Πέτσας για μεταναστευτικό: Ο διάλογος δεν μπορεί να διαιωνίζεται, το πρόβλημα πιέζει για λύσεις

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Στις επικρίσεις που ξεσήκωσαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επίταξη ακινήτων και εκτάσεων με σκοπό τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι προηγήθηκε «εξαντλητικός διάλογος» με αρμόδιους τοπικούς φορείς.

«Εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις» ανέφερε ο κ. Πέτσας, θυμίζοντας ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι η πολιτική στο μεταναστευτικό άλλαξε και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναπτύξει τους άξονες του σχεδίου της που βασίζεται στα εξής: αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών δομών.

Χαρακτήρισε παράλληλα τις χθεσινές ανακοινώσεις ως «ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιό της να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές». «Το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξουσιοδότησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάξει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας. Με αυτή την εξουσιοδότηση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία επιτάσσονται, όπως ανακοινώθηκε χθες, τρεις περιοχές στη Λέσβο, τη Χίο και Σάμο» σημείωσε.

Ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές θα δημιουργηθούν, όπως είπε, και στην Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο. Όπως διευκρίνισε, στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. «Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη» τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.