Κεντροαριστερά: Απορρίφθηκε και νέα πρόταση για τον β’ γύρο

Τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη νέου ηγέτη στην Κεντροαριστερά το Σάββατο 25 Νοεμβρίου πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Φώφη Γεννηματά αλλά και τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Επρόκειτο για την προσπάθεια της πλευράς Ανδρουλάκη να μη διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος «κάτω από τα ραντάρ» της κοινής γνώμης, από τη στιγμή που δύο γεγονότα, άσχετα μεταξύ τους, αφενός επέβαλαν την απουσία των δύο μονομάχων από τα ΜΜΕ, τις ημέρες που απέμεναν ως τη δεύτερη Κυριακή, και αφετέρου δεν επέτρεπαν τη μετάθεση του δεύτερου γύρου για την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Πρώτον, η τραγωδία στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Δεύτερον, η διεξαγωγή των εκλογών των δικηγόρων στις 26 Νοεμβρίου, που δικαίως απαγόρευε τη διεξαγωγή δεύτερης εκλογικής διαδικασίας.

«Μπορούμε να το κάνουμε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου», φέρεται να αντέτεινε στην κ. Γεννηματά και τον κ. Αλιβιζάτο ο κ. Ανδρουλάκης, με το επιχείρημα ότι θα υπήρχαν μέρες για την ανάπτυξη του αναγκαίου διαλόγου μεταξύ των δύο υποψηφίων έναντι της κοινής γνώμης, θα μπορούσε να γίνει η τηλεοπτική αναμέτρηση που αναβλήθηκε, ο μηχανισμός θα ήταν έτοιμος να ανταπεξέλθει και δεν θα συνέπιπτε η εκλογική διαδικασία με τις εκλογές των δικηγόρων.

Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή. Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά, αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος απέρριψαν την πρόταση και, κατόπιν συμφωνίας όλων των πλευρών, η επιτροπή προχώρησε στη γνωστή ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε για την απόφαση των δύο να απέχουν από την προεκλογική δραστηριότητα, για την αναβολή του ντιμπέιτ που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί απόψε το βράδυ κ.ο.κ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης μού πρότεινε αναβολή του δεύτερου γύρου των εκλογών, την ημέρα που ο πρωθυπουργός κήρυξε εθνικό πένθος. Του εξήγησα ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται λόγω των εκλογών των δικηγόρων την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Του υπενθύμισα μάλιστα ότι για τον ίδιο λόγο είχε απορριφθεί η αρχική πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για εκλογή στις 19 και 26 Νοεμβρίου. Δεν θυμάμαι αν πρότεινε να κάνουμε τις εκλογές Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Σας λέω όμως ότι εκλογές Σάββατο στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν. Δεν έχουν γίνει εκλογές Σάββατο από το 1868. Δεν θα τις κάναμε εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος απαντώντας στις ερωτήσεις της «Ν».

Επί της ουσίας, διεξάγεται ένας δεύτερος γύρος αναντίστοιχος του ενδιαφέροντος που παρουσιάστηκε την πρώτη Κυριακή, ένας δεύτερος γύρος «εν κρυπτώ». Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται λειτουργεί εκ του αποτελέσματος υπέρ της κ. Γεννηματά που προηγείται από τον πρώτο γύρο με σημαντική διαφορά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για την πλευρά Ανδρουλάκη. «Δεν υπήρξαν ενδείξεις προηγουμένως για μεροληπτική στάση ενός κατά τεκμήριο σοβαρού ανθρώπου και καθηγητή με κύρος», λέγεται χαρακτηριστικά, αν και συγχρόνως χαρακτηρίζεται από την ίδια πλευρά πρώιμη η ανακοίνωσή του, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, για το προβάδισμα της κ. Γεννηματά που τελικά από το 48% βρέθηκε στο 41,2%. Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές και το γεγονός ότι την πρώτη Κυριακή στα περισσότερα εκλογικά κέντρα η επιτροπή τοποθέτησε υπευθύνους της πλευράς Γεννηματά.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τη συμμετοχή, η «σιγή ασυρμάτου» που ως έναν βαθμό επιβλήθηκε υπολογίζεται ότι δεν θα φέρει στην κάλπη ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και του Γιώργου Καμίνη. Στην ερώτηση ποια συμμετοχή θα είναι ικανοποιητική, τα επιτελεία των δύο μονομάχων εκτιμούν ότι ένας αριθμός πάνω από 140.000, με δεδομένο ότι δεν υπήρξε προεκλογική παρουσία ενόψει της δεύτερης Κυριακής, θα είναι ικανοποιητικός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.