Διαδικτυακή εκδήλωση για την τηλεργασία διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Με πρωτοβουλία της Βουλευτή & Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Ευρωβουλευτή και μέλους της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης) του ΕΚ, Κώστα Αρβανίτη

Οι αλλαγές που επέρχονται με βίαιο τρόπο στον τομέα της εργασίας, με την εφαρμογή της τηλεργασίας λόγω της πανδημίας του covid-19 θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ.. Στελέχη του κόμματος, πρώην Υπουργοί, καταξιωμένοι αλλά και νέοι Επιστήμονες με σχετικό ερευνητικό έργο, σκιαγραφούν το νέο τοπίο που φέρνει η τηλεργασία σε μια συζήτηση με στόχο να μην μετατραπεί η νέα πραγματικότητα σε ένα ακόμη ναρκοπέδιο για τα δικαιώματα των πολλών. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η Βουλευτής & Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης) του ΕΚ, Κώστας Αρβανίτης.

Τηλεργασία: Ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανοίγει το φάκελο της τηλεργασίας και συζητά δημόσια για όλες τις πτυχές της νέας πραγματικότητας που φέρνει στην Εργασία.

Η πανδημία και τα αναπόφευκτα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού με στόχο τον περιορισμό διάδοσης του Covid-19, έχουν φέρει βίαιες ανατροπές και στο χώρο της Εργασίας. Για πολλούς εργαζόμενους έδρα της εργασίας τους έγινε ξαφνικά η οικογενειακή τους εστία. Ο προσωπικός (ή οικογενειακός) τους υπολογιστής έγινε το γραφείο τους, το οικιακό τους δίκτυο το αόρατο νήμα που τους κρατά σε επαφή με την «εταιρία» ή την «υπηρεσία». Χιλιάδες εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται με ασφάλεια, αλλά έχασαν τη δυνατότητα να «φεύγουν» απ’ το γραφείο, να κλείνουν πίσω τους την πόρτα της δουλειάς.

Η νέα αυτή πραγματικότητα, όπου η τηλεργασία παύει να είναι πια μια περιθωριακή και ιδιαίτερη κατάσταση δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης.

Ένα πλαίσιο που να κατανοεί τις δυνατότητες που δίνει η τηλεργασία, αλλά ταυτόχρονα να προφυλάσσει τον εργαζόμενο από τις «παγίδες», τα κενά νόμου που υπάρχουν σήμερα και την παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Ένα πλαίσιο που να έχει στον πυρήνα του την εξισορρόπηση της εξ ορισμού ετεροβαρούς σχέσης ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη του.

Ένα πλαίσιο που δεν θα αφήσει περιθώριο η τηλεργασία να μετατρέψει τις ζωές των ανθρώπων σε μια απέραντη ψηφιακή γαλέρα.

Στην εκδήλωση, συμμετέχουν:

-Νίκος Παρασκευόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Α.Π.Θ., πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης

-Άρις Καζάκος
Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Α.Π.Θ.

-Τάσος Πετρόπουλος
Εργατολόγος, πρ. Υφυπουργός Εργασίας

-Σωτήρης Αλεξίου
Γραμματέας Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

-Αντώνης Μπόγρης
Καθηγητής Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Παν. Δυτ. Αττικής

-Γιάννης Κιουβρέκης
Ερευνητής στα Θεωρητικά Μαθηματικά με εφαρμογές στην Τεχνητή Νοημοσύνη

-Ανδρέας Νεφελούδης
Μέλος Τμ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, πρώην Γ.Γ. Εργασίας

-Ιλεάνα Σακκά
Μέλος Γραμματείας Τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το left.gr και τις σελίδες Facebook: left.grΜαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου-Marilisa XenogiannakopoulouKostas Arvanitis & Τηλεργασία: Η Νέα Πραγματικότητα