Οι καταθέσεις φωτιά των μαρτύρων για το θάνατο της 8χρονης που σφήνωσε στην πόρτα

Μπορεί να πέρασαν επτά ημέρες από τον τραγικό θάνατο του 8χρονο κοριτσιού που συνθλίφθηκε από την συρόμενη μεταλλική πόρτα του εργοστασίου στο Κερατσίνι και οι αποκαλύψεις γύρω από την αδράνεια, τους λανθασμένους χειρισμούς των υπεύθυνων του εργοστασίου αλλά και το κρυφτό με τις αστυνομικές αρχές διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο ένας εκ των δύο αστυνομικών έφτασε μαζί με τους διασώστες του ΕΚΑΒ στο σημείο. Για περισσότερο από δυόμιση ώρες παρέμεινε μαζί με τον συνάδελφό του στην είσοδο του εργοστασίου που εντοπίστηκε το άψυχο σώμα της ανήλικης και κανείς από τους υπεύθυνους ή τους εργαζόμενους δε πήγε κοντά τους προκειμένου να τους δώσει έστω και μια λεπτομέρεια για το πρωτοφανές περιστατικό.

Ο αστυνομικός στην κατάθεση που έδωσε στο πλαίσιο της προανάκρισης στους συναδέρφους η οποία περιλαμβάνεται το φάκελο της δικογραφίας και αποκαλύπτει σήμερα το newsit.gr, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη στιγμή που έφτασαν στο σημείο αλλά και όσα ακολούθησαν.

Πώς γράφτηκε η τραγωδία στο Κερατσίνι
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά το παιδάκι φαίνεται να εγκλωβίζεται στην πόρτα του εργοστασίου γύρω στις πέντε και μισή το απόγευμα. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από υπάλληλο του εργοστασίου είκοσι λεπτά αργότερα. Κάλεσε τους υπεύθυνους του εργοστασίου που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις. Η πόρτα άνοιξε και το κορμάκι του παιδιού έπεσε στο έδαφος. Η πόρτα έμεινε ανοιχτή μέχρι τις έξι και μισή το απόγευμα. Εκείνη τη στιγμή στο εργοστάσιο εισήλθε ένα φορτηγό.

powered by Rubicon Project
Ο οδηγός στάθμευσε το όχημα, εισήλθε στο θυρωρείο και έκλεισε πάλι την πόρτα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί εκ νέου η ανήλικη. «Την 18:20 διερχόμενοι επί της Λ. Δημοκρατίας εντοπίσαμε την μονάδα ΕΚΑΒ Πειραιά μαζί με ένα δίκυκλο του ΕΚΑΒ με φωτεινά και ηχητικά σήματα. Μας κίνησε την περιέργεια και τους ακολουθήσαμε ώσπου σταματήσαν στην είσοδο της ιχθυόσκαλας και ρωτώντας τους, μας ενημέρωσαν ότι είχαν λάβει σήμα για ανακοπή ανηλίκου επί της Λ. Δημοκρατίας στο Κερατσίνι στο ύψος ( αναφέρει το εργοστάσιο). Επειδή γνωρίζαμε το σημείο τους συνοδέψαμε ως εκεί» λέει στην αρχή της κατάθεσης τους ο αστυνομικός.

Σοκ…
Συνεχίζοντας την περιγραφή του αφηγείται τις στιγμές φρίκης που αντίκρισε. «Φτάνοντας στο σημείο αρχικά δεν εντοπίσαμε κάτι και κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για περισσότερες πληροφορίες από το κέντρο του ΕΚΑΒ, προσεγγίσαμε την κεντρική θύρα του εργοστασίου και με το που ανοίξαμε την καγκελόπορτα η οποία βρίσκεται πάνω στη συρόμενη πόρτα είδαμε κάτω πλάγια στο τελείωμα της συρόμενης πόρτας να βρίσκεται ένα ανήλικο κοριτσάκι ρομά το οποίο βρίσκονταν ανάσκελα εγκλωβισμένο και πιέσμενο ανάμεσα στο τοιχίο και στην συρόμενη πόρτα με το μισό του σώμα του να βρίσκεται εντός της αυλής και τα πόδια της έξωθεν της συρόμενης πόρτας».

Το κοριτσάκι απεγκλωβίστηκε από την πόρτα γύρω στις εννέα και δέκα το βράδυ. Έως εκείνη τη στιγμή, κανένας από τους εργαζόμενους του εργοστασίου δεν εμφανίστηκε στους αστυνομικούς προκειμένου να τους δώσει κάποια στοιχεία για το περιστατικό. «Άμεσα προσήλθαν οι ανωτέρω διασώστες από κοινού με την ιατρό της μονάδας ΕΚΑΒ οι οποίοι διαπίστωσαν το θάνατο της ανωτέρω ανήλικης και εν συνεχεία ενημέρωσα το ΚΑΔ. Αναμείναμε στο χώρο έως τις 21:10, όπου αφού απεγκλωβίστηκε από σταθμό της Π.Υ που προσήλθε εκ των υστέρων στο σημείο η ανωτέρω μονάδα ΕΚΑΒ την παρέλαβε και την μετέφερε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Μέχρι την 21:10 ώρα της 17/11/2021 ουδείς υπεύθυνος υπάλληλος της επιχείρησης προσήλθε για να μας αναφέρει λεπτομέρειες για το περιστατικό», καταλήγει στην κατάθεση του ο αστυνομικός.

«Εκκενώθηκε» το εργοστάσιο
Και πως να μπορέσουν να μάθουν οι αστυνομικοί λεπτομέρειες, όταν το εργοστάσιο μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού… άδειασε. « Περί της 17:52 της 17ης Νοεμβρίου με πήρε στο τηλέφωνο ο… (πρόκειται για τον αλλοδαπό φέρεται να έκλεισε την πόρτα και εγκλώβισε την ανήλικη) ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία ως εργάτης γενικών καθηκόντων και από τον τόνο της φωνής του κατάλαβα ότι ήταν τρομαγμένος.

Μου είπε: «Πρέπει να έχει γίνει κάποιο ατύχημα. Βλέπω έναν άνθρωπο στην πόρτα στριμωγμένο. Ελάτε λίγο». Εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν στο γραφείο μου που είναι στο δεύτερο όροφο του κτηρίου και του απάντησα «Έρχομαι». Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και λόγω αυτών που μου είπε έτρεξα στην είσοδο όπου είδα άτομο χαμηλού ύψους στη πόρτα στριμωγμένο. Φώναξα στον υπάλληλο (που τον είχε ενημερώσει για το περιστατικό) να ανοίξει αμέσως την πόρτα. Εκείνος έτρεξε και προσπάθησε να ανοίξει από το θυρωρείο την κεντρική είσοδο πατώντας το κουμπί από την κονσόλα αλλά ο μηχανισμός δεν ανταποκρίνονταν και μου φώναξε «δεν ανοίγει, δεν ανοίγει».

Τότε εγώ πήρα άμεσα στο τηλέφωνο τον υπεύθυνο βάρδιας, να τρέξει να μας βοηθήσει να ανοίξουμε την πόρτα. Όταν άνοιξε η πόρτα ήμασταν και οι τρεις μαζί. Λόγω του χαμηλού φωτισμού αλλά και του άγχους που είχα, κατάλαβα ότι το άτομο αυτό δεν έχει τις αισθήσεις του. Είπα στον υπεύθυνο βάρδιας να πάρει τηλέφωνο το ΕΚΑΒ και την αστυνομία, πράγμα που έκανε. Εγώ, εκείνη τη στιγμή ενημέρωσα τηλεφωνικά τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, οι οποίος εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στην εταιρία.

Ο ιδιοκτήτης μου είπε να σταματήσει η παραγωγή και να φύγουν οι εργάτες. Επειδή βρισκόμουν σε κατάσταση σοκ και ένιωθα ταχυκαρδίες και έντονη δυσφορία, συν το γεγονός ότι ήδη ήμουν κουρασμένος από τις πολλές ώρες εργασίας, στον πρώτο εργάτη που συνάντησα μπροστά μου του είπα να σταματήσει η παραγωγή και να φύγουν οι εργάτες. Μετά εγώ κατέβηκα κι έφυγα από το εργοστάσιο σοκαρισμένος, προκειμένου να πάω σπίτι μου να συνέλθω και εφόσον είχαν μιλήσει με τον υπεύθυνο βάρδιας για να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του ο προϊστάμενος που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο.

Κερατσίνι
«Μόνο εγώ έμεινα όταν ήρθε η αστυνομία»
Ο υπεύθυνος βάρδιας που ήταν αυτός που κατάφερε τελικά να ανοίξει την πόρτα η οποία φαίνεται ότι είχε μπλοκάρει. «Βρισκόμουν στον δεύτερο όροφο του κεντρικού κτιρίου και μέσα σε τρία λεπτά περίπου κατέβηκα στην είσοδο όπου βρήκα τον προϊστάμενο μου και τον ρώτησα τι συμβαίνει. Μου λέει «δεν βλέπεις;» και τότε αντίκρισα στην άκρη της συρόμενης πόρτας σφηνωμένο το σώμα ενός κοριτσιού ηλικίας περίπου 8 με 10 ετών.

Πήγα προς το μέρος της και διαπίστωσα ότι το κοριτσάκι ήταν νεκρό. Εκείνη τη στιγμή ο προϊστάμενος μου μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο και κατευθύνθηκε προς το κεντρικό κτίριο. Προσπάθησα να ανοίξω την πόρτα πατώντας το μπουτόν αλλά είχε μπλοκάρει και κατάφερα να την ξεκολλήσω από τον πίνακα – καφάο της πόρτας. Το σώμα του κοριτσιού ξεσφήνωσε και τότε σιγούρεψα τη διαπίστωση μου ότι ήταν νεκρό» αναφέρει στην κατάθεσή του ο υπεύθυνος βάρδιας.

Συνεχίζοντας συμπληρώνει: «Πήρα το ΕΚΑΒ και τους ανέφερα το περιστατικό. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο μου δόθηκε εντολή να κλείσω το εργοστάσιο και να φύγω. Δεν θυμάμαι αν την εντολή αυτή την έλαβα από τον προϊστάμενο μου ή τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου. Μάλλον ο ιδιοκτήτης μου το είπε. Μέχρι να κλείσω το εργοστάσιο είχε φτάσει το ΕΚΑΒ και η αστυνομία και είχαν φύγει όλοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου πλην εμού. Με έκπληξη μου διαπίστωσα ότι κάποιος είχε κλείσει εκ νέου την πόρτα και το άψυχο σώμα του κοριτσιού είχε ξανασφηνώσει στο ίδιο σημείο. Άνοιξα την πόρτα από το μπουτόν του θυρωρείου προκειμένου να μπει η αστυνομία και το ΕΚΑΒ».

Ρεπορτάζ: Θανάσης Γερασιμίδης – Μαρίνος Αλειφέρης, newsit.gr