Οι φοιτητές έστησαν σκηνές και στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας έχουν στήσει σκηνές φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι ακρίβειας λόγω των ακριβών ενοικίων, ενέργειας και διατροφής που τους εμποδίζει να συνεχίσουν τις σπουδές τους ειδικά για όσους έρχονται από άλλες πόλεις.

Με σαφή αναφορά στις κινητοποιησεις των φοιτητών και των μαθητών στη Γαλλία, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης λένε ότι «παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες τους» καθώς και «από την εικόνα στο Σύνταγμα, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να το κάνουν ξεκάθαρο με την κατασκήνωση των φοιτητικών συλλόγων» τονίζοντας ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, πάρτε τώρα μέτρα στήριξης προς τους φοιτητές, θα το πάμε μέχρι τέλους».

Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης αύριο (21/10) θα συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 στο άγαλμα Βενιζέλου και όπως τονίζουν «κατεβαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας τα αυτονόητα».

Μεταξύ των αιτημάτων των φοιτητών είναι η ανακαίνιση και επέκταση των φοιτητικών εστιών. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ και του Δημοσίου για δημιουργία δημοσίων και δωρεάν εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκεςενώ επιπλέον ζητούν να μπει πλαφόν στα ενοίκια καθώς και αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και διεύρυνση των δικαιούχων με κατάργηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων και αύξηση των οικονομικών ορίων. Ακόμα οι φοιτητές ζητούν δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και Internet για όλους τους φοιτητές και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και στα καύσιμα.

Ο Τάσος Μετζανίδης, αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ σημείωσε πως οι φοιτητές βγαίνουν για ακόμα μία φορά στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για «τη χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μας, με τιςυποδομές να είναι υποβαθμισμένες, τα κτίρια να έχουν να ανακαινιστούν για περισσότερα από 25 χρόνια, με τη φοιτητική μέρημνα να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και τους φοιτητές να αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ενοικίων. Εμείς λοιπόν λέμε ως εδώ, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κυβερνόντα κόμματα, να δώσουνε τώρα απαντήσεις στις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών, διεκδικούμε δωρεάν στέγαση, σταθερό πλαφόν ενοικίου στα 500 ευρώ, μέτρα στήριξης για τους φοιτητές, οι οποίοι λόγω του τεράστιου κόστους σπουδων ένας στους δύο αναγκάζεται να παρατήσει τις σπουδές του.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις μεγαλειώδεις φοιτητικές και εργατικές μαθητικές κινητοποιήσεις στις χώρες της Ευρώπης, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, για να διατρανώσουμε ότι ως εδώ η υπομονή μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Περνάμε λοιπόν στην αντεπίθεση για να διεκδικήσουμε τις σπουδές και τις ζωές που έχουμε σήμερα ανάγκη. Γιατί την ίδια στιγμή που μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις ανάγκες μας, την ίδια στιγμή δίνουν εκατομμύρια στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στο ΝΑΤΟ, δίνουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για τα κέρδη τους. Συνεχίζουμε λοιπόν τον αγώνα μας. Αύριο πλημμυρίζουμε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας».

Τέλος να σημειωθεί οτι οι φοιτητές θα μείνουν στο σημείο μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Οι φοιτητές έστησαν σκηνές και στη Θεσσαλονίκη, δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Οι φοιτητές έστησαν σκηνές και στη Θεσσαλονίκη, δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Πηγή: protothema.gr
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.