Αντιπαράθεση με αιχμή την απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου Β. Δημάκη

Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοίξει η υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη ο οποίος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας.

Με επιστολή τους χθες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον κρατούμενο που είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, καταγγέλλοντας «την εκδικητική στάση της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου, λόγω της μη πραγματοποίησης των υποσχέσεών της για μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στο κελί του και τον αποκλεισμό του από την εκπαιδευτική διαδικασία».

«Δεν νοείται σωφρονισμός όταν στερείται από τους κρατούμενους το δικαίωμα στην εκπαίδευση πόσω μάλλον όταν η Πολιτεία τους συμπεριφέρεται με τέτοιο εκδικητικό και απάνθρωπο τρόπο. Υλοποιήστε τις δεσμεύσεις σας, πριν να είναι αργά» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι ευρωβουλευτές.

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υιοθετώντας πλήρως τα αιτήματα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη» και χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό ότι του στερείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Παραθέτει παράλληλα τα γεγονότα της υπόθεσης: «Ο Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης. Η αρμόδια υπηρεσία τον έχει ενημερώσει εδώ και καιρό για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Είναι ψέμα λοιπόν ότι η πρόσβασή του στις σπουδές του διεκόπη. Όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο χώρο κράτησής του και το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του. Συγκεκριμένα έχει στη διάθεσή του, ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με την μεταγωγή του από τις φυλακές Γρεβενών στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κρατούμενος «επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, χθες 25η Μαΐου 2020 και ενώ είχε μάθημα ‘Συγκριτική Πολιτική ΙΙ’, αρνήθηκε να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Το αίτημα λοιπόν δεν είναι η συνέχιση των σπουδών, που είναι εξασφαλισμένη, όπως και σε κάθε άλλο κρατούμενο, αλλά η επιστροφή στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι» σημειώνει, καλώντας τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «αν είναι αυτό το αίτημα υποστηρίζουν να το πουν καθαρά κι ας εξηγήσουν τους λόγους».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται παράλληλως πως «ο Bασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης που ξεπερνούν τα 40 χρόνια για ληστείες με τη χρήση Kalashnikov, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία» ενώ «εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, που μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν την κατοχή απαγορευμένων ειδών και ναρκωτικών ενώ υπήρξε και βασικός υποκινητής εξέγερσης των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19». Επιπλέον – όπως αναφέρεται – «στο παρελθόν είχε αποδράσει από τις φυλακές, με τις Αρχές να τον καταζητούν επί οκτάμηνο».

Το υπουργείο διαβεβαιώνει πως «η Πολιτεία λειτουργεί σεβόμενη απολύτως το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν λειτουργεί εκδικητικά και του παρέχει κάθε διευκόλυνση να σπουδάσει«.

«Αν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την υλοποίηση κάθε αιτήματός του ας το πουν ευθέως. Μην χρησιμοποιούν όμως ως πρόσχημα το αίτημα της συνέχισης των σπουδών, που είναι απολύτως εξασφαλισμένο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση για το θέμα είχε εκδώσει νωρίτερα σήμερα και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για «αυταρχισμό και εκδικητικότητα απέναντι στον κρατούμενο Β. Δημάκη».

«Κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός νέου ανθρώπου που κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα και του στερούν αυτό που κατορθώνει μόνος, να εκπαιδεύεται διαρκώς, κάτι που θα έπρεπε να του παρέχει η Πολιτεία, ως ευνομούμενη εννοείται και ως Κράτος Δικαίου» ανέφερε ο κ. Λάππας κατηγορώντας τους αρμόδιους του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. πως «μένουν αδιάφοροι ακόμα και όταν η ζωή του κρατούμενου Β. Δημάκη κρέμεται κατά κυριολεξία από μία κλωστή».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.