Θεωρητικά αυτά υπάρχουν, αλλά στην πράξη όχι. Εδώ έχουμε τεράστια θέματα. Πρέπει επίσης να βελτιωθούν τα κλειστά γήπεδα, που στην Αθήνα πχ δεν έχουμε καθόλου. Αυτό της Παιανίας υποσχέθηκε ο κ. Αυγενάκης στη συνάντηση και με τον κο Πρωθυπουργό ότι θα βελτιωθεί, για να μπορούν οι αθλητές μας να προετοιμάζονται.

-Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και στην περιφέρεια πάντως.

-Εδώ στον Βόλο έχετε ένα καταπληκτικό στάδιο και βλέπω ότι η δημοτική Αρχή έχει διάθεση να βοηθήσει και ότι έχει κάνει σημαντική πρόοδο για να γίνουν οι αγώνες του Πανελληνίου Κ18. Απ’ ότι συζήτησα με τον κο αντιδήμαρχο (σ.σ. Γιώργος Βλιώρας) υπάρχει διάθεση να γίνουν κι άλλοι αγώνες κι εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μπορεί να βοηθήσει τον κλασικό Αθλητισμό. Να είμαστε κι εμείς μέσα στα γήπεδα».

Το πλάνο για την επόμενη δεκαετία

-Αντιλαμβάνομαι ότι περιμένετε κάποια περισσότερα πράγματα από την κυβέρνηση. Περιμένετε όμως περισσότερα και από τους συλλόγους;

-Οι σύλλογοι περιμένουν περισσότερα από εμάς, και είναι κάτι για το οποίο δεσμευθήκαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλασικού Αθλητισμού. Η ζημιά που πάθανε είναι σημαντική, μιας και επιβιώνανε από τις ακαδημίες που διατηρούνε.

-Ήταν ένα υγιές οικονομικό μοντέλο όμως αυτό;

-Ήταν ένα μοντέλο. Δεν θα πω υγιές ή όχι, αλλά ήταν ένα μοντέλο, ώστε να έχουν ένα έσοδο, μιας και η Πολιτεία δεν τα στήριζε ποτέ. Άρα θα πρέπει να βρεθεί μία μέσα λύση… Θα κάνουμε από τον Σεπτέμβριο έναν επανασχεδιασμό για την πορεία του Αθλητισμού από εδώ και πέρα, και έχουμε κοντά μας ανθρώπους που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα θέματα του κλασικού Αθλητισμού. Είναι ο Κώστας Κεντέρης, και τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια, ένα ΔΣ που οι περισσότεροι είναι και καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Και η άλλη πλευρά βέβαια, παρά το ότι υπάρχουν οι κόντρες μας, είναι αθλητές και οι απόψεις είναι πάντα σεβαστές. Θα καθίσουμε κάτω για να δούμε πώς θα οργανώσουμε το πλάνο της επόμενης δεκαετίας για το που θα πάει ο κλασικός υψηλός Αθλητισμός. Αλλά το πρώτο κύτταρο είναι το σωματείο. Αν δεν υπάρχει, δεν αναπτυχθεί και δεν βγάλει τα παιδιά που θ’ αναπτυχθούν και θα μετεξελιχθούν δεν θα υπάρχει καμία Ομοσπονδία, οπότε χρειάζεται συνεργασία με τα σωματεία και τους προπονητές.

-Βοήθησε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων; Ακούσαμε τον κο Αυγενάκη να κάνει λόγο για μία σημαντική διαδικασία, ενώ οι αντίθετες φωνές αναφέρουν ότι ήταν ουσιαστικά μία προσπάθεια να ελεγχθούν τα σωματεία προ εκλογών ομοσπονδιών.

-Προεκλογικά έγιναν πάρα πολλά. Εγώ ξέρω ότι για να υπάρχει ένα σωματείο έπρεπε να είναι εγγεγραμμένο σε όλα τα μητρώα και ειδικά σ’ αυτό της ΓΓΑ. Άρα υπήρχε μητρώο. Αν ήθελε να κάνει ένα ξεκαθάρισμα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Πάντως μητρώο υπήρχε. Όπως και το ότι δεν ελέγχουν (σ.σ. σε επίπεδο πεπραγμένων προφανώς) τις ομοσπονδίες. Βεβαίως και τις ελέγχουν γιατί είναι στις αρμοδιότητές τους ο έλεγχος. Επειδή έχω περάσει από τη ΓΓΑ και ξέρω τις διαδικασίες όλες, είναι πάρα πολλά που είναι εκ του περισσού. Εν πάση περιπτώσει, τώρα έγινε νόμος του κράτους και πρέπει να τον τηρούμε. Υπάρχει παράταση για εγγραφή μέχρι και τον Σεπτέμβρη, γιατί πολλά σωματεία δεν πρόλαβαν, οπότε ελπίζω ότι τα περισσότερα θα οριστικοποιήσουν την εγγραφή τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.