Κ. Μαυρίδης για πανευρωπαϊκή απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων»

Την ανάγκη πανευρωπαϊκής απαγόρευσης των εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των «Γκρίζων Λύκων», τόνισε στην ομιλία του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ξένους ευρωβουλευτές άλλων πολιτικών ομάδων σε συνεργασία με το «Διεθνές Κίνημα για την Ειρήνη και τη Συνύπαρξη». Θέμα της εκδήλωσης ήταν η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του μίσους που καλλιεργείται από εξτρεμιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια σειρά ομιλητών.

Στην ομιλία του ο κ. Μαυρίδης ξεκαθάρισε εξαρχής ότι οποιαδήποτε μορφή εξτρεμισμού, τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης αποτελεί επίθεση στις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απειλή για την ασφάλεια των πολιτών. Επιπλέον, επεσήμανε ότι αυτές οι πράξεις είναι εγκληματικές και λειτουργούν ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Στη συνέχεια ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε στη μακροχρόνια δράση της εξτρεμιστικής και εγκληματικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων» εντός και εκτός Τουρκίας, κυρίως εναντίον των Κούρδων, Αρμενίων, Ελλήνων και Αλεβιτών καθώς και αντιφρονούντων. Όπως εξήγησε, οι «Γκρίζοι Λύκοι» έχουν δράση σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου (στο κατεχόμενο μέρος), ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλο αριθμό πολιτών τουρκικής καταγωγής και είναι έκδηλη η προσπάθεια τους για πολιτική επιρροή μέσω της καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας και εγκληματικών πράξεων. «Απτό παράδειγμα της δράσης τους στην Κύπρο υπήρξε επίσης η εν ψυχρώ δολοφονία δύο Ελληνοκυπρίων το 1996 κι ενώ οι δολοφόνοι είναι γνωστοί, τυγχάνουν της προστασίας του κατοχικού καθεστώτος και παραμένουν ατιμώρητοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του που ξεκίνησε το 2021 για πανευρωπαϊκή απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων», παρακλάδια ή εξαρτώμενων οργανώσεων τους με στήριξη από πολλούς άλλους συναδέλφους του.

Ακολούθως, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε συνοπτικά στην εξτρεμιστική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», η οποία στηρίζεται οικονομικά από το καθεστώς Ερντογάν, δρα υπογείως και έχει καταφέρει να διεισδύσει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ειδικά των Βαλκανίων, της Γαλλίας και του Βελγίου, δηλητηριάζοντας ειδικά τους νέους. Τέλος, ο Κύπριος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε μια άλλη μορφή εξτρεμισμού εναντίον συγκεκριμένου κράτους μέλους, που είναι η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από το καθεστώς Ερντογάν κατά της Κύπρου, εξηγώντας πως πρόκειται για σκόπιμη και οργανωμένη ανατροπή της δημογραφίας του νησιού.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κοινή αντίδραση ως ΕΕ ενάντια σε τέτοιες οργανώσεις που λειτουργούν με χρήση μίσους, εκφοβισμού και απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας και στρέφονται ενάντια στις θεμελιακές αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.