Γ. Σούρλας: Οι αναζητήσεις – εκταφές στην Κλεισούρα συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Που πρέπει να απευθύνονται οι συγγενείς, για τον εντοπισμό των οστών των πεσόντων

Μετά την Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την αναζήτηση των οστών των 7.976 Ελλήνων πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 στη Βόρειο Ήπειρο και τον τιμητικό ενταφιασμό άρχισαν στις 22 Ιανουαρίου οι εργασίες αποκατάστασης της μεγάλης αυτής εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας.

Όπως έγινε γνωστό από «Ένωση Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41», πρόκειται για μια απόφαση ιστορικής σημασίας για την εθνική μνήμη και την απονομή τιμής και έκφραση ευγνωμοσύνης στους μαχητές που τίμησαν την ιστορία του έθνους και προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Η επιθυμία και ο πόθος των Συγγενών ήταν και παραμένει άσβεστος επί 78 χρόνια για την ανεύρεση των οστών και την εκπλήρωση του καθήκοντος, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση απώλειας προσφιλών προσώπων. Η Ένωση, που έδωσε αγώνες για τη σύναψη της Συμφωνίας αυτής με την Αλβανία, ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.

Παράλληλα με την αναζήτηση των οστών καταβάλλεται προσπάθεια και για την ταυτοποίηση, για την οποία έχουν συσταθεί ειδικές υπηρεσίες από το Υπουργείο Άμυνας και επιστημονικά εργαστήρια για το DNA. Για την επίτευξη των επιδιώξεων αυτών, χρειάζεται η ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γεώργιο Σούρλα, πρ. Υπουργό – Αντιπρόεδρο Βουλής «οι αναζητήσεις – εκταφές άρχισαν από τον ομαδικό τάφο στα Στενά της Κλεισούρας και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.

Για τον εντοπισμό των οστών των πεσόντων και την αναγνώριση της ταυτότητας οι συγγενείς μπορεί να απευθύνονται:

– Στο ΓΕΕΘΑ, αρμόδια υπηρεσία παρακολούθησης έργου για τους Πεσόντες (τηλέφωνο 210 6573274 και 210 6575020). . http://www.geetha.mil.gr/el/briefing-el/press-el/6475-diadikasia-dhmioyrgias-bashs-dedomenwn-taytopoihshs-dna-pesontwn-ellhno-italikoy-polemoy.html
– Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας, που διενεργεί εξετάσεις για την ταυτοποίηση – DNA (τηλέφωνο: 210 7494749).
– Στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (τηλέφωνα 210 3221569/ 20 3221747).
https://dis.army.gr/el/content/search-casualties»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.