Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η ελληνο-γαλλική συμφωνία

Εθνική επιτυχία χαρακτήρισε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», επισημαίνοντας πως η συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία για την προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων αλλά και σηματοδοτεί μία συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μνημονιακή περίοδο επεσήμανε πως επεβλήθη στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό και όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, εκ των υστέρων βέβαια, ελέγχεται για σοβαρά σφάλματα και στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και προσέθεσε: «Είναι αναγκαίο να επισημανθεί η απώτερη ζούσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών ειδικά σε ότι αφορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο και απειλεί ευθέως δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο αλλά και από την εδαφική ακεραιότητα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένα κράτη, μάλιστα, κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, ενθαρρύνοντας δηλαδή την απαράδεκτη συμπεριφορά της».

Παράλληλα ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας, και επιχειρώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της όχι μόνο προς όφελος των μελών της αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και το δρόμο της προς το αύριο», σημείωσε.

Μιλώντας για την Ευρώπη ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν χωρά αμφιβολία ότι η Ευρώπη έκανε πολλά και σημαντικά βήματα ειδικά τις τέσσερις πρώτες δεκαετίες από την αρχική Συνθήκη της Ρώμης το Μάρτιο του ‘57, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ούτε των θεμελιωτών του ούτε των ευρωπαίων πολιτών. «Η βεβιασμένη και άκαιρη διεύρυνση της ένωσης χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα η απίσχναση του κοινωνικού κράτους και εντεινόμενη γεωπολιτική ανταγωνισμοί όλα έχουν παίξει το ρόλο τους στη σημερινή εικόνα στασιμότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόσδεση στο ευρωπαϊκό άρμα ήταν απαραίτητη
«Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας συναντήθηκε με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», προσθέτοντας ότι η πρόσδεση στο ευρωπαϊκό άρμα, στις αβέβαιες συνθήκες της μεταπολίτευσης, ήταν απαραίτητη.

Αναφερόμενος στο σήμερα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονές της και προωθώντας την άμυνα της Ευρώπης όπως έκανε πρόσφατα με την Γαλλία και την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Είναι μια συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτισε αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι 40 χρόνια μετά το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί κεκτημένο αλλά και πρόκληση.

Δείτε τις ομιλίες από την εκδήλωση

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.