Επανέρχεται στη θέση του υπάλληλος της ΕΛ.ΑΣ. που είχε απολυθεί λόγω ηπατίτιδας

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο υπάλληλος της Ελληνικής Αστυνομίας που στις αρχές του έτους είχε αποπεμφθεί λόγω διάγνωσης με Ηπατίτιδα Β. Ο ασθενής είχε προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη και τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Αστυνομίας η οποία έκρινε ότι μπορεί ακώλυτα να εργασθεί σε γραφείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» έχοντας γνώση του εν λόγω περιστατικού υποστήριξε την προσφυγή του ασθενή στον Συνήγορο του Πολίτη, προς άρση της αρχικής απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής ΕΛ.ΑΣ., που είχε κρίνει τον Ιανουάριο του 2017 ότι ο συγκεκριμένος ασθενής δεν δύναται να εργαστεί σε υπηρεσίες γραφείου της.

Ο ασθενής είχε καταθέσει αίτηση να υποβληθεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία για την Ηπατίτιδα Β, ενώ στην αναφορά του προς τον Συνήγορο του Πολίτη υποστήριζε ότι η διαγραφή του από το Σώμα, κατά το μέτρο που βασίσθηκε αποκλειστικά και μόνο στον φόβο για τυχόν μετάδοση του ιού ή και στην δήθεν αδυναμία να εκτελέσει ακόμα και καθήκοντα γραφείου, συνιστά αδικαιολόγητο στιγματισμό και διάκριση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε ότι η απορριπτική πρωτοβάθμια απόφαση «βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνον στο γεγονός ότι πάσχει από μια χρόνια πάθηση, φαίνεται να συνιστά αθέμιτη διάκριση, ιδίως επειδή στερείται ειδικής αιτιολογίας στη βάση αντικειμενικών, εύλογων και ελέγξιμων στοιχείων».

Εντέλει, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ., αφού έλαβε υπόψη τα παραπάνω, επανεξέτασε και δικαίωσε τον ασθενή την Πέμπτη 12 Ιουνίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.