Εξελίξεις σε ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ: Το Συνέδριο, οι κόκκινες γραμμές και οι διαγραφές

Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη αντιπαράθεση στον … αγωνιστικό χώρο του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται ήδη άνθρωποι όλων των τάσεων, την στιγμή που η Φώφη Γεννηματά “οργώνει” την περιφέρεια με στόχο την κινητοποίηση βασικών “κρίκων” του κόμματος υπέρ ανάδειξης του πρωταγωνιστικού ρόλου του Κινήματος Αλλαγής.

Η αλήθεια είναι ότι άπαντες έχουν φανερώσει τις προθέσεις τους. Η Φώφη Γεννηματά έχει διαμηνύσει ότι μετά το Συνέδριο αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν πρόκειται να δεχθεί στο εσωτερικό νέα κύματα γκρίνιας, μιζέριας ή υπονόμευσης των στόχων. Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν δε, ότι τα μηνύματα της κυρίας Γεννηματά- όπως αυτά που έστειλε από την Πάτρα τη περασμένη Δευτέρα- παραπέμπουν ακόμη και σε διαγραφές στελεχών που εμφανίζουν τάσεις …ανυπακοής στις αποφάσεις του κόμματος εντός του Συνεδρίου. Θα σηκώσει το γάντι εντός του αγωνιστικού χώρου ο Παύλος Γερουλάνος αμφισβητώντας εντός του Συνεδρίου την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη; Έμπειρα στελέχη πιστεύουν ότι ο κ. Γερουλάνος δεν μπορεί παρά να κάνει και το επόμενο κρίσιμο βήμα, εφόσον βέβαια καταφέρει να συγκεντρώσει κάποιες χιλιάδες υπογραφές κάτω από το ψήφισμά του το οποίο: ζητεί ανοιχτό δημοκρατικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Τα ίδια στελέχη προβλέπουν ότι η κίνηση του κ. Γερουλάνου θα διατηρήσει την δυναμική της μόνο εάν εντός του Συνεδρίου πει έξω από τα δόντια όλα όσα πιστεύει για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.Η πλευρά Ανδρουλάκη από την άλλη πλευρά εμφανίζεται μοιρασμένη: σε εκείνους που θα προσέλθουν στο Συνέδριο και θα μιλήσουν με κριτική διάθεση χωρίς όμως να ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή και σε εκείνους που θα απουσιάζουν σκοπίμως για “να μην νομιμοποιήσουν το Συνέδριο-παρωδία”. Στην “γραμμή αυτή βρίσκεται ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βάλλει εναντίον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και ζητεί εκλογική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, όντας σε επαγγελματικό ταξίδι στην Αφρική, προτιμά να κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του. Οι περισσότεροι όμως, “διαβάζοντας” την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, στοιχηματίζουν ότι θα εμφανιστεί στο Συνέδριο ως ο εγγυητής της ενότητας του κόμματος, μπαίνοντας στην αναμονή για την διεκδίκηση της ηγεσίας με τη λήξη της θητείας της κυρίας Γεννηματά, το Νοέμβρη του 2021.

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να περάσει έναν-έναν, όλους τους “σταθμούς” του “Οδικού Χάρτη” που έχει σχεδιάσει και να τολμήσει συγκρούσεις, ρήξεις και διαγραφές αν χρειαστεί. Θεωρεί άλλωστε ότι έχει στο πλευρό της όχι μόνο την συντριπτική πλειοψηφία του κόμματος (ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ) αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία παρά κάποιες ενστάσεις αποφεύγει να διαφωνήσει ανοιχτά και να οργανώσει την αντίδρασή της εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη.

Καθοριστικής σημασίας εν τω μεταξύ για την πορεία του ΚΙΝΑΛ με αφορμή το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι η στάση των πρώην προέδρων του άλλοτε κραταιού κόμματος. Ο κ. Κώστας Σημίτης μπορεί και εντός της ημέρας να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να δηλώνει την στήριξή του στην ισχυροποίηση του σύγχρονου ρόλου της κεντροαριστεράς. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως έγραψε το “Έθνος της Κυριακής” ενδέχεται να παραβρεθεί στο Συνέδριο- αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ακυρώσει την συμμετοχή του στο Συνέδριο πρώην υπουργών Εξωτερικών για το προσφυγικό στην Βιέννη. Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Η σφοδρή σύγκρουσή του με την Φώφη Γεννηματά λίγο πριν τις εκλογές απομακρύνει, ως φαίνεται κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του στο κατά τον Παύλο Γερουλάνο Συνέδριο-παρωδία…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.