Μετά από 193 ματς στο ΝΒΑ, για πρώτη φορά στην Ευρώπη για χάρη του Παναθηναϊκού

Και με τη… βούλα παίκτης του Παναθηναϊκού είναι ο Κέντρικ Ναν, καθώς η «πράσινη» ΚΑΕ γνωστοποίησε την απόκτηση -έως το τέλος της σεζόν- του Αμερικανού γκαρντ, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά από 193 εμφανίσεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ.

Όπως αναφέρει το eurohoops.net, ο 28χρονος Κέντρικ Ναν (1.92μ.) εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2012, όταν με την U17 των ΗΠΑ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λιθουανίας, νικώντας στον τελικό την Αυστραλία του Μπεν Σίμονς και του Ντάντε Έξουμ!

Ο Κέντρικ Ναν μέτρησε τότε 6.9 πόντους και είχε για συμπαίκτες τον Τζαμπάρι Πάρκερ τον οποίο θα αντιμετωπίσει με την Μπαρτσελόνα, τον Κόνερ Φράνκαμπ (πρώτος σκόρερ των ΗΠΑ) που έπαιξε στην Ελλάδα, αλλά και τους Τζαλίλ Όκαφορ, Τζάστις Ουίνσλοου και Τάιους Τζόουνς. Μόνο ο τελευταίος συνεχίζει στο ΝΒΑ, στους Ουίζαρντς, τελευταία ομάδα του Κέντρικ Ναν.

Ο Ναν δεν είχε ανάλογη πορεία και δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ, παρότι στην τελευταία του κολεγιακή χρονιά είχε 25.9 πόντους με το πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

Εκείνη τη σεζόν ήταν πρώτος σε ολόκληρο το NCCA-1 σε πετυχημένα τρίποντα με μέσο όρο 4.5 ανά αγώνα!

Οι Ουόριορς του έδωσαν ένα μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο, αλλά ουδέποτε έπαιξε μαζί τους στο ΝΒΑ, περνώντας το χρόνο του στην G-League και τους Σάντα Κρουζ Ουόριορς τη σεζόν 2018-19.

Οι Χιτ τον υπέγραψαν στις 10 Απριλίου του 2019 και στην preseason εντυπωσίασε βάζοντας 40 πόντους, ρεκόρ για τους Χιτ για μία 20αετία σε φιλικό αγώνα.

Από το… πουθενά κέρδισε θέση βασικού με 67/67 συμμετοχές τη σεζόν, σπάζοντας πολλά ρεκόρ ως ρούκι ή undrafted παίκτης.

Στα πρώτα πέντε παιχνίδια του τη σεζόν 2019-20, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, πέτυχε 112 πόντος και ήταν οι περισσότεροι για αυτόν τον αριθμό αγώνων στην ιστορία του ΝΒΑ από undrafted παίκτη, μόλις ένα κάτω από το ρεκόρ των 113 πόντων του Κέβιν Ντουράντ για ρούκι αθλητή!

Τέλειωσε τη σεζόν με 15.3 πόντους (3.3 ασίστ) σουτάροντας με 35% από το τρίποντο και συμπεριλήφθηκε στην πρώτη πεντάδα των ρούκι του ΝΒΑ για το 2020!

Μαζί του ήταν ο Τζα Μοράντ, ο Ζάιον Ουίλιαμσον (με λίγα παιχνίδια…), ο Έρικ Πασκάλ κι ο Μπράντον Κλαρκ, τώρα στους Γκρίζλις μαζί με τον πρώτο.

Η πανδημία και η διακοπή του πρωταθλήματος έβλαψαν τον Ναν, ο οποίος έχασε τη θέση του βασικού στα πλέι οφς κι από τα 29 λεπτά που έπαιζε στην κανονική περίοδο, βρέθηκε στα 15′ και τους 6.1 πόντους.

Κατέκτησε βέβαια το πρωτάθλημα της Ανατολής με τους Χιτ, που απείλησαν τους Λέικερς (2-4) στους τελικούς του ΝΒΑ στο Ορλάντο.

Εκείνη τη σεζόν πέτυχε και το ρεκόρ καριέρας του με 36 πόντους κατά των Χοκς…

Την επόμενη σεζόν (2020-21) παρέμεινε στους Χιτ με ένα χαμηλό συμβόλαιο της τάξης των 1.6εκ. δολαρίων, προσφέροντας και πάλι πολύτιμες βοήθειες στους φιναλίστ του ΝΒΑ, κυρίως ως βασικός (44/56 ματς).

Ο Ναν έπεσε λίγο στους αριθμούς – 14.6 πόντους και 2.6 ασίστ- αλλά έφτασε κοντά στα 30 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής (29.5), τα περισσότερα του στο ΝΒΑ.

Εκεί που θα έλεγες ότι θα συνεχίσει… φουριόζος την καριέρα του στους Χιτ, αυτοί δεν του ανανέωσαν το συμβόλαιο, δίνοντας νωρίτερα πολλά λεφτά σε έναν άλλον undrafted παίκτη με σπουδαία πορεία στο Μαϊάμι, τον Ντάνκαν Ρόμπινσον, ο οποίος συνεχίζει ως τώρα στην ίδια ομάδα.

Ο Ναν υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Λέικερς, έναντι 10.5εκ. δολαρίων, αλλά ένας τραυματισμός τον Οκτώβριο του 2021, του στέρησε τη συμμετοχή από ολόκληρη εκείνη την αγωνιστική περίοδο (2021-22)!

Έπαιξε για πρώτη φορά με τους Λέικερς πέρυσι, αλλά χωρίς να βρει ρυθμό και καλή θέση στο ροτέισον του Ντάρβιν Χαμ. Σε 39 ματς (δύο βασικός) είχε μόλις 13.5 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής και 6.7 πόντους σε μία «κακή» ομάδα των Λέικερς που άλλαξε με τις ανταλλαγές του χειμώνα, φτάνοντας ως τους τελικούς της Δύσης!

Μέσα σε αυτές τις ανταλλαγές βρέθηκε και ο Κέντρικ Ναν, ο οποίος στάλθηκε στους Ουίζαρντς για να πάρουν οι Λέικερς τον Ρούι Χατσιμούρα.

Στους Ουίζαρντς είχε τον ίδιο αναπληρωματικό ρόλο με 31 συμμετοχές (14.1 λεπτά) και λίγο μεγαλύτερα νούμερα στο σκοράρισμα (7.5 πόντοι).

Ισως αυτή η αγωνιστική του πτώση – ενδεχομένως και λόγω του τραυματισμού του- να μέτρησε αρνητικά και δεν βρήκε συμβόλαιο πουθενά στο ΝΒΑ, μέχρι να τον αποκτήσει ο Παναθηναϊκός και να τον φέρει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.