Αυτό είναι το σχέδιο για να ανοίξουν τα σχολεία

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Όλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί, ωστόσο, θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται έτσι ώστε η εκπαίδευση να γίνεται δια ζώσης και να παραμένουν ανοικτά τα τμήματα.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η επιτροπή των ειδικών προσανατολίζεται στην αλλαγή συγκεκριμένων κανόνων, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος και ασφάλεια για τους μαθητές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η οριστική εισήγηση για το άνοιγμα των σχολείων θα έρθει μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής η οποία θα γίνει το αργότερο ως την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι

  • Να κάνουν όλοι οι μαθητές rapid test πριν από την επιστροφή στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, αντί για τα self test που απαιτούνταν να κάνουν δυο φορές την εβδομάδα ως τώρα
  • Να καταργηθεί το σύστημα «σταυρός» μετά τον εντοπισμό μαθητή θετικού στον κορονοϊό και να γίνεται έλεγχος σε όλους. Μέχρι τώρα όταν υπήρχε κρούσμα, ελέγχονταν με rapid test οι μαθητές που κάθονταν μπροστά, πίσω, δεξιά και αριστερά από αυτόν που βρέθηκε θετικός. Τώρα θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι μαθητές του τμήματος.
  • Να διεξάγονται συνεχή τεστ για πέντε ημέρες και όχι για επτά όπως γινόταν ως τώρα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον η οποία «τρέχει» πιο γρήγορα.
  • Η καραντίνα των θετικών μαθητών, θα γίνεται για πέντε ημέρες κι όχι για δέκα που ήταν ως τώρα, για τον ίδιο λόγο.

Ανοιγούν τα φροντιστήρια τη Δευτέρα – Αντιδράσεις από την ΟΙΕΛΕ

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου ανοίγουν και πάλι τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας, τα οποία αναμένουν πιθανές αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, με την ΟΙΕΛΕ να αντιδρά και να κάνει λόγο για «υγειονομική βόμβα».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) σε ανακοίνωση της: «Καμιά οδηγίακαμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα».

Στην ανακοίνωσή της, προσθέτει, επίσης, ότι: «Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.

Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ανοίγουν τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου με αυστηρά πρωτόκολλα

Τέλος στην αγωνία των γονιών σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και αν αυτοί θα ανοίξουν κανονικά από τη Δευτέρα (03/01) εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, δίνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα για το θέμα είχε μιλήσει στο Newsbomb.gr η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία μας αποκάλυψε την απόφαση της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει: «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενημερώνει ότι οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, λειτουργούν κανονικά, αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022. Τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00». Για οποιαδήποτε εξέλιξη με σκοπό την διασφάλιση της υγείας, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μετά τις οδηγίες των ειδικών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.