Κουμουτσάκος: «Πειρατική» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Θεμελιωδώς παράνομη και «πειρατική» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ούτε συζήτηση αμφισβήτησης εδάφους της.

Ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αποκάλεσε «πρωθυπουργό της Τρίπολης» και όχι της Λιβύης τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τη συμφωνία.

Ισχυρίστηκε δε ότι «όλοι οι μεγάλοι παίκτες την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη, έχουν τονίσει πως παραβιάζει γεωγραφικά δεδομένα» και πρόκειται απλώς για κοινό ανακοινωθέν.

«Η Τουρκία αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και κινείται εκτός νομιμότητας. Έχουμε πολλούς παράγοντες ισχύος στα χέρια μας» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, διευκρινίζοντας ότι η Άγκυρα θα βάλει και άλλα ζητήματα εκτός από την υφαλοκρηπίδα σε περίπτωση συνυποσχετικού προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας να γκριζάρει ελληνικά νησιά.

Όσον αφορά τη Λιβύη, αποκάλυψε ότι ήταν πάντα ένας δύσκολος συνομιλητής στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το 2004 για τον καθορισμό ΑΟΖ, αμφισβητώντας την επήρεια μιας σειράς νησιών όπως οι Στροφάδες η Σαπιέντζα και η Γαύδος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.