Εισαγγελία Αρείου Πάγου προς Εισαγγελείς: Τα μάτια σας στα ανήλικα

Το βλέμμα στραμμένο στα ασυνόδευτα ανήλικα και στα παραμελημένα παιδιά ζητεί από τους συναδέλφους της, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ειδικά αυτές τις ημέρες της πανδημίας.

Με εγκύκλιό της, η εισαγγελική λειτουργός υπενθυμίζει στους κατωτέρους της ότι σύμφωνα με τον νόμο είναι και προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων παιδιών, μέχρι να οριστεί «ειδικός επίτροπος» γι’ αυτά, ενώ είναι και εγγυητές της προστασίας των ανηλίκων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, προστασίας δεν πρέπει να τύχουν μόνο να ανήλικα προσφυγόπουλα αλλά και κάθε ανήλικο παιδί που είναι παραμελημένο ή θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Η εισαγγελική λειτουργός θυμίζει στην εγκύκλιό της ότι τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική νομοθεσία προβλέπουν τη διασφάλιση των αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των παιδιών σε δομές φιλοξενίας, ξενώνες, κέντρα υποδοχής, έως ότου μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να μεριμνούν και να αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα κάθε εγκληματική ενέργεια σε βάρος τους.

«Η προστασία αυτή, είναι αναγκαία», σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και «υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια των καταγγελλομένων περιστατικών παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων από τους γονείς ή ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους».

Μάλιστα, η κυρία Αδειλίνη υπογραμμίζει ότι σε επείγουσες περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας που υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου, τότε οι εισαγγελείς πρέπει να ενεργοποιούν τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1532 και 1533) για αφαίρεση της γονικής μέριμνας και την προσωρινή ανάθεση σε κάποιο Ίδρυμα, χώρο φιλοξενίας, κ.λπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.