Έξαρση της διασποράς στα σχολεία – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με το 50%+1

Σοβαρά προβλήματα σε πολλά σχολεία της Ελλάδας με την διασπορά του κορονοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα – Αρκετοί γονείς βρίσκονται σε απόγνωση παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.

Ήδη η δυσφορία τόσο των δασκάλων όσο και των γονέων έχει χτυπήσει κόκκινο ενώ αρκετοί γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid test, αφού η ταλαιπωρία στις δημόσιες δομές είναι τεράστια. Η πρακτική του Υπουργείου Παιδείας που ορίζει το κλείσιμο τμημάτων μόνο όταν υπάρχει ταυτόχρονη μόλυνση του 50+1% των μαθητών έχει οδηγήσει πολλά σχολεία σε απόγνωση καθώς δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν καταστάσεις σύμφωνα με τις οποίες τα συνολικά κρούσματα στο σχολείο είναι 10, 20, 30 ή και περισσότερα…

Οι φόβοι ότι η έκρηξη των κρουσμάτων θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια των εορτών έχει κάνει αρκετούς να ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων με δεδομένο ότι πολλά παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία ή να μην ανοίξουν μετά την Πρωτοχρονιά του 2022.

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει πρώτη η ΕΛΜΕ Πειραιά η οποία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι σε Γυμνάσιο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αλματώδης αύξηση, συρροή κρουσμάτων. Στις 16/12/2021, τα κρούσματα ανέρχονταν, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΜΕ, σε 37 (36 μαθητές και μία εκπαιδευτικός)! Ωστόσο, το σχολείο παραμένει ανοιχτό, σαν να μην τρέχει τίποτα, παρά τη μεγάλη ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών και παρά το αίτημα των εκπαιδευτικών του σχολείου να υπάρξει κλείσιμο για λίγες ημέρες, ώστε να περιοριστεί η διασπορά..

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η ΕΛΠΕ Πειραιά, επιβεβαιώνεται στην πράξη πως:

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προστασίας, πρόληψης, περιορισμού της διασποράς από την πλευρά της Πολιτείας. Όλα φορτώνονται στην πλάτη γονιών-εκπαιδευτικών και στην περιβόητη «ατομική ευθύνη». Αυτονόητες ενέργειες, όπως π.χ. η αποστολή κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test και ουσιαστική ιχνηλάτηση από εξειδικευμένο προσωπικό, δεν προβλέπονται. Με δικές τους ενέργειες, Διεύθυνση του σχολείου και ΕΛΜΕ, έκαναν τις τελευταίες ημέρες προσπάθειες να σταλεί κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Σχετικό αίτημα στον ΕΟΔΥ απέστειλε και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, αλλά «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα»!

Τα πρωτόκολλα πρακτικά είναι μη εφαρμόσιμα, μη υλοποιήσιμα.

Κάθε μέρα που προκύπτει κρούσμα, ο υπεύθυνος covid οφείλει να κάνει νέα ιχνηλάτηση, να δώσει νέες βεβαιώσεις για rapid test, ακόμα και σε παιδιά που μόλις την προηγούμενη ημέρα είχαν λάβει.

Είναι φανερό ότι σε ένα τμήμα, με 5 π.χ. θετικά κρούσματα, που επιβεβαιώνονται σε διαφορετικές ημέρες, ακολουθεί (κάθε μέρα) ένας δαιδαλώδης κυκεώνας για το ποιος παίρνει βεβαίωση rapid test, για το ποιος κάνει self test, τηλεφωνημάτων, συμπλήρωσης φορμών κλπ.

Οι γονείς επωμίζονται τελικά το κόστος των rapid test. Κι αυτό γιατί το τοπικό υποκατάστημα του ΕΟΠΠΥ ΔΕΝ μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Τα παιδιά στήνονται στην ουρά, περιμένουν για ώρες και σε κάποιες περιπτώσεις, είτε φεύγουν άπραγα, είτε πάνε σε ιδιώτη! Πραγματοποιεί rapid test από το πρωί μέχρι τις 10:40 γιατί μετά πραγματοποιεί μοριακά (PCR test).

Για τα παιδιά που μπαίνουν σε καραντίνα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την Πολιτεία, για το πώς τα παιδιά αυτά θα κρατήσουν την επαφή με το μάθημα. Οι γονείς απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσπαθούν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να ενημερώνουν τους γονείς των παιδιών αυτών για το πού προχώρησαν την ύλη, τι ασκήσεις έβαλαν κλπ…

Αντίστοιχη συρροή κρουσμάτων προέκυψε τις τελευταίες ημέρες και σε άλλο Γυμνάσιο, αυτή τη φορά σε νησί του Πειραιά (10 κρούσματα σε σύνολο 85 μαθητών). Περιττό να πούμε πως απορρίφθηκε ξανά το αίτημα των εκπαιδευτικών του σχολείου να κλείσει για λίγες ημέρες το σχολείο, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες που έχουν σταλεί στα σχολεία. Η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητάει να παρθούν άμεσα μέτρα και να αποσυρθούν τα επικίνδυνα πρωτόκολλα της κυβέρνησης για τα σχολεία, το απαράδεκτο μέτρο του 50+1! Επίσης ζητάει δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, ιχνηλάτηση από εξειδικευμένο προσωπικό!

Η ίδια εικόνα υπάρχει σε αρκετά σχολεία της ελληνικής περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλη είναι η διασπορά του κοροναϊού και σε σχολεία στα Χανιά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews, μόνο τη Δευτέρα δηλώθηκαν 80 νέα κρούσματα κοροναϊού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Από αυτά, 44 βρέθηκαν σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων και 7 σε εκπαιδευτικούς α’ βάθμιας, σε 34 διαφορετικά τμήματα. Σε Γυμνάσια και Λύκεια, βρέθηκαν 29 κρούσματα, από τα οποία 28 σε μαθητές και 1 σε εκπαιδευτικό σε 14 διαφορετικά τμήματα.

Η κατάσταση δείχνει να είναι ένα βήμα πριν χαθεί ο έλεγχος, ενώ στην πράξη αρκετοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από φόβο της μόλυνσης και τα τμήματα αδειάζουν από μαθητές καθώς η διασπορά έχει λάβει άνευ προηγουμένου διαστάσεις. Οι δάσκαλοι αδυνατούν να πείσουν τους γονείς να φέρουν τα παιδιά στο σχολείο και η κατάσταση δείχνει να είναι εκρηκτική, αφού οι απουσίες δεν δικαιολογούνται για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για όσους νοσήσουν από τον κορονοϊό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.