Με Μακρόν το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού Μητσοτάκη

Από το Παρίσι ξεκινάει η ευρωπαϊκή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Θα ακολουθήσει στις 24 Αυγούστου επίσκεψη στο Βερολίνο και συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Στις 3 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Χάγη όπου θα συναντήσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο στόχος της περιοδείας
Ο διακηρυγμένος στόχος της περιοδείας Μητσοτάκη είναι να παρουσιαστούν στους Ευρωπαίους οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να αρχίσει να οικοδομείται μια νέα εικόνα αξιοπιστίας. «Πείθουμε και ταυτόχρονα διεκδικούμε», είπε στο CNN Greece πηγή του Μαξίμου, περιγράφοντας τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μετά το πρώτο «όχι» της κ. Μέρκελ στο αίτημα για τη μείωση των πλεονασμάτων, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν να ανεβάσουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Άλλωστε, η καγκελάριος ήταν σαφής στις δηλώσεις της στις 10 Ιουλίου: «Το πλαίσιο προϋποθέσεων (ΣτΣ για το χρέος) παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση».

Την κυβερνητική γραμμή στο ζήτημα των πλεονασμάτων συνόψισε ο Στέλιος Πέτσας στη σημερινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ:

«Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα. Βασικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο».

Ελλάς-Γαλλία

Το ότι η ευρωπαϊκή περιοδεία Μητσοτάκη ξεκινάει από τη Γαλλία και τον Μακρός έχει προφανώς ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ανεξάρτητα με την εκάστοτε κυβέρνηση, η Ελλάδα διατηρεί μια ιδιαίτερα φιλική σχέση με τη Γαλλία, κάτι που αποτυπώνεται επίσης στη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους Γάλλους. Είναι επόμενο ο κ. Μητσοτάκης να προσδοκά από τον κ. Μακρόν στήριξη στον επιδίωξη του για μείωση των πλεονασμάτων.

Πέρα όμως από την οικονομία, υπάρχει και το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο η Γαλλία αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα. Νίκος Αναστασιάδης και Εμανουέλ Μακρόν έχουν κάνει μια καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο. Επιπλέον, η γαλλική Total ενεργοποιείται στις έρευνες για αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα στο οικόπεδο 7 συμμετέχει με 50%, στο οικόπεδο 2 με 20%,, στο 3 με 30%, στο 9 με 20% και στο οικόπεδο 8 με ποσοστό 40%. Τα ισχυρά συμφέροντα της Total καθιστούν τη γαλλική πολιτική μια από τις πιο φιλικές στις θέσεις της Λευκωσίας. Είναι λογικό λοιπόν ο κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει να καλλιεργήσει περισσότερο αυτή τη σχέση, διεκδικώντας την άσκηση μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πίεσης προς την Τουρκία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.