«Πέρασε» στον γενικό πληθυσμό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοκαταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία εντοπίσθηκε σε νεο κρούσμα, στο Ηράκλειο. Συνολικά εχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της μετάλλαξης, και αυτό που προκααλεί ανησυχάι ότι ήδη δύο εχουν εντοπιστεί στον γενικό πληθυσμό και όχι στις πύλες εισόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η μετάλλαξη εντοπίστηκε, στο Ηράκλειο, σε ηλικιωμένη γυναίκα, που μετά από την επαφή της με άλλο κρούσμα, πήγε για δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου.

Το στέλεχος εντοπίσθηκε ως ύποπτο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην συνέχεια εστάλη για γενετική ανάλυση και επιβεβαίωση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους στην κοινότητα της Κρήτης και ένα από τα δύο που έχουν εντοπισθεί στον γενικό πληθυσμό της χώρας και όχι στις πύλες εισόδου.

Το δεύτερο, όπως έγινε γνωστό, εντοπίσθηκε στην Αθήνα, ενώ άλλα 24 έχουν καταγραφεί από τα Χριστούγεννα στις πύλες εισόδου της χώρας. Το μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά δεν επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.