Δραγασάκης: Κάναμε λάθος ορίζοντας υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη

Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στην εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου. Μάλιστα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σαν μεγάλα λάθη την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάνη Βαρουφάκη και την υποτίμηση των προϋποθέσεων άσκησης αριστερής πολιτικής.

Ο κ. Δραγασάκης λέει στο tvxs ότι ήταν σημαντικό λάθος που ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό επικεφαλής του ΜέΡΑ25, έναν άνθρωπο που, όπως λέει, «υποβίβαζε διαρκώς την πολιτική σε κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, άνοιγε μέτωπα». Παράλληλα προσθέτει πως ήταν λάθος η ανάδειξη των – «πολύ σημαντικών και υπαρκτών» – σκανδάλων. Κι αυτό γιατί «συνέβαλλαν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εμείς ασχολούμαστε με το παρελθόν ή έστω με το παρόν ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το μέλλον».

Παράλληλα δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να επιδιώξει την διακυβέρνηση το 2015. «Η παράταση της κυβέρνησης Σαμαρά με τη δική μας ψήφο θα καθιστούσε το ΣΥΡΙΖΑ συνυπεύθυνο για ότι έμελλε να συμβεί», λέει χαρακτηριστικά.

Για την μετεξέλιξη και την διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης λέει ότι ο σημερινός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «νέα φάση της ιδρυτικής του διαδικασίας», διαφωνεί με την εκλογή προέδρου από την βάση και επισημαίνει ότι ο κίνδυνος αποκοπής του κόμματος από τις κοινωνικές του αναφορές «δεν είναι μία «μόλυνση» που έρχεται μόνον από τα έξω – υπάρχει και εντός των τειχών».

Τι απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης
«Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου γιατί επιβεβαιώνει ότι ο κ.Δραγασάκης ήταν ταγμένος από την αρχή να μην κάνουμε ρήξη με την Τρόικα», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. «Ο μόνος λόγος που εγώ δέχτηκα τη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν επειδή είχε έρθει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μου είχαν ζητήσει συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αποδεσμευτούμε από τη χρεο-δουλοπαροικία, να μην πάρουμε ένα νέο 3ο μνημόνιο αλλά να πετύχουμε την αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι τους είχε κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορείς να πεις όχι σε ένα τρίτο τεράστιο δάνειο που θα καταδίκαζε τη χώρα στη χρεο-δουλοπαροικία, τους είχα πει τι πρέπει να γίνει για να μην κλείσουν τις τράπεζες, τι πρέπει να γίνει για να μην έρθουν τα capital controls και να υπάρξει τελικά ένας έντιμος συμβιβασμός με αναδιάρθρωση χρέους… και όταν γύρισαν όλοι τους, και ο κ. Δραγασάκης, και μου είπαν «ωραία, για να γίνει αυτή η ρήξη και να βρεθεί μια συμφωνία με την Τρόικα θα πρέπει εσύ να αναλάβεις το υπουργείο Οικονομικών» τότε μετά από πάρα πολύ σκέψη δέχτηκα να το κάνω.

«Τώρα ο κ. Δραγασάκης μου κάνει μια πολύ μεγάλη χάρη γιατί παραδέχεται ότι ήθελε «γέφυρες», ήθελε τρίτο μνημόνιο. Οπότε προφανώς ήταν μεγάλο τους λάθος ότι ήρθαν σε μένα και μου ζήτησαν κάτι το οποίο δεν το ήθελαν». πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.