«Kαμπανάκι» από φορείς της εστίασης: Έρχονται «λουκέτα» τον Σεπτέμβριο

Την έντονη ανησυχία του για τις επιχειρήσεις εστίασης εξέφρασε στο CNN Greece, ο πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, κ. Γιάννης Δαβερώνης, εκτιμώντας πως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μπαράζ «λουκέτων». Όπως επεσήμανε την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, η μείωση του τζίρου κυμάνθηκε πάνω από το 80%, λόγω και της αισθητής επιδείνωσης του καιρού.

«Επικρατεί ενθουσιασμός που άνοιξαν και πάλι οι επιχειρήσεις εστίασης, ζωντάνεψαν οι δρόμοι και οι πλατείες αλλά στα ταμεία μπήκαν ελάχιστα», δήλωσε πρόεδρος εστιατόρων Αττικής.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ο κ. Δαβερώνης τα χαρακτήρισε άτολμα, επισημαίνοντας παράλληλα πως την περίοδο του lockdοwn τα πάγια έξοδα «έτρεχαν», όπως ενοίκια και λογαριασμοί ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, είναι απαραίτητη η χορήγηση κεφαλαίων επανεκκίνησης με τη μορφή κρατικής επιχορήγησης, διότι τόσο η επιστρεπτέα προκαταβολή όσο και το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ αποτελούν, τα οποία σε ένα χρόνο, όπως εκτίμησε θα «κοκκινίσουν».

Για να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας, θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, όπως είπε, ενώ προέβλεψε πως τον Σεπτέμβριο πολλές επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά.Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο CNN Greece, χαρακτήρισε δραματικό το αποτέλεσμα την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, με τον κύκλο εργασιών να είναι μειωμένος κατά 95%, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για «λουκέτα». Όπως εκτιμά, μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης μπορεί να κλείσουν.

Όπως ανέφερε ο κ. Καβαθθάς, το γεγονός ότι τα μέτρα έρχονται ανά εβδομάδα δημιουργεί πρόβλημα καθώς οι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε πως ταξιδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι δυνατόν να μην χαράξουμε τη ρότα. Αναφορικά με την αγορά εργασίας, ο κ. Καββαθάς, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ενός κύματος απολύσεων.

Από τη ΓΣΕΕ ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μιλώντας στη Βουλή τόνισε, πως υπάρχει μεγάλη αγωνία των εργαζομένων για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Μεταξύ άλλων μίλησε για φαινόμενα γενικευμένων παραβιάσεων στο ωράριο εργασίας, για ψευδείς αναστολές των συμβάσεων εργασίας, ανεξέλεγκτη τηλε-εργασία, εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης κ.α.Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΕΛΚΑ, με δείγμα 1.050 ατόμων που έγινε τον Μάιο 2020, ο φόβος του κορωνοϊού λειτουργεί αποτρεπτικά στην επίσκεψη σε μια ταβέρνα. Από την έρευνα προκύπτει ότι μία σειρά από συνήθειες που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της κρίσης της Covid-19 αναμένεται να διατηρηθούν από μεγάλες ομάδες των καταναλωτών. Όσον αφορά την αγορά της εστίασης που ξεκίνησε τη λειτουργία της χθες, το 33% ή 1 στους 3 θα ξεκινήσει άμεσα τη συνήθεια του φαγητού σε εστιατόριο-ταβέρνα, ενώ 17% αργότερα μέσα στον χρόνο. Ένας στους δύο όμως δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.