«Έφυγε» στα 59 ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ του 1990, Τότο Σκιλάτσι

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Σε ηλικία 59 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Τότο Σκιλάτσι, που είχε λάμψει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής εδώ δύο χρόνια έχει διαγνωστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο, ενώ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες.

Η επιδείνωση της υγείας του είχε ως αποτέλεσμα να διακομιστεί στα επείγοντα και να μπει για νοσηλεία στο Πνευμονολογικό Κέντρο του Δημοτικού Νοσοκομείου του Παλέρμο, με τον κόσμο του ιταλικού ποδοσφαίρου να αγωνιά για τον κορυφαίο σκόρερ του Μουντιάλ του 1990.

Μιά ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα (9/9) η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa πως η κατάσταση της υγείας του Σκιλάτσι είναι στάσιμη και συνάμα σοβαρή, με το μοιραίο να επέρχεται σήμερα Τετάρτη (18/9).

Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε με τη Μεσίνα (1982-1989), τη Γιουβέντους (1989-1992), την Ίντερ (1992-1994) και την Τζούμπιλο Ιβάτα (1994-1997).

Την αγωνιστική περίοδο 1988-89 ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας με 23 τέρματα.

Παίρνοντας μεταγραφή στη Γιουβέντους είχε μια πολύ καλή πρώτη χρονιά σκοράροντας 15 γκολ πρωταθλήματος και 21 σε όλες τις διοργανώσεις, περίοδος που τελείωσε με τη Γιουβέντους να κερδίζει τους τίτλους του Κυπέλλου Ιταλίας 1989-90 και του Κυπέλλου UEFA.

Έξυπνος επιθετικός, επιλέχθηκε τότε από τον επικεφαλής προπονητή της Ιταλίας, για να παίξει στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μετά τη Γιουβέντους μεταγράφηκε στην Ίντερ κερδίζοντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1993-94, αλλά ήταν κατώτερος των προσδοκιών και τελικά έφυγε για την Ιαπωνία, όπου κέρδισε ένα τίτλο πρωταθλήματος το 1997.

Σε διεθνές επίπεδο αποτέλεσε την έκπληξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, βοηθώντας την Ιταλία με αποφασιστικά γκολ να κατακτήσει την τρίτη θέση στη διοργάνωση που φιλοξενούσε.

Έχοντας μια μόνο διεθνή συμμετοχή πριν την έναρξη της διοργάνωσης, μπήκε σαν αλλαγή στους δύο πρώτους αγώνες και σκόραρε έξι φορές, κατακτώντας το Χρυσό Παπούτσι ως πρώτος σκόρερ και κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα του τουρνουά ως καλύτερος παίκτης, ξεπερνώντας τον Λόταρ Ματέους (2ος) και τον Ντιέγκο Μαραντόνα (3ος). Εκείνη τη χρονιά ήρθε δεύτερος για τη Χρυσή Μπάλα του καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή, πίσω από τον Λόταρ Ματέους.

Συνολικά με την εθνική ομάδα της Ιταλίας συμπλήρωσε 16 συμμετοχές, σκοράροντας 7 φορές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.