Νέο πλαίσιο για τη λειτουργία μονάδων προστασίας παιδιού

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Προστασίας Παιδιού από σωματεία, οργανισμούς, ιδρύματα και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ορίζει υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου.
Σύμφωνα με την απόφαση, σκοπός των Μονάδων Προστασίας Παιδιού είναι «η παροχή φροντίδας, φιλοξενίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και η εξασφάλιση ομαλής ένταξης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης των φιλοξενουμένων που αποδεδειγμένα στερούνται κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος».
Με την υπουργική απόφαση καθορίζεται το περιεχόμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και οι κτιριολογικές προδιαγραφές των όρων που απαιτούνται, ο εξοπλισμός, η στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό και τα ειδικότερα προσόντα τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο τρόπος άσκησης της εποπτείας των μονάδων και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Όπως σημειώνει πάντως το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωσή του, πρωταρχικός στόχος της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας είναι η στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος και η παραμονή των παιδιών σ’ αυτό. Στις περιπτώσεις που απαιτείται η απομάκρυνση του παιδιού από την οικογένεια και η φιλοξενία του σε Μονάδα Προστασίας Παιδιού, θα πρέπει ο χρόνος παραμονής σ’ αυτό να περιορίζεται στο ελάχιστο και να αναζητούνται λύσεις είτε επιστροφής στην οικογένεια, είτε αξιοποίησης των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.