Nέες βολές κατά Αυγενάκη για το Μητρώο από την ΕΠΟ

Aπάντηση σε πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού

Ανακοίνωση-απάντηση σε τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη έδωσε η ΕΠΟ, τονίζοντας ότι οι αριθμοί δείχνουν συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της διακοπής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΠΟ αναφέρει: «Η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στις 30 /9 αποφάσισε τη διακοπή της διεξαγωγής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων σε όλη τη χώρα, με ψήφους 57 υπέρ και 4 κατά, λόγω του λεγόμενου «Μητρώου Αυγενάκη».

Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις για την εγγραφή του 87,5% των σωματείων στο «Μητρώο», δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως, αφού τα σωματεία προχώρησαν στην ενέργεια αυτή από φόβο και νομοθετικό καταναγκασμό όχι με την ελεύθερη βούλησή τους.

Τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία για να αγωνισθούν στα τοπικά πρωταθλήματα χρειάζονται Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από την ΓΓΑ και Άδεια από τις Περιφέρειες.

Μιλάμε για νομοθετικά «απολιθώματα» της δεκαετίας του ’50, όταν ο λαός ήταν εχθρός και οι κυβερνήσεις τον έτρεμαν. Τώρα τί χρειάζονται;

Πέρα, όμως από αυτές τις δύο κρατικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που ταλαιπωρούν τα σωματεία μας, σωματεία χωριών, νησιών και συνοικιών, σωματεία απλών λαϊκών ανθρώπων, πρέπει από το 2020 τα σωματεία μας αυτά να εγγράφονται, με ετήσια επικαιροποίηση, και στο λεγόμενο «Μητρώο Αυγενάκη», ένα, δηλαδή σύγχρονο γραφειοκρατικό «απολίθωμα» που μας γυρίζει 70 χρόνια πίσω. Μιλάμε για μία απίστευτη και αχρείαστη γραφειοκρατική διαδικασία για τα Σωματεία. Όποιος δεν εγγράφεται στο «Μητρώο» δεν παίζει, επειδή η Περιφέρεια δεν του δίνει άδεια.

Για ποιο λόγο;

Οι ΕΠΣ έχουν Μητρώο, η Ε.Π.Ο. έχει Μητρώο, η ΦΙΦΑ έχει Μητρώο. Το κρατικό Μητρώο τί εξυπηρετεί; Δεν αρκούν για το κράτος η Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και οι Άδειες των Περιφερειών; Όλη η νομιμοποίηση των σωματείων μας είναι ήδη εκεί. Τρίτη γραφειοκρατική αγκύλωση τί σκοπούς εξυπηρετεί; Υπάρχει απόλυτη τάξη, άρα η τάξη στην τάξη σε αταξία οδηγεί.

Με το «Μητρώο» το κράτος θα αδειοδοτεί τις ερασιτεχνικές ομάδες αποφασίζοντας ποια ομάδα θα παίζει και ποια δεν θα παίζει και κατά συνέπεια το Κράτος θα αποφασίζει ποια ομάδα θα ψηφίζει και ποια δεν θα ψηφίζει στις εκλογές των Ενώσεών, επηρεάζοντας έτσι τις εκλογές της ΕΠΟ.

Υπάρχει, κανείς που δεν καταλαβαίνει;

Η ολιστική μελέτη για ανεξάρτητη και αυτόνομη ΕΠΟ, τί νόημα έχει όταν η ίδια η κυβέρνηση την παραβιάζει;».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», με την οποία εξαπέλυε επίθεσης κατά της ΕΠΟ, αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μητρώου, αλλά και στις κινήσεις που έχει κάνει για τη διευκόλυνση των σωματείων με τροπολογίες.

«Στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε τετραμερής σύσκεψη στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, με:

Υφυπουργό και στελέχη Υφυπουργείου Αθλητισμού,

FIFA (Χάιντι Μπέχα),

UEFA (Λούκα Νικόλα, Μάριο Γεωργίου) και

ΕΠΟ (Τάκη Μπαλτάκο, Ιάκωβο Φιλιππούση).

Κύριο αντικείμενο: η υποχρέωση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων να διαθέτουν την απαραίτητη εκ του νόμου Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την εγγραφή τους σ’ αυτό.

Στη σύσκεψη, που διήρκησε περίπου 6 ώρες, η ΕΠΟ:

α) αποδέχτηκε την απόλυτη υποχρέωση της ύπαρξης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης.

β) δεσμεύθηκε, έπειτα από ρητή σύσταση των FIFA-UEFA, σε νέα συνάντηση στις 07/09/2022 με επικαιροποιημένη λίστα με τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία ανά ΕΠΣ, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.

Παλινωδίες ΕΠΟ:

Η ΕΠΟ ανέβαλε τη συνάντηση και ουδέποτε προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου. Δεν τήρησε τη δέσμευσή της, ούτε παρουσίασε ποτέ διαφορετική λίστα ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων, από αυτή που είχαμε ήδη επισήμως από τις ΕΠΣ.

Μάλιστα, η ΕΠΟ, δια του Προέδρου της, προχώρησε σε μια σειρά από ανακολουθίες. Με e-mail στις 28-07-2022 ζητούσε παράταση εγγραφής των σωματείων στο Μητρώο, αναφέροντας: «Θεωρώ σκόπιμο και παραγωγικό, ως προς την προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο, να δοθεί μια σύντομη παράταση, ούτως ώστε βάσει και νέων προϋποθέσεων, επιβοηθητικών για τα  Σωματεία, να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των  ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων σε όλη τη χώρα, προς όφελος των πάντων και ιδιαίτερα των δεκάδων χιλιάδων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και των τοπικών κοινωνιών».

Αμέσως, μετά την 4μερή σύσκεψη, δήλωσε δημόσια πως: «είπαμε στον κ. Αυγενάκη ότι θα πιέσουμε για να αποκτήσουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση όλα τα σωματεία.

Στην ομιλία του στη Γ.Σ. της ΕΠΟ στις 30/09/2022: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν απολιθώματα της δεκαετίας του ’50 … Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε η Περιφέρεια να δίνει άδεια και να παρεμβαίνει η Αστυνομία ώστε να μην τους αφήνει να παίξουν ποδόσφαιρο».

Οι πράξεις αυτές αποδεικνύουν την έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά της Ομοσπονδίας και πολλών ΕΠΣ και δεν δείχνουν κανένα πνεύμα συνεργασίας στον κοινό στόχο της εφαρμογής συνθηκών διαφάνειας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.