Νάσος Ηλιόπουλος: Με την εξαγγελία Μητσοτάκη ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος από το 2010

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία πληρώνει ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή υποτίμησε το πρόβλημα της ακρίβειας», είπε. «Θυμόμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να ανακοινώνει ένα κονδύλι μόλις 150 εκ. ευρώ για το ρεύμα, στη λογική ότι αυτό το πρόβλημα θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «εμείς από τότε λέγαμε ότι ειδικά για την ενέργεια το πρόβλημα θα κρατήσει τουλάχιστον 9 μήνες, ενώ ήδη στις ΗΠΑ αναλυτές κάνουν λόγο ακόμα και για δύο χρόνια».

«Σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε αρνητικό ρεκόρ 10ετίας με τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στο 5,1% και βλέπουμε στο 135% πάνω το φυσικό αέριο, 34% πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης, 45% πάνω το ρεύμα», επισήμανε. «Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στα 3 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν κοπεί 2,5 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, καθώς η κυβέρνηση κατήργησε την -ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ‘19- μόνιμη ετήσια δαπάνη των 850 εκ. για την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από το 2010». «Η τελευταία πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αύξηση κατά 11% στον κατώτατο και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «τότε και η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, ενώ αυξήθηκε και η ιδιωτική κατανάλωση».

Επιπλέον, τόνισε ότι «χρειάζεται άμεσα να γίνει ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους, δηλαδή του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία». «Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κατάσταση, άρα πρέπει να έχουμε και ιδιαίτερα εργαλεία», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «με τη ρύθμιση και διαγραφή του πανδημικού χρέους, θα μείνουν ανοιχτές οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το υπόλοιπο του χρέους τους και βέβαια θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας». «Για εμάς αυτή είναι μία πρόταση-κλειδί για τη λειτουργία της αγοράς», είπε.

Στο μέτωπο της πανδημίας, δήλωσε ότι «με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, με τη σημερινή κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, με την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας, στο τέταρτο κύμα η χώρα κατάφερε να είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες αναλογικά με τους κατοίκους». «Δυστυχώς ήδη στον μισό μήνα Ιανουάριο έχουμε χάσει 942 ανθρώπους», ανέφερε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τόνισε ότι «πρέπει να λειτουργήσουν με ασφάλεια, δεν είναι parking για τα παιδιά». «Για αυτό το λόγο από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να μην ισχύσει το πρωτόκολλο 50%+1, το οποίο έβαλε η κυβέρνηση ώστε οι τάξεις πρακτικά να μην κλείνουν ποτέ», επισήμανε. «Γνωρίζουμε ήδη βέβαια ότι πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μετά το πρώτο ή το δεύτερο κρούσμα στην τάξη», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Τέλος, σχολίασε ότι «όταν τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων έχουν βρεθεί 25.000 κρούσματα και η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά νοσούν, “στέλνοντάς” τους στη δουλειά, τότε βλέπουμε μια κυβέρνηση που κυριολεκτικά αντιμετωπίζει την κοινωνία ως αγέλη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.