21 χρόνια από τον θρίαμβο στο Ντα Λουζ (videos)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Η επέτειος από την ημέρα που η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

21 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τις 4 Ιουλίου 2004, όταν και η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, επικρατώντας της διοργανώτριας Πορτογαλίας με 1-0 στον τελικό του EURO 2004, που διεξήχθη στο στάδιο Ντα Λουζ της Λισαβόνας.

Η ελληνική ομάδα, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ, ολοκλήρωσε μία πορεία-έκπληξη, αποκλείοντας κατά σειρά την Πορτογαλία (1-2) και την Ισπανία (1-1) στη φάση των ομίλων (όπου και γνώρισε τη μόνη της ήττα από τη Ρωσία με 1-2) , και στη συνέχεια τη Γαλλία (1-0) στους «8», την Τσεχία (1-0, με silver goal του Δέλλα στο φινάλε του πρώτου μέρος της παράτασης) στα ημιτελικά και εκ νέου την Πορτογαλία στον τελικό.
Το μοναδικό γκολ του τελικού σημείωσε ο Άγγελος Χαριστέας στο 57ο λεπτό με κεφαλιά, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Άγγελου Μπασινά. Με αυτή τη νίκη, η Ελλάδα κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της έναν μεγάλο διεθνή ποδοσφαιρικό τίτλο, προκαλώντας σοκ σε όλον τον πλανήτη!
Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, η Ελλάδα έπαιξε συνολικά 6 αγώνες, σημειώνοντας 7 γκολ και δεχόμενη μόλις 4, με τον τερματοφύλακα Αντώνη Νικοπολίδη να καταγράφει τρεις καθαρές εστίες. Η αμυντική σταθερότητα και η πειθαρχία αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της επιτυχίας, με την ομάδα να διατηρεί το μηδέν στην άμυνα σε τέσσερις από τους έξι αγώνες, κάτι πάντως που αποτέλεσε και αντικείμενο αρνητικής κριτικής. Βέβαια, το αποτέλεσμα μετράει…!

Στο τέλος του EURO 2004, η Ελλάδα βρισκόταν στην 15η θέση της κατάταξης FIFA, με την επιτυχία αυτή να έχει μείνει αναλλοίωτη στη μνήμη όλων όσοι παρακολούθησαν είτε τηλεοπτικά ή ακόμη και διά ζώσης εκείνες τις αναμετρήσεις!

Δείτε τα σχετικά βίντεο από τους αγώνες της Εθνικής στην Πορτογαλία:

Πορτογαλία-Ελλάδα 1-2

Ισπανία-Ελλάδα 1-1

Ελλάδα-Ρωσία 1-2

Γαλλία-Ελλάδα 0-1

Ελλάδα-Τσεχία 1-0

Ελλάδα-Πορτογαλία (τελικός) 1-0

«Θρίαμβος και έμπνευση»

Σε δήλωσή του εξάλλου, ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, επισημαίνει για την κατάκτηση του Euro:

«Είκοσι ένα χρόνια από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική στιγμή στην ιστορία της πατρίδας μας, είναι αδύνατο να μη νιώσουμε δέος, υπερηφάνεια και συγκίνηση. Η 4η Ιουλίου 2004 είναι μια ημερομηνία-σταθμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο, για τον ελληνικό αθλητισμό, για την ίδια τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ομάδα δεν ήταν απλώς μια αγωνιστική επιτυχία. Ήταν ένας θρίαμβος που ενέπνευσε και συγκίνησε εκατομμύρια Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Ήταν η απόδειξη ότι όταν υπάρχει σχέδιο, πίστη, πειθαρχία και ενότητα, τότε ακόμη και το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό.

Όλοι όσοι συνέβαλαν σε αυτό το αθλητικό έπος και μας δίδαξαν τι σημαίνει συλλογικότητα και προσήλωση, έχουν την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας

Η ΕΠΟ, με απόλυτο σεβασμό στη βαριά αυτή κληρονομιά, συνεχίζει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την Εθνική Ομάδα. Σήμερα, με έναν προπονητή ευρείας αποδοχής, τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, και με παίκτες που συνδυάζουν τον ενθουσιασμό των νέων και την εμπειρία των παλιών, η Εθνική διανύει μια νέα φάση δυναμικής επανόδου στις επιτυχίες.

Κοιτάζοντας πίσω, στην 4η Ιουλίου 2004, γινόμαστε δυνατοί. Κοιτάζοντας μπροστά, είμαστε αισιόδοξοι.

Το EURO 2004 θα είναι αιώνιος φάρος έμπνευσης και οδηγός για τις επόμενες γενιές του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο πατέρας του νυν προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας όταν και η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το Euro!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.