Ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος λόγω απουσίας αναισθησιολόγου

Σε οριακή κατάσταση οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας η έλλειψη αναισθησιολόγων, καθώς μετά την ακύρωση πολλών χειρουργείων, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς, απειλεί και τις μεταμοσχεύσεις για τις οποίες τόσος αγώνας έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια!

Το thessnews.gr αναφέρει ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί μία από τις παλαιότερες και αποτελεσματικότερες κλινικές μεταμοσχεύσεων της χώρας, ακυρώθηκε χτες μία μεταμόσχευση ήπατος, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι για την επέμβαση. Έτσι, το μόσχευμα θα σταλεί στο Λαϊκό Nοσοκομείο της Αθήνας προκειμένου να μην κινδυνεύσει.

Η κατάσταση αυτή βυθίζει στη θλίψη τους γιατρούς όχι μόνο του συγκεκριμένου νοσοκομείου αλλά και όλη την επιστημονική κοινότητα της περιοχής, που βλέπει να ακυρώνονται στην πράξη προσπάθειες, επιστημονική εμπειρία και επενδύσεις δεκαετιών.

Όπως δήλωσε στην τοπική ιστοσελίδα ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Ιπποκρατείου» κ. Ι. Καμπαρούδης, σήμερα στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις εννέα αναισθησιολόγοι από 40 που προβλέπονται, κάτι που σημαίνει ότι δεν βγαίνουν τα προγράμματα.

«Οι συνάδελφοι εφημερεύουν κάθε μέρα, κάτι που είναι τρομερά κουραστικό για τους συναδέλφους! Τρεις προκηρύξεις για προσλήψεις βγαίνουν άγονες επειδή οι αναισθησιολόγοι δεν επιλέγουν να εργαστούν κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, την ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές αλλά και νοσοκομεία του εξωτερικού προσφέρουν πολλαπλάσιες οικονομικές απολαβές. Γιατί ένας αναισθησιολόγος να θελήσει να εργαστεί στο Ιπποκράτειο το οποίο κάνει 23 εφημερίες το μήνα, όταν μπορεί να πάρει πολλαπλάσια χρήματα στον ιδιωτικό τομέα», αναρωτιέται ο κ. Καμπαρούδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τεράστιο αυτό πρόβλημα θα υπάρξει ανακούφιση μόνο εάν το υπουργείο αποφασίσει επιτέλους να δώσει ισχυρά οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς της ειδικότητας αλλά και να υποχρεώσει τον ιδιωτικό τομέα να μισθώνει υπηρεσίες αναισθησιολόγου στα δημόσια νοσοκομεία.

Η μεταμόσχευση από το ήπαρ του καταδρομέα
Το μόσχευμα ήρθε από την Κύπρο και προέρχεται από τον καταδρομέα της Εθνικής Φρουράς Παναγιώτη Γιαννιό, που σκοτώθηκε την προηγούμενη Τρίτη σε ηλικία 27 ετών, στη διάρκεια άσκησης που περιελάμβανε πτώση του με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο.

Ο πατέρας του παλικαριού, που είναι απόστρατος συνταγματάρχης των καταδρομών, συναίνεσε στην απόδοση των μοσχευμάτων του Παναγιώτη, παραδίδοντας μαθήματα φιλανθρωπίας αλλά και ψυχικού σθένους. Το μόσχευμα θα μεταφερθεί στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, στο οποίο θα γίνει μεταμόσχευση την Κυριακή σε δότη που έχει ήδη βρεθεί.

Πηγή: thessnews.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.