ΠΟΣΔΕΠ για ΑΠΘ: Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της

Για έλλειψη πολιτικής βούλησης, άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά και άγνοια του νομικού πλαισίου που διέπει τα ΑΕΙ κάνουν λόγο οι καθηγητές στα πανεπιστήμια, μέσα από ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ. Γίνεται λόγος για «ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης» για τη λειτουργία των ΑΕΙ και το άσυλο, ενώ επαναλαμβάνεται η αντίθεση των καθηγητών στην τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης για το άσυλο.

Η ΠΟΣΔΕΠ, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με τα φαινόμενα παραβατικότητας στο ΑΠΘ, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι δηλώσεις του υπουργού, με τις οποίες αφενός μετατίθενται οι ευθύνες για την αντιμετώπιση φαινομένων του απλού ποινικού δικαίου στο ”ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα”, τους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση, και αφετέρου αναιρείται ο ρόλος των δυνάμεων τάξης, αναδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο και ηχηρό τρόπο την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες που έχει στο ακέραιο, την αδυναμία κατανόησης του προβλήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυσή του».

»Εξηγούν όμως γιατί η νοοτροπία αυτή, προϊόν ιδεολογικών αγκυλώσεων, δεν επέτρεψε όλα αυτά τα χρόνια την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών που εμφανίζονται στους χώρους των πανεπιστημίων. Αποδεικνύουν όμως κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό.

»Ο υπουργός Παιδείας φαίνεται να μη γνωρίζει το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει άσυλο με την έννοια του άβατου, το οποίο μάλιστα να προστατεύει έκνομες και εγκληματικές πράξεις καθώς σύμφωνα με τον ν. 4009/2011 ”Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία” και δεν απαιτείται προς τούτο καμία πρόσκληση από τον Πρύτανη. Επιπλέον όμως φαίνεται να μη γνωρίζει ούτε την πρόταση που ο ίδιος έχει προτείνει στο Σχέδιο Νόμου που έχει δημοσιοποιήσει και θέσει σε διαβούλευση και η οποία αναφέρει επί λέξη: Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις πλημμελημάτων και κακουργημάτων αυτεπαγγέλτως, δηλαδή μια διατύπωση λιγότερο περιοριστική από αυτό που ο ίδιος πιστεύει πως ισχύει σήμερα».

Αντίθεση στην τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης για το άσυλο

Η ΠΟΣΔΕΠ κάνει λόγο για «ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης» για τη λειτουργία των ΑΕΙ και το άσυλο και προσθέτει ότι η έννοια του ασύλου «έχει ως στόχο την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία και της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στα πανεπιστήμια. Δεν αποσκοπεί στο να δίνει πρόσφορο έδαφος σε φαινόμενα ασυδοσίας, ανομίας, κοινής παραβατικότητας ή βίας με ιδεολογικά προσχήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους ούτε στο να δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους».

Παράλληλα, η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης για το άσυλο.

«Η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της οφείλει σε συνεργασία με τις αρχές των ιδρυμάτων να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα προστατεύουν τις ζωές των ανθρώπων και τις ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις. Αποτελεί όχι μόνο ευθύνη αλλά και υποχρέωση της πολιτείας η προστασία των νέων που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια αλλά και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας που εργάζονται στους χώρους τους, από εγκληματικές πράξεις. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και η κοινωνία το έχει αντιληφθεί και απαιτεί την παρέμβαση της πολιτείας», καταλήγει η ΠΟΣΔΕΠ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.