Πανελλήνιες: Ριζικές αλλαγές στο μηχανογραφικό – Τα SOS και οι «παγίδες»

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές

Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων θα βρεθούν «αντιμέτωποι» με ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν θα µοιάζει σχεδόν καθόλου µε αυτό των προηγούµενων ετών.

Πρώτον, γιατί θα υπάρχουν πολλά νέα τµήµατα και δεύτερον διότι δεν θα υπάρχουν καθόλου ΤΕΙ. Αυτό, άλλωστε, ακούστηκε και διά στόµατος του υπουργού Παιδείας πριν από λίγες µέρες με τον κ. Κώστα Γαβρόγλου να ξεκαθάρισε ότι «από του χρόνου όλοι οι υποψήφιοι θα εισαχθούν σε Πανεπιστήµια».

Το συµπέρασµα είναι, λοιπόν, ότι αν κάποιοι υποψήφιοι υπολόγιζαν σε σπουδές στην Τεχνολογική Εκπαίδευση, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Και αν αναρωτιούνται τόσο οι µαθητές όσο και οι γονείς τους τι σηµαίνουν όλα αυτά στην πράξη, η απάντηση είναι µία. Από τώρα, και όχι την τελευταία στιγµή, θα πρέπει να αποδυθούν σε µια «έρευνα αγοράς» σχετικά µε όλες τις αλλαγές που θα γίνουν έτσι ώστε να είναι ενηµερωµένοι για το περιεχόµενο σπουδών των τµηµάτων, τα επαγγέλµατα στα οποία οδηγούν, τα µεταπτυχιακά που θα προσφέρουν και, βέβαια, τα επαγγελµατικά δικαιώµατα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος», σε λίγες ηµέρες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει προφανώς τις τελευταίες για φέτος συγχωνεύσεις των ΤΕΙ µε Πανεπιστήµια, αφού αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο µηχανογραφικό το οποίο θα συµπληρώσουν οι απόφοιτοι της Γ’ Λυκείου µετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον Ιούλιο. Kαι βέβαια οι αλλαγές αυτές αφορούν άµεσα την πλειονότητα των υποψηφίων και όχι αυτούς οι οποίοι είναι µαθητές υψηλών απαιτήσεων και που βέβαια είναι από τώρα κιόλας απολύτως «εστιασµένοι», αφού ξέρουν ακριβώς πού θα στοχεύσουν.

Όπως τονίζουν στην εφημερίδα εκπαιδευτικοί που ασχολούνται πολλά χρόνια µε τις Πανελλαδικές και βοηθούν τους µαθητές προκειµένου να συµπληρώσουν το µηχανογραφικό τους, «τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ιδέα τι θα ήθελαν να σπουδάσουν και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουν το περιεχόµενο σπουδών των τµηµάτων που περιέχονται στο µηχανογραφικό».

Οι αλλαγές
Μέχρι αυτή τη στιγµή (τις επόµενες ηµέρες θα γίνουν και άλλες αλλαγές) οι µαθητές της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να ξέρουν ότι ισχύουν τα εξής:
Εκτός από την κατάργηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, στο Μηχανογραφικό του 2019 έχουµε την κατάργηση του ΤΕΙ Ηπείρου µε 9 τµήµατα, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων µε 7 τµήµατα, του ΤΕΙ Θεσσαλίας µε 15 τµήµατα και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας µε 12 τµήµατα.

Συνολικά 43 τµήµατα καταργούνται. Η υλικοτεχνική υποδοµή, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές των ΤΕΙ εντάσσονται στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήµιο, το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο και το Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων έχουµε την κατάτµηση των Τµηµάτων ΦΠΨ σε δύο τµήµατα το καθένα.

Όπως τονίζει στο ίδιο μέσο ο µαθηµατικός και ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, πρόβληµα υπάρχει αυτήν τη στιγµή µε τα νέα τµήµατα, µε επιστηµονικό αντικείµενο που δεν είναι σαφώς προσδιορισµένο και δεν έχουν οριστεί τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των πτυχιούχων τους. Τέτοια τµήµατα είναι, για παράδειγµα, το Τµήµα Συστηµάτων Ενέργειας στη Λάρισα, το Τµήµα ∆ηµιουργικών Μέσων και Βιοµηχανιών στον Βόλο και το Τµήµα ∆ηµόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα. Αυτά τα τµήµατα, που θα δεχτούν τους πρώτους τους φοιτητές τον Σεπτέµβριο, θα πρέπει άµεσα να έχουν καθορίσει το πρόγραµµα σπουδών τους και τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των πτυχιούχων τους, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι αν θα τα επιλέξουν ή όχι.

Στο µηχανογραφικό θα υπάρχουν και νέα τµήµατα, µε τα οποία, όµως, δεν υπάρχει κανένα ζήτηµα, καθώς αποτελούν φυσική συνέχεια των υπαρχόντων τµηµάτων στα ΤΕΙ, όπως για παράδειγµα το Τµήµα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που θα συνεχίσει τη λειτουργία του ως Τµήµα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγµατα είναι ξεκάθαρα. Το τµήµα είχε και θα έχει έδρα τη Λαµία, έχει εγκαταστάσεις, διδακτικό προσωπικό, πρόγραµµα σπουδών που µπορεί να αναβαθµιστεί, είναι αντίστοιχο για τις µετεγγραφές µε το Τµήµα του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής και χορηγεί πτυχίο µε συγκεκριµένα επαγγελµατικά δικαιώµατα. Άρα οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να τα δηλώσουν χωρίς να έχουν ενδοιασµούς.

Τέλος, σε κάποια ΑΕΙ θα υπάρχουν νέα τµήµατα, τα οποία, όµως, έχουν γνωστό επιστηµονικό αντικείµενο, όπως το Τµήµα Ψυχολογίας στα Ιωάννινα, το Τµήµα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και τα Τµήµατα Μαθηµατικών και Φυσικής στη Λαµία. Τέτοια τµήµατα υπάρχουν και αλλού και άρα οι µαθητές γνωρίζουν το επιστηµονικό αντικείµενο, τις αντιστοιχίες για τις µετεγγραφές και, βέβαια, τα επαγγελµατικά δικαιώµατα που συνοδεύουν το πτυχίο. Τώρα το αν θα µπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήµατα µε την έναρξη της νέας ακαδηµαϊκής χρονιάς είναι ένα ζήτηµα που δεν µπορεί να απαντηθεί εκ των προτέρων, καθώς πρέπει να υπάρχουν το προσωπικό, τα κτίρια, τα προγράµµατα σπουδών κ.ά. Τέτοια τµήµατα ίσως θα πρέπει κάποιος να τα αντιµετωπίσει µε προβληµατισµό πριν τα επιλέξει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.