Εμπειρογνώμονες υπ. Υγείας: Τα μέτρα ατομικής προστασίας γιατρών-νοσηλευτών

Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο Covid-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας οριστικοποίησε ομόφωνα η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, σε χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα,

Α. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με Covid-19 και δεν υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι:

Απλή χειρουργική μάσκα (κατηγορίας IR ή IIR)
Προστατευτική μπλούζα
Γάντια
Προστασία ματιών (γυαλιά / ασπίδα προσώπου).
Β. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με Covid-19, η οποία εκτελείται σε χώρους όπου υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι

Μάσκα (Respirator-N95/ FFP2 ή FFP3)
Προστατευτική μπλούζα
Γάντια
Ασπίδα προσώπου
Προστατευτική ποδιά.
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή τοποθέτησή του, πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την ευρεία χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ δεν την υποστηρίζει, καθώς η χρήση της «φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους». Όπως εξήγησε, οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλους είναι «να αποφεύγουμε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, να τηρούμε φυσικά απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτέρνισμα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου ανάλογα με την επιδημία σε μία χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους. «Και το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έκρινε ότι υπάρχουν περισσότερα κατά, παρά υπέρ, στη χρήση μάσκας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της, ώστε να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς» είπε ο καθηγητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.