Προπονητής στη Νίκη …από τους πρώτους παίκτες που έπαιξαν σε Μουντιάλ!

Οι πρώτοι παίκτες ελληνικών ομάδων που έπαιξαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ο Μάρτον Εστερχάζι της ΑΕΚ και ο Χόρχε Μπάριος του Ολυμπιακού (μετέπειτα προπονητής και στη Νίκη Βόλου) που είχαν εκπροσωπήσει τις πατρίδες τους στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός, γράφοντας ιστορία για λογαριασμό του ελληνικού πρωταθλήματος!

Στα 30 του χρόνια τότε, ο Εστερχάζι είχε φορέσει 21 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, ενώ βρισκόταν στην ΑΕΚ από το 1984. Συνολικά θα έμενε στη Νέα Φιλαδέλφεια για δυόμιση χρόνια, αποχωρώντας το 1987 μετά από 16 γκολ σε 59 αγώνες, για να γίνει μέλος του Παναθηναϊκού.

Στο Μεξικό, οι Μαγυάροι έπαιξαν για τελευταία φορά μέχρι τωρα σε Μουντιάλ και είχαν αποτύχει να προχωρήσουν μετά τη φάση των ομίλων, μετρώντας μία νίκη και δύο ήττες. Ο Εστερχάζι είχε αγωνιστεί σε όλη τη διάρκεια και των τριών αναμετρήσεων, αρχικά στην ήττα με 6-0 από τη Σοβιετική Ένωση και εν συνεχεία στο 2-0 επί του Καναδά, όπου είχε ανοίξει το σκορ μόλις στο 2’ – με τον μετέπειτα παίκτη του Ολυμπιακού, Λάγιος Ντέταρι, να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα στο 75’.

Η Γαλλία αποδείχτηκε… άλλη κλάση για τους Ούγγρους και τους νίκησε 3-0 στο ματς της 3ης αγωνιστικής, που αποτελεί και το τελευταίο, μέχρι σήμερα, των Μαγυάρων στον θεσμό.

Όσο για τον Μπάριος (που την περίοδο 2009-2010 ήταν προπονητής στη Νίκη Βόλου στην Γ΄ Εθνική!) εκεί είχαμε να κάνουμε με τον αρχηγό της εθνικής ομάδας της Ουρουγουάης. Στα 25 του χρόνια, είχε τότε ήδη 27 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος, ενώ στον Ολυμπιακό είχε έρθει το 1985 (και θα έμενε μέχρι το 1987, όταν και πήγε στον Λεβαδειακό).Ο Νοτιοαμερικανός μέσος είχε πάρει 56 λεπτά συμμετοχής στο 1-1 της πρεμιέρας ενάντια στη Δυτική Γερμανία, ενώ με τον Μπάριος να μένει εκτός, η «σελέστε» διασύρθηκε με 6-1 από τους Δανούς στο ματς της 2ης αγωνιστικής. Ο χαφ του Ολυμπιακού επέστρεψε ενάντια στην Σκωτία, με το 0-0 εναντίον της να φτάνει στην Ουρουγουάη για να περάσει στα νοκ άουτ παρότι δεν είχε νίκη. Βλέπετε, στη βαθμολογία των τρίτων, ήταν ισόβαθμη με την… Ουγγαρία (η νίκη έδινε τότε δύο βαθμούς) αλλά με καλύτερο συντελεστή τερμάτων (-5 έναντι -7) συνέχισε στους «16»!

Εκεί ο Μπάριος ήταν εκ νέου βασικός και αρχηγός, όμως η ομάδα του είχε την ατυχία να πέσει πάνω στη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου, Αργεντινή, του Ντιέγκο Μαραντόνα. Η παρέα του «πίμπε ντ’ όρο» θα επικρατούσε 1-0, ξεκινώντας την πορεία της για τη δόξα, αντιμετωπίζοντας την Αγγλία στα προημιτελικά…

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.