Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ίδρυση τουρκοελληνικού επιχειρηματικού συμβουλίου και συνεργασία σε υγεία και πολιτική προστασία

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την διατήρηση της θετικής ατζέντας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας».

Στη συνέχεια τονίζεται πως «οι δύο ηγέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα του 5ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, και έκαναν απολογισμό της προόδου στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν έκτοτε, με βάση τους πυλώνες του πολιτικού διαλόγου, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπό την καθοδήγηση των Υπουργών Εξωτερικών.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης για τη θετική ατζέντα που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος σε διάφορους τομείς. Τόνισαν τη σημασία του Κοινού Σχεδίου Δράσης για την οικοδόμηση της οικονομικής συνεργασίας ως πυλώνα της διμερούς σχέσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές χαιρέτησαν επίσης τη σύσταση του Τουρκοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα προωθήσει την επιχειρηματική συνεργασία με βάση συγκεκριμένους και καλά στοχευμένους τομείς, και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για διπλασιασμό του εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών.

Αναγνωρίζοντας τις κοινές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της σεισμικής ευπάθειας της περιοχής και υπενθυμίζοντας τους τραγικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023 στην Τουρκία, οι δύο πλευρές σημείωσαν με ικανοποίηση τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή συμφωνίας για Συνεργασία στους τομείς της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ηγέτες εξέτασαν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και επιβεβαίωσαν την κοινή τους άποψη ότι το τρέχον κλίμα στις διμερείς σχέσεις συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών τους να συντονίσουν τις εργασίες για τις επόμενες συναντήσεις στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εδραιώσουν το τρέχον θετικό κλίμα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας του 2023 για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία, να διερευνήσουν περαιτέρω τομείς συνεργασίας, να συνεχίσουν με τακτικές ανταλλαγές και να διατηρήσουν αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα, προς όφελος και των δύο έθνη σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.