Μέσα στο Πολυτεχνείο οι φοιτητές, αποχώρησαν τα ΜΑΤ

Μέσα στο Πολυτεχνείο κατέληξε ομάδα φοιτητών μετά την πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο ΕΜΠ από την είσοδο της Τοσίτσα, που έχει κλείσει από ομάδα φοιτητών. Αποχώρησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ.

Κλειστή είναι η οδός Πατησίων.

Οι φοιτητές πήραν το δρόμο προς το Πολυτεχνείο μέτα την πορεία στη Βουλή. Στη συνέχεια κατέβηκαν την Πανεπιστημίου, έμειναν για λίγη ώρα στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, με σκοπό να συνεχίσουν προς τη Νομική Σχολή, αλλά η παρουσία κλούβας των ΜΑΤ επί της Ακαδημίας άλλαξε τα σχέδια.

Οι φοιτητές ξεκίνησαν το μεσημέρι από το Προπύλαια και στη συνέχεια μαζί με εκπαιδευτικούς της ΟΛΜΕ πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Για λίγα λεπτά σταμάτησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου.

Το συλλαλητήριο οργανώθηκε ως απάντηση στην απόφαση των πρυτανικών αρχών για λοκάουτ στις σχολές, με στόχο να αποτραπούν καταλήψεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και στη σκιά της βίαιης επέμβασης της αστυνομίας στη Νομική Αθηνών και των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο ΕΜΠ, ενόψει και του εορτασμού της 17 Νοέμβρη.

Οι Σχολές το κέντρο της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστές με απόφαση της πρυτανείας ώς τη Δευτέρα.

Οι καθηγητές που ενώθηκαν με τους φιοτητές διαμαρτύρονται για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των κενών στα σχολεία με εθελοντική εργασία και αντάλλαγμα μόρια.

Το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι τεταμένο λόγω του λοκάουτ στα Πανεπιστήμια που αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές και υλοποίησαν σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν καταλήψεις εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε Νομική και ΕΜΠ, το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, έπειτα από απόφαση των Συλλόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών.

Οι φοιτητές μπήκαν στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου, στον τελευταίο όροφο του οποίου στεγάζεται η πρυτανεία, έβγαλαν έξω τους φύλακες και πραγματοποιούν κατάληψη στο ισόγειο του κτιρίου.

Στην Πάτρα, φοιτητές διέκοψαν εκδήλωση που γινόταν στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου για τον εορτασμό της 41ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, φοιτητές εισήλθαν στην αίθουσα λίγο πριν από τις 12:30 και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και διέκοψαν την ομιλία του Δημήτρη Βεργίδη, καθηγητή του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης, ο οποίος συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου τον Νοέμβριο του 1973.

Αιχμές πανεπιστημιακών κατά Φορτσάκη

Αιχμές κατά της στάσης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη άφησε η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ). Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ την Πέμπτη το πρωί έξω από τα κτίρια της σχολής γεγονός που, όπως αναφέρει, πυροδότησε την ένταση.

Οι καθηγητές της σχολής ΟΠΕ επισημαίνουν: «Θωρούμε ότι η άσκηση βίας στους φοιτητές όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πανεπιστημιακής περιουσίας, αλλά αντίθετα επιτείνει την ένταση. Θεωρούμε ακόμα ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν στη λειτουργία της Σχολής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα μέσα που διαθέτει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα και πάντως όχι με την άσκηση βίας εναντίον των φοιτητών».

ΔΗΜΑΡ: Κλιμακούμενος αυταρχισμός

Σε μια κατακερματισμένη κοινωνία και λίγες μόλις μέρες πριν τον εορτασμό της 41ης επετείου του Πολυτεχνείου, ο κλιμακούμενος αυταρχισμός για τα θέματα της Παιδείας και η σκληρή απάντηση των δυνάμεων καταστολής στη σπουδάζουσα νεολαία αποτελούν ακόμη ένα βήμα προς τον διχασμό της κοινωνίας.

Η νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την παρουσία και την απρόκλητη βία των ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια και απαιτεί την αποχώρησή τους. Καταδικάζει τη βία. Απαιτεί λύσεις συναινετικέςστα προβλήματα του τόπου και φωνές ενισχυμένες που δε θα πνίγονται σε μια διχαστική σύγκρουση που οδηγεί την χώρα σε επικίνδυνες για την δημοκρατία εξελίξεις.

Νένα Σώκου – Αγγελος Προβολισιάνος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.