Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του 6χρονου Θωμά (video)

Ο πόνος στα Γρεβενά κορυφώθηκε. Στην κηδεία του 6χρονου Θωμά, βρέθηκε πλήθος κόσμου που δεν γνώριζε το αδικοχαμένο παιδί προσωπικά. Άνθρωποι που συγκινήθηκαν από τη μάχη και τη στάση των γονιών του…

Ο 6χρονος Θωμάς οδηγήθηκε το απόγευμα στην τελευταία του κατοικία, στα Γρεβενά. Ο πόνος για τους γονείς και τους στενούς συγγενείς του, ήταν ανείπωτος στην κηδεία. Λόγια παρηγορίας ήταν αδύνατον να ειπωθούν αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες. Η μητέρα του, που όλες αυτές τις μέρες προσευχόταν για ένα θαύμα, εκείνη που πήρε την απόφαση να προχωρήσει η δωρεά οργάνων του γιου της, για να σωθούν άλλα παιδιά, ήταν συντετριμμένη.

Με πόνο ψυχής και με δάκρυα στα μάτια είπαν το τελευταίο αντίο στον 6χρονο Θωμά συγγενείς, φίλοι και πολίτες στα Γρεβενά που συνόδευσαν το απόγευμα, το μικρό αγγελούδι στην τελευταία του κατοικία. Με το θάνατό του ο Θωμάς έδωσε ζωή σε 7 συνανθρώπους μας από την Ελλάδα και την Ιταλία που αναζητούσαν μόσχευμα για να συνεχίσουν να ζουν.

Το μεγαλείο ψυχής της οικογένειας συνεχίστηκε καθώς ζητήθηκε αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα για την αγορά απινιδωτών, που θα τοποθετηθούν στις σχολικές μονάδες των Γρεβενών.

Το πένθος είναι βαρύ στην πόλη των Γρεβενών. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας παρουσία του Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ και πολλών ιερέων καθώς ο παππούς του 6χρονου Θωμά είναι ιερέας.

 

Οι δύο ομάδες γιατρών από την Ιταλία και την Ελλάδα ξεκίνησαν τη διαδικασία για τη λήψη των οργάνων του 6χρονου στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023. Προτού ξεκινήσουν υποκλίθηκαν στον μικρό Θωμά και στους γονείς του τηρώντας μέσα στο χειρουργείο ενός λεπτού σιγής ως φόρο τιμής, για την απόφαση που πήραν να μοιράσουν ζωή σε παιδιά που χαροπαλεύουν.

 

Μάλιστα η μητέρα μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν σε επικοινωνία με τους γιατρούς ευχόμενη να πάνε όλα καλά: «Να συνεχίσει να χτυπάει η καρδούλα του Θωμά και να πραγματοποιήσει τα όνειρα και του Θωμά και του παιδιού που θα τη λάβει» είπε και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Την καρδιά του 6χρονου Θωμά λαμβάνει ένα εξάχρονο κορίτσι στο Τορίνο, που ζούσε με μηχανική υποστήριξη. Ολοκληρώθηκε η αφαίρεση του οργάνου και με όχημα μεταφέρεται στον Άραξο όπου περιμένει αεροσκάφος για να τη μεταφέρει στην Ιταλία.

Οι πνεύμονες θα δώσουν πνοή σε έναν 11χρονο στο Μπέργκαμο, μέρος από το ήπαρ θα λάβει ένα βρέφος πέντε μηνών επίσης στο Μπέργκαμο και το άλλο τμήμα θα καταλήξει σε λήπτη στη Ρώμη. Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν για να δοθούν σε μικρούς λήπτες οι νεφροί και οι κερατοειδείς.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το παιδάκι που υπέστη αιφνίδια καρδιακή ανακοπή από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο σπίτι του, στα Γρεβενά, μεταφέρθηκε διασωλημένο στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ελλείψει διαθέσιμης κλίνης στην Θεσσαλονίκη.

Οι γιατροί της ΜΕΘ προχώρησαν στη διαδικασία «ψύξης» του εγκεφάλου, ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Ηλιάδης «δυστυχώς η καρδιακή ανακοπή ήταν τέτοιας φύσης, που προκάλεσε δυστυχώς ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί και να πιστοποιηθεί ο εγκεφαλικός θάνατος».

Από την πρώτη στιγμή, εστάλη γενετικό υλικό στο Ωνάσειο, προκειμένου να εντοπιστεί από τι προκλήθηκε η ανακοπή με δεδομένο ότι δεν υπήρξε κανένα διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.