Τροπολογία για δημοσιοποίηση στοιχείων επικίνδυνων κακοποιών

Τον δρόμο για τη Βουλή έχει πάρει τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας δράστη, όταν αυτός κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Αφορμή στάθηκε το περιστατικό στο Μικρολίμανο, όπου καταζητούμενος μπήκε σε νυχτερινό κέντρο με καλάσνικοφ και τραυμάτισε εννέα θαμώνες.
Ενώ ο δράστης ήταν καταζητούμενος, οι Αρχές δεν μπορούσαν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του για να διευκολυνθούν οι έρευνες εξαιτίας των περιορισμών που προβλέπει το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι εισαγγελείς μπορούν να εκδώσουν διάταξη για δημοσιοποίηση στοιχείων κατηγορουμένων, μόνο όταν αντιμετωπίζουν κατηγορίες που συνδέονται με αδικήματα τρομοκρατίας, γενετήσιας ελευθερίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προβληματίστηκε από την πρώτη στιγμή για τους περιορισμούς του νόμου που αποτέλεσαν εμπόδιο για τις διωκτικές αρχές στον εντοπισμό του δράστη.
Αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου περί δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων είχε ζητήσει νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, λόγω της μη δημοσιοποίησης της φωτογραφίας του ενόπλου που πυροβόλησε αδιακρίτως στο μπαρ του Μικρολίμανου τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ζητούσε είτε την επαναφορά του Ν.2472/1997, είτε την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως για καταζητούμενους, που δεν ανευρίσκονται ή είναι αγνώστου διαμονής.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, που είναι καθοριστικές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που αναζητούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.