Από «κόσκινο» οι συντάξεις μετά θάνατον

Έχουν ανακτηθεί 42,2 εκατ. ευρώ

Ποσό 42,2 εκατ. ευρώ έχει επιστραφεί στα δημόσια ταμεία από αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις του Δημοσίου που αποκαλύφθηκαν μετά από απογραφή των συνταξιούχων τον Οκτώβριο του 2012.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ο θάνατος 3.423 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις που αναζητήθηκαν είναι συνολικού ποσού 64,4 εκατ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό έχουν ανακτηθεί συνολικά 42,2 εκατ. ευρώ:
27,6 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
14,6 εκατ. ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων των λογαριασμών και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων ή των κληρονόμων τους.
Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να αναζητά το υπόλοιπο ποσό των 22,2 εκατ. ευρώ.
Κατά τον έλεγχο των θανόντων συνταξιούχων διαπιστώθηκαν 358 περιπτώσεις, με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ, που έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές λόγω:
(α) Μη αναγγελίας θανάτου, η οποία οφείλεται σε ενδεχόμενο δόλο δεδομένου ότι οι συντάξεις είχαν αναληφθεί και δεν βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θανόντων.
(β) Μη εύρεσης των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, γιατί είχαν συνδεθεί για την εξόφληση λογαριασμών, δανείων και λοιπών οφειλών.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, διαπιστώθηκαν 92 περιπτώσεις με υπόνοια απάτης κατά την περίοδο 1991 – 2012. Έχει σχηματιστεί δικογραφία 1.439 σελίδων, η οποία έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ενώ για κάποιες περιπτώσεις έχει οριστεί δικάσιμος.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταβολής σύνταξης στην Καρδίτσα από το 2000 έως τον Ιούλιο του 2012 ύψους 167.189 ευρώ. Ο πραγματικά δικαιούχος συνταξιούχος είχε πεθάνει από τις 10-9-2000.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.