Μάχη στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα

Τα ξίφη τους για την προέλευση του ποσού αλλά και τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος διασταυρώνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχετικού Νόμου, που ψηφίζεται σήμερα, Δευτέρα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται όπως είναι φυσικό και οι ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία στη δυτική Αττική με τους 20 νεκρούς.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στη συνέχεια οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα παρέμβουν στην συζήτηση και είναι σίγουρο πως θα κάνουν αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές στη Δυτική Αττική.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

«Μοιράζουμε 1,4 δις. ευρώ σε 3,5 εκ. Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Είναι κάτι που απορρέει από την ψυχή της αριστεράς και εντός του μνημονίου δείχνουμε την ταξική μεροληψία στους μη έχοντες», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο γενικής εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας .

Αναφερόμενος στην τραγικότητα των ημερών με τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική, τόνισε πως κάποιοι της αντιπολίτευσης, είπαν πως «φταίει η περιφέρεια και η Δούρου για τα τουλάχιστον 40 χρόνια ανομία».

Ο γενικής εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε αρχικά στην ανείπωτη τραγωδία στη δυτική Αττική. Όπως τόνισε, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το μέγεθος της τραγωδίας, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν βγάλει και το συμπέρασμα. «Οι μισοί λέγαμε ότι φταίνε τα 40 χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι άλλοι μισοί ότι φταίει η κλιματική αλλαγή. Σήμερα που πλέον βλέπουμε με δέος την ανείπωτη τραγωδία με τους 20 νεκρούς, πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε δίπλα στον κόσμο και να συζητήσουμε μέτρα που θα απαλύνουν τον πόνο. Να απαντήσουμε σε ερωτηματικά για το αν υπάρχουν και που ευθύνες για την τραγωδία».

Εγείρονται αμείλικτα ερωτήματα, πρόσθεσε, όπως «αν είχαν προβλεφθεί ή όχι ακραία καιρικά φαινόμενα από την ΕΜΥ. Τι έκανε και τι μέτρα πήρε η πολιτική προστασία. Τα ρέματα φέτος καθαρίστηκαν και ποιος έχει την ευθύνη. Τι ενέργειες έκανε η περιφέρεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση».

Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι πρόκειται για προϊόν ολέθριων εισφορών . Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση της ανεργίας η οποία συντελείται με μη υγιή τρόπο. «Θριαμβολογείτε για τη γενιά των 360 ευρώ και μας εγκαλέσατε γιατί τολμήσαμε να πούμε ότι όλοι όσοι θα πάρουν το μέρισμα, θα πληρώσουν 7,5 δις ευρώ νέα μέτρα έως το 2022» είπε.

Προχωρήσατε, πρόσθεσε, σε υπερφολόγηση της μεσαίας τάξης. «Εμείς θα ψηφίσουμε το κοινωνικό μέρισμα. Ο ειδικός σας εισηγητής στην επιτροπή είπε ότι ήταν λάθος ο τρόπος που μοιράστηκε πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα. Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα αλλά δήλωσε παρών γιατί είχε πει πως έπρεπε να μοιραστεί πιο δίκαια. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φτωχοποίηση των ελλήνων», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννης Κουτσούκος, υπογράμμισε ότι βλέμμα μας πρέπει να το έχουμε στις οικογένειες των θυμάτων. «Πρέπει να βρούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύουμε τους πληγέντες. Μην έχετε την πρεμούρα να προστατέψετε την κ. Δούρου. Δεν μπορεί να μην έχει καμία ευθύνη η κ. Δούρου» είπε απευθυνόμενος στον Μπαλαούρα.

Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι εμείς συμβάλλαμε να καταβληθεί το μέρισμα του 2014, αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε ματωμένο. «Και όταν εσείς φέρατε το μέρισμα πέρυσι εμείς με την ίδια συνέπεια το υποστηρίξαμε και καταθέσαμε πρόταση να είναι μεγαλύτερο και να πάει για την προστασία της οικογένειας και στη μείωση των φόρων. Ερχόσαστε φέτος με την ίδια συνταγή, με μία νομοθετική ρύθμιση γενικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Κουτσούκος. Ο στόχος μας πρόσθεσε δεν είναι να φτωχαίνουμε τους πολίτες και μετά να τους δίνουμε επιδόματα.

«Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, για να προσθέσει λέγοντας ότι «είναι εγκληματικές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων αλλά και της περιφέρειας αττικής».

Τα αντιπλημμυρικά έργα, πρόσθεσε, τα αντιμετωπίζουν ως κόστος. «Αυτοί που εμφανίζουν ως αιτίες της καταστροφής στη δυτική Αττική την κλιματική αλλαγή, πρέπει να απαντήσουν πώς πάντα θύματα είναι όσοι ζουν σε φτωχογειτονιές».

Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι μοιράζουν μία αφορά το χρόνο ένα μικρό ποσό από το μεγάλο πλιάτσικο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονόμαζε το πλεόνασμα ματωμένο τώρα μιλάει για υπεραπόδοση. Από τα 100 που περικόβονται, δίνεται ένα στους πιο εξαθλιωμένους και το παρουσιάζετε ως δικαιοσύνη και κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση επέλεξε να εξαπατήσει με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος».

Το ΚΚΕ, κατέληξε, θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου γιατί αφορά επιστροφή ενός πολύ μικρού ποσού από τη μεγάλη ληστεία των εισοδημάτων εργαζομένων».

Ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ αναφέρθηκε σε μία σειρά φυσικών καταστροφών που έγιναν στο παρελθόν χωρίς από τότε, όπως είπε, να έχει γίνει το παραμικρό. Τα αθώα θύματα που θρηνήσαμε, είπε, είναι αποτέλεσμα ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε τίποτα . Οι ευθύνες είναι αυτής της κυβέρνησης που είναι δύο χρόνια, αναρωτήθηκε».

Όσο αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι δίνεται για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το μέρισμα είναι 250 έως 900 εύρω με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Το κλίμα για την οικονομία, πρόσθεσε, είναι θετικό, δρομολογείται η έξοδος από τα μνημόνια και προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα θα ψηφιστεί από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες παρά το γεγονός ότι δεν είναι σωστά μελετημένο, τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. «Η προέλευση του έρχεται από την υπερφολόγηση της μεσαίας τάξης. Δεν προήλθε από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από το λαθρεμπόριο. Γίνεται μία αναδιανομή της μιζέριας».

Η μεσαία τάξη, πρόσθεσε, στραγγαλίζεται. «Ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα εξαρτάται από τα επιδόματα και την καλοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Πως μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος; Πρέπει να παράγουμε πλούτο και να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Για τις φονικές πλημμύρες, αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες του κράτους αλλά και στις ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης. Την Τετάρτη, είπε, κάναμε κάποιες προτάσεις για τους πληγέντες της δυτικής Αττικής. Δάνεια με συνοπτικές διαδικασίες, επιδοτήσεις για να στηθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών

Επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κριτική της υπερφολόγησης της μεσαίας τάξης, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Όταν μειώσατε το εισόδημα 25% ήταν καλό για τη μεσαία τάξη, όταν δημιουργήσατε το πλαίσιο των paradise papers, όταν δεν κάνατε τίποτα για τη φοροδιαφυγή, ήταν σε όφελος της μεσαίας τάξης; Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ταξική πολιτική. Δίνουμε προτεραιότητα σε όσους έχουν ανάγκη», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Έχουμε μία στρατηγική για τη μεσαία τάξη και την φοροελάφρυνσή της, πρόσθεσε.

«Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους από όλους τους κόσμους», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης είπε ότι «από τη μία αρπάζουν το ψωμί από τον τραπέζι χιλιάδων ανθρώπων και από την άλλη τους πετούν ψίχουλα για να τους εξαγοράσουν. Αν αυτός δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Είναι μία κίνηση κομματικού εντυπωσιασμού με το προσωπείο κοινωνικής αλληλεγγύης από μία κατ΄ επίφαση αριστερή κυβέρνηση».

Εγώ δεν θα έδινα αυτό το μέρισμα, ανέφερε για να προσθέσει ότι ο ίδιος μαζί με άλλους τρεις βουλευτές κατάθεσαν τροπολογία για το πώς πρέπει να διανεμηθεί το μέρισμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε αναφερόμενος στα ΥΚΩ , ότι μέχρι σήμερα τα πληρώνουν αποκλειστικά όλοι οι καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. «Για πρώτη φορά ένα μέρος του κόστους για τα ΥΚΩ θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Τα ΥΚΩ αποκλιμακώνονται και τίθενται σταδιακά έως το 2023 εκτός λειτουργίας. Από τώρα έως το 2023, ένα μέρος θα συνεχίσει να πληρώνεται από τον προϋπολογισμό».

Τα ΥΚΩ, πρόσθεσε, τιμολογούνται μέσα από μία σταδιακή φορολόγηση ανάλογα με την κατανάλωση. Η πρώτη βασική αλλαγή είναι νοικοκυριά με πολύ υψηλές καταναλώσεις να μην έχουν υπέρμετρη επιβάρυνση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.