Πεδίο μάχης Θεσσαλονίκη και Αθήνα με φωτιές και μολότοφ μετά τις πορείες για τον Γρηγορόπουλο (βίντεο)

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στην 14η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πρώτη στο… χορό της έντασης μπήκε η Θεσσαλονίκη, όπου το κλίμα δεν άργησε να γίνει έκρυθμο, λίγο μετά το τέλος της πορείας. Έξω από το τουρκικό προξενείο της πόλης, κάδοι τυλίχθηκαν στις φλόγες, δεκάδες μολότοφ δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει τουλάχιστον 15 προσαγωγές, ενώ η ένταση εκτονώθηκε λίγο πριν τις 21:00. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το έκρυθμο κλίμα καταγράφηκε μετά το τέλος της πορείας, όταν κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα στην οδό Ολύμπου.

Συγκεκριμένα, δεκάδες άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, κατευθύνθηκαν στην οδό Ολυμπιάδος και αφού έστησαν οδοφράγματα στη συνέχεια έτρεξαν προς το Τουρκικό Προξενείο, όπου εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες μολότοφ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα και το κυνηγητό συνεχίστηκε στην οδό Ολυμπιάδος.

Ζημιές προκλήθηκαν σε σταθμευμένα ΙΧ, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού (αύρα) της Αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς καταγράφηκαν αρχικά στο ύψος του Τουρκικού Προξενείου.

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, τα άτομα που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Καμάρας, στις 19.00, και ξεκίνησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην πορεία συμμετείχαν συλλογικότητες, φοιτητές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικου χώρου.

Η Τροχαία Θεσσαλονίκης προχώρησε σε ρυθμίσεις της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Οι διαδηλωτές, αρχικά κινήθηκαν με κατεύθυνση την οδό Εθνικής Άμυνας, Tσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και επέστρεψαν στην Εγνατία. Λίγο μετά τις 8 επέστρεψαν στην Καμάρα και ανέβηκαν προς τη Ροτόντα.

Χάος επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στα Εξάρχεια, με αναρχικούς να πετούν μολότοφ και να βάζουν φωτιά σε κάδους, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδα αναρχικών που αποσπάστηκε από την πορεία κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Εξαρχείων, έβαλε φωτιά σε κάδους και πέταξε μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στην περιοχή βρέθηκε και η «Αύρα» της ΕΛ.ΑΣ., για να σβήσει τις φωτιές.

Ένταση ωστόσο υπήρξε και στην Ομόνοια, την ώρα που πέρασε από την πλατεία η πορεία. Περίπου 2.000 άτομα φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, που έκαναν χρήση κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα το συγκεντρωμένο πλήθος στο σημείο, στο ύψος της Σταδίου, να απομακρυνθεί.

Τα επεισόδια ωστόσο μεταφέρθηκαν μέσα στον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, με αντιεξουσιαστές να σπάνε ακυρωτικά μηχανήματα και αστυνομικούς να τους κυνηγούν εντός του κτιρίου.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.