Με αφορμή το από 16-12-2019 αίτημα της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός περί διεξαγωγής ελέγχου ντόπινγκ σε ποδοσφαιριστές αντιπάλου ομάδας (σ.σ. ΝΠΣ Βόλος), το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ αναφέρει στην ανακοίνωσή του τους λόγους για τους οποίους δεν θα κάνει αποδεκτό τελικά το αίτημα, όπως είχε πράξει και σε ανάλογο αίτημα του ΠΑΟΚ για έλεγχο σε παίκτες του Ολυμπιακού!
Στην ανακοίνωση το ΕΣΚΑΝ τονίζει ότι επαναλαμβάνει τα ακόλουθα:
«Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν., ως αρμόδιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ για τη διενέργεια ελέγχων σε εθνικό επίπεδο, μεβάση την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς, σχεδιάζει την ανάπτυξη και υλοποίησηενός αποτελεσματικού και αναλογικού προγράμματος κατανομής ελέγχων, που θέτει προτεραιότητες, αναλογικά, μεταξύ αγωνισμάτων, κατηγοριών αθλητών, είδους ελέγχων, είδους δειγμάτων προς συλλογή, είδους ανάλυσης δειγμάτων, πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου για τον Έλεγχο και τις ‘Έρευνες (International Standard for Testing and Investigations) του WADA.
Υπό το πρίσμα αυτό, το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. δεν ικανοποιεί σχετικά αιτήματα ομάδων για ελέγχους της επιλογής τους, κρίνοντας πως η πρακτική αυτή που εφαρμόστηκε στο παρελθόν είναι ανθασμένη και σε αντίθεση με τις επιταγές του WADA, που επιθυμεί την ανεξαρτησία επιλογών των Εθνικών Οργανισμών Αντι-Ντόπινγκ ενώ επιπροσθέτως, εισάγει ένα στοιχείο προαναγγελίας ελέγχων το οποίο δεν είναι επιθυμητό.
Επαναλαμβάνουμε τέλος, πως το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. είναι εντεταλμένο και πρόθυμο να ακούσει απόψεις και πληροφορίες από το σύνολο του αθλητικού οικοδομήματος προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τις αξιοποιήσει καταλλήλως, σύμφωνα, πάντοτε, με τα διεθνώς ισχύοντα».

















